Yhtiövastike, rahoitusvastike ja hoitovastike - Huomaa vastikkeiden erot
Lisää aiheesta
Yhtiövastike, hoitovastike, pääomavastike, rahoitusvastike, tonttivastike… Vastiketermistö voi tuntua sekavalta. Niihin perehtyminen kannattaa, sillä vastikkeet antavat tärkeää tietoa taloyhtiön taloustilanteesta ja kuukausittaisista asumisen kuluista.
Yhtiövastike, rahoitusvastike ja hoitovastike. Asunto-osakeyhtiössä peritään säännöllisesti erilaisia vastikkeita, joilla kustannetaan asunto-osakeyhtiön menoja.
Keräsimme yhteen tyypillisimmät vastikkeet.
Yhtiövastike
Yhtiövastike on omistusasunnossa asuvan keskeisin kuukausittainen menoerä. Lain mukaan yhtiövastikkeen tulisi kattaa kaikki asunto-osakeyhtiön menot, kuten kunnossapito-, korjaus- ja lämmityskulut, sähkö-, vesi- ja jätevesimaksut, puhtaanapito- ja jätehuoltokulut sekä isännöintipalkkiot.
Yhtiövastike pitää sisällään eri vastikkeita, kuten hoitovastikkeen sekä mahdollisen remontti- tai pääomavastikkeen. Yhtiövastike on eri vastikkeiden yhteissumma.
Hoitovastike
Hoitovastike on yksi yhtiövastikkeen osa. Sillä katetaan kiinteistön kunnossapito-, korjaus- ja lämmityskulut, sähkö-, vesi- ja jätevesimaksut, puhtaanapito- ja jätehuoltokulut sekä isännöintipalkkiot.
Hoitovastike kertoo, paljonko osakas eli asunnon omistaja maksaa taloyhtiölle talon ylläpidosta kuukaudessa. Yleensä vastikkeet jyvitetään neliömetriperusteella: mitä isompi asunto, sitä isompi vastike.
Rahoitusvastike ja pääomavastike
Hoitovastikkeen lisäksi yhtiövastikkeessa tulee usein maksettavaksi myös pääoma- tai rahoitusvastike.
Pääomavastikkeita ovat taloyhtiön korjaus- ja rahoitusvastikkeet, joita taloyhtiö kerää taloyhtiössä tehdyistä korjauksista ja niitä varten otetusta pankkilainasta yleensä kerran kuukaudessa.
Uusissa asunnoissa rahoitusvastike on käytännössä yhtiön rakennusaikaista lainaa ja se voi olla hyvinkin korkea suhteessa itse hoitovastikkeeseen.
Rahoitusvastike voi tuntua kovalta myös vanhemmissa yhtiössä, mutta OP Koti Turun Seudun kiinteistönvälittäjä Pasi Pitkäsen mukaan sitä ei heti kannata kavahtaa.
– Useimmiten se kertoo, että jokin iso peruskorjaus on jo tehty ja kiinteistöstä pidetään tältä osin huolta. Kannattaa muistaa, että asunnon arvoon vaikuttaa aina myös rakennuksen kunto, Pitkänen tähdentää.
Pääomavastike kiinnostaa aina myös asuntoaan eteenpäin vuokraavia. Jos vastikkeet on luettu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi, pääomavastikkeet voi verotuksessa vähentää vuokratulosta. Jos pääomavastike on taloyhtiön kirjanpidossa rahastoituna, ei verovähennysoikeutta ole.
Tonttivastike
Viime vuosina vastikelistalle on joillakin paikkakunnilla ilmestynyt myös tonttivastike. Käytännössä kyse on yhden asunnon kuukausittaisesta maksuosuudesta taloyhtiön vuokraamaan tonttiin.
– Tonttivastikkeita on esimerkiksi täällä Turun seudulla muutamissa uusissa kerrostalokohteissa. Mikäli sen haluaa maksaa kaupantekohetkellä kokonaan pois, on valmistauduttava maksamaan kymmeniä tuhansia euroja. Yleensä ollaan 30 000 – 70 000 euron haarukassa, Pitkänen kertoo.
Miksi yhtiövastike on tärkeä?
Yhtiövastike on seikka, joihin yhtiökokouksissa ja asuntoesittelyissä kiinnitetään usein huomiota. Jos yhtiövastike nostaa kuukausittaiset asumiskulut liian korkeiksi, saattaa se näkyä myös asuntoa myytäessä asunnosta saatavien tarjousten määrässä.
Matala yhtiövastike ei kuitenkaan ole aina hyvä asia. Esimerkiksi vanhemman kerrostaloyhtiön halpa yhtiövastike voi kertoa eteenpäin siirretyistä remonteista, mikä kostautuu tulevina vuosina. Pienemmässä rivitaloyhtiössä puolestaan säästetään usein sillä, että iso osa kiinteistönhoitotöistä ja isännöinnistä tehdään omin voimin.
Vastikkeiden tasoa eri taloyhtiöiden välillä on usein työlästä vertailla, sillä tietoja ei ole yleisesti saatavilla. Lisäksi jokainen yhtiö on hallinnoltaan ja arkiselta toiminnaltaan erilainen. Salapoliisityötä voi kuitenkin tehdä asuntojen myynti-ilmoitusten perusteella. Myös pitkän tähtäimen PTS-kunnossapitosuunnitelma ja taloyhtiön tuorein tilinpäätös antavat tärkeää tietoa yhtiön tilasta, tulevista korjaustarpeista ja mahdollisista vastikkeen nostopaineista.
Pitkänen painottaa, että vastikkeista kannattaa kysyä heti, jos jokin asia askarruttaa. Kiinteistönvälittäjän velvollisuus on löytää kysymyksiin vastaukset.
– Ja tyhmiä kysymyksiä ei tässä kohtaa tosiaankaan ole, Koskinen muistuttaa.
Lue myös:
Isännöitsijäntodistus: Näin sitä kannattaa lukea
Kuinka paljon vastike voi nousta?
Suuret yhtiölainat yleistyvät - miten riskeihin voi vaikuttaa?
Artikkeli on julkaistu 8.6.2018. Sitä on päivitetty 5.6.2023.