Yhtiövastike on omistusasunnossa asuvan keskeisin kuukausittainen menoerä. Lain mukaan yhtiövastikkeen tulisi kattaa asunto-osakeyhtiön kunnossapito-, korjaus- ja lämmityskulut, sähkö-, vesi- ja jätevesimaksut, puhtaanapito- ja jätehuoltokulut sekä isännöintipalkkiot.

Se on myös seikka, joihin yhtiökokouksissa ja asuntoesittelyissä kiinnitetään usein huomiota. Tämän on havainnut työssään myös Turun Seudun OP-Kiinteistökeskuksen myyntineuvottelija Bettina Koskinen.

– Yhtiövastikkeen tasosta tulevat usein heti ensimmäiset kysymykset eli kyllä asia kiinnostaa. Jos yhtiövastike nostaa kuukausittaiset asumiskulut liian korkeiksi, saattaa se näkyä asunnosta saatavien tarjousten määrässä, Koskinen kertoo.

Tilinpäätös ja PTS-raportti ovat tärkeitä dokumentteja

Vastikkeiden tasoa eri taloyhtiöiden välillä on usein työlästä vertailla, sillä tietoja ei ole yleisesti saatavilla. Lisäksi jokainen yhtiö on hallinnoltaan ja arkiselta toiminnaltaan erilainen.

Pientä salapoliisityötä voi kuitenkin tehdä asuntojen myynti-ilmoitusten perusteella. Myös pitkän tähtäimen PTS-kunnossapitosuunnitelma ja taloyhtiön tuorein tilinpäätös antavat Koskisen mukaan tärkeää tietoa yhtiön tilasta, tulevista korjaustarpeista ja mahdollisista vastikkeen nostopaineista.

Vanhemman kerrostaloyhtiön halpa yhtiövastike voi kertoa esimerkiksi eteenpäin siirretyistä remonteista, mikä kostautuu tulevina vuosina. Pienemmässä rivitaloyhtiössä puolestaan säästetään usein sillä, että iso osa kiinteistönhoitotöistä ja isännöinnistä tehdään omin voimin.

– Asioissa voi olla aina kaksi puolta ja siksi niistä kannattaa aina kysyä. Itse käyn kaikki vastikkeisiin liittyvät asiat asunnonostajien kanssa aina todella tarkasti läpi, Koskinen painottaa.

Rahoitusvastike on lainanmaksua

Hoitovastikkeen lisäksi yhtiövastikkeessa tulee usein maksettavaksi myös pääoma- tai rahoitusvastike sekä tonttivastike.

Pääomavastikkeita ovat taloyhtiön korjaus- ja rahoitusvastikkeet, joita taloyhtiö kerää taloyhtiössä tehdyistä korjauksista ja niitä varten otetusta pankkilainasta yleensä kerran kuukaudessa.

Uusissa asunnoissa rahoitusvastike on käytännössä yhtiön rakennusaikaista lainaa ja se voi olla hyvinkin korkea suhteessa itse hoitovastikkeeseen. Rahoitusvastike voi tuntua kovalta myös vanhemmissa yhtiössä, mutta Turun Seudun OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Pasi Pitkäsen mukaan sitä ei heti kannata kavahtaa.

– Useimmiten se kertoo, että jokin iso peruskorjaus on jo tehty ja kiinteistöstä pidetään tältä osin huolta. Kannattaa muistaa, että asunnon arvoon vaikuttaa aina myös rakennuksen kunto, Pitkänen tähdentää.

Vuokratontista erillistä vastiketta

Pääomavastike kiinnostaa aina myös asuntoaan eteenpäin vuokraavia. Jos vastikkeet on luettu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi, pääomavastikkeet voi verotuksessa vähentää vuokratulosta. Jos pääomavastike on taloyhtiön kirjanpidossa rahastoituna, ei verovähennysoikeutta ole.

Viime vuosina vastikelistalle on joillakin paikkakunnilla ilmestynyt myös tonttivastike. Käytännössä kyse on yhden asunnon kuukausittaisesta maksuosuudesta taloyhtiön vuokraamaan tonttiin.

– Tonttivastikkeita on esimerkiksi täällä Turun seudulla muutamissa uusissa kerrostalokohteissa. Mikäli sen haluaa maksaa kaupantekohetkellä kokonaan pois, on valmistauduttava maksamaan kymmeniä tuhansia euroja. Yleensä ollaan 30 000 – 70 000 euron haarukassa, Pitkänen kertoo.

Koskinen ja Pitkänen painottavatkin, että vastikkeista kannattaa kysyä heti, jos jokin asia askarruttaa. Kiinteistönvälittäjän velvollisuus on löytää kysymyksiin vastaukset.

– Ja tyhmiä kysymyksiä ei tässä kohtaa tosiaankaan ole, Koskinen muistuttaa.