Kuinka paljon taloyhtiön vastike voi nousta?
Lisää aiheesta
Energiakriisin ja korkojen nousun myötä monessa taloyhtiössä vastikkeet ovat nousussa, mutta erot ovat suuria alueellisesti ja kohteittain. Nyt kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, jossa tehdään tärkeitä päätöksiä kiinteistön hoidosta ja yhtiön rahankäytöstä.
Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta ja mahdollisesta pääomavastikkeesta. Hoitovastikkeella kerätään rahaa taloyhtiön käyttökuluihin, pääomavastikkeella mahdollisten lainojen hoitoon. Sekä hoito- että pääomavastikkeisiin kohdistuu nyt nousupainetta.
− Kun energian hinta ja myös monet tuotteet ja palvelut ovat kallistuneet, myös hoitovastikkeet ovat korottumassa. Pääomavastikkeita kasvattaa ennen kaikkea korkojen nousu, OP Koti Lounaismaan isännöinnin kiinteistöpäällikkö Timo Elomaa sanoo.
Yhtiökokous päättää vastikkeen nostosta
Se, minkä verran hoitovastikkeet nousevat, riippuu sekä alueesta että taloyhtiöstä. Lämmityskulut muodostavat hoitovastikkeesta noin kolmas- tai neljäsosan.
− Kerrostaloissa lämmitysmuotona on yleensä kaukolämpö. Useimmilla paikkakunnilla kaukolämpöyhtiöt ovat korottaneet hintojaan, mutta eräillä alueilla vain varsin maltillisesti tai ei lainkaan, Elomaa sanoo.
Maalämpöä käyttävissä kohteissa ja varsinkin rivitaloissa, joissa on suora sähkölämmitys, hoitovastikkeeseen vaikuttaa erityisesti kohonnut sähkön hinta.
− Kaukolämmitteisissä taloyhtiöissä hoitovastiketta on tarvetta nostaa ehkä muutamilla kymmenillä senteillä neliötä kohden. Jos hoitovastike on nyt vaikkapa 4 euroa neliöltä, se saattaa tulevaisuudessa olla 4,20−5 euroa.
Sadan neliön asunnossa vastike voi näin nousta 400 eurosta 500 euroon. Vastikkeen nostosta päätetään aina yhtiökokouksessa. Kokouksessa voidaan myös päättää, että kasvaneisiin kustannuksiin vastataan keräämällä vuoden aikana yksi tai kaksi ylimääräistä hoitovastiketta.
Voisiko oman lainaosuuden maksaa pois?
Pääomavastikkeissa oleellista on, minkä verran taloyhtiöllä on lainaa.
− Jos taloyhtiö on ottanut lainan puolitoista vuotta sitten kahden prosentin korolla, niin nyt korko voi olla jo viisi prosenttia, Elomaa kertoo.
Käytännössä varsinkin monilla uusilla tai vastikään suuria remontteja tehneillä taloyhtiöllä voi olla huomattavasti enemmänkin lainaa, jolloin myös pääomavastike kasvaa merkittävästi.
− Jos on mahdollista, niin kannattaa harkita, maksaako oman osuutensa taloyhtiön lainasta pois vaikka ottamalla oman henkilökohtaisen lainan. Ne ovat yleensä taloyhtiölainoja joustavampia, sillä niihin saa esimerkiksi pidemmän laina-ajan ja mahdollisesti myös lyhennysvapaata. Oman lainaosuutensa taloyhtiön lainasta voi maksaa pois milloin vain.
Kiinteistön ylläpidosta ei kannata tinkiä
Timo Elomaa kehottaa osallistumaan taloyhtiön kokouksiin, sillä niissä tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat kaikkien asuntoihin ja asumiseen.
− Kokouksissa kuulee, missä taloyhtiössä mennään ja pääsee myös itse vaikuttamaan asioihin.
Elomaa toivoo, että taloyhtiöt toimisivat suunnitelmallisesti ja osaisivat katsoa tulevaisuuteen. Jos suinkin mahdollista, kiinteistön ylläpidosta ei kannata tinkiä. Remontit ovat usein halvempia, kun ongelmiin puututaan ajoissa. Lisäksi näin vältytään siltä, että tulevaisuudessa kaikki remontit ja niiden kustannukset joudutaan hoitamaan kerralla.
− Taloyhtiön olisi hyvä säästää yllättävien menojen varalta myös taloudellinen puskuri, joka vastaisi vähintään kolmen kuukauden kuluja.
Energiaremontit, esimerkiksi aurinkopaneelit ja lämmön talteenotto poistoilmasta, maksavat, mutta ne lisäävät energiatehokkuutta ja pienentävät hoitovastikkeen korotuspainetta.
Hoitovastikkeita voi yrittää pitää kurissa myös varsin helpoilla ja halvoilla keinoilla:
− Energiaa voi säästää esimerkiksi niin, että käy vain lyhyessä lämpimässä suihkussa, huolehtii vesikalusteiden kunnosta ja laskee sisälämpötilaa, Elomaa vinkkaa.
Isännöinti on tärkeä osa taloyhtiön toimintaa. OP Kodin isännöimä taloyhtiö on huoleton asua ja omistaa. Lue lisää. |
Lue myös:
Näin taloyhtiö voi säästää rahaa
Porilainen taloyhtiö saneerattiin kerralla 2020-luvulle
Sähköauton lataaminen taloyhtiössä – taloyhtiö, ota huomioon nämä asiat