Iso osa taloyhtiöihin kymmenen vuotta sitten hankituista energiatodistuksista on menossa vanhaksi. Se on oiva tilaisuus tehdä taloyhtiöstä aiempaa houkuttelevampi panostamalla energiatehokkuuteen.
Poikkeukselliset ajat ovat vaikuttaneet myös taloyhtiöiden taloudenhoitoon. Yhä useampi yhtiö haluaa suojata lainansa korkojen nousulta ja välttää sen avulla asukkaille aiheutuvia lisäkustannuksia.
Energiakriisin ja korkojen nousun myötä monessa taloyhtiössä vastikkeet ovat nousussa, mutta erot ovat suuria alueellisesti ja kohteittain. Nyt kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, jossa tehdään tärkeitä päätöksiä kiinteistön hoidosta ja yhtiön rahankäytöstä.
”Vastikkeet voivat nousta moninkertaisiksi”. ”Taloyhtiöitä voi mennä konkurssiin”. Negatiivisia uutisia on riittänyt taloyhtiöille jo pitkän aikaa. Taloyhtiön taloutta voi kuitenkin parantaa monin tavoin. Listasin viisi tapaa taloyhtön talouden tasapainottamiseen.
Kevät on aikaa, jolloin valtaosassa taloyhtiöitä laaditaan budjettia tälle tilikaudelle. Polttavana puheenaiheena jo kuukausien ajan on ollut luonnollisesti vastikkeiden nousu.
Isännöitsijä on ulkopuolinen, palkattu henkilö, joka puolueettomasti auttaa taloyhtiön osakkaita heidän tärkeimmän omaisuutensa arvon säilymisestä. Isännöintialalla on vielä paljon tehtävää, jotta isännöitsijän työpanos ymmärretään muunakin kuin muistion kirjoittajana tai tilinpäätöksen tekijänä.
1960-luvun kerrostaloyhtiössä tehtiin putkiremontti, ja samalla uusittiin muun muassa sähköt ja lämmönvaihdin. Nyt asuminen on huoletonta vuosikymmeniksi eteenpäin. Mittavaa projektia siivitti hyvä keskusteluyhteys isännöitsijän ja hallitusten jäsenten välillä.
Taloyhtiöissä kuulee puhuttavan toisinaan hieman ikävään sävyyn vuokralaisista. Useissa taloyhtiöissä vuokra-asukkaita saattaa kuitenkin olla valtaosa. Jotta taloyhtiö pysyy maksukykyisenä - eli kaikilla sijoittajilla on varaa maksaa vastikkeensa - on tärkeää, että taloyhtiössä on hyvä vuokralaisen asua ja olla.
Valtaosa OP Ryhmän kyselyyn vastanneista ei tiedä oman kotitalonsa energialuokkaa. Ostajat ovat selvästi aiempaa enemmän kiinnostuneita asunnon energiatehokkuudesta, joten siitä kannattaisi kiinnostua.
Muuttunut taloustilanne ja nousseet kustannukset aiheuttavat taloyhtiöissä päänvaivaa. Asiantuntijat kertovat, minkälaiset toimenpiteet ovat nyt järkeviä, ja kuinka varautua mahdollisiin riskeihin.
Taloyhtiössä pitää voida elää normaalia elämää, mutta samalla on huomioitava toisten mukavuus ja järjestyssäännöt. Mitä taloyhtiö saa kieltää ja mitä ei?
Monelle lasitettu parveke tai terassi on yksi lisähuone, jossa vietetään paljon aikaa etenkin kesäisin. Moni myös satsaa parvekkeiden ja terassien sisustukseen. Mutta mitä kaikkea parvekkeelle ja terassille saa rakentaa?