Iso osa taloyhtiöihin kymmenen vuotta sitten hankituista energiatodistuksista on menossa vanhaksi. Se on oiva tilaisuus tehdä taloyhtiöstä aiempaa houkuttelevampi panostamalla energiatehokkuuteen.

Teksti Henrik Tuhkanen, kehityspäällikkö, OP Koti @HenrikTuhkanen
Julkaistu 8.5.2023

”Ai että! Kesä tulossa, ja energian hinta sen kuin laskee!” Tämä on kesällä monessa taloyhtiössä tuttu huudahdus, mutta tulevista helteistä huolimatta taloyhtiön hallituksessa on syytä alkaa tarkastella tulevaa lämmityskautta jo nyt. On syytä muistaa, ettei siitä ole kuin hetki, kun energiakriisi alkoi koetella taloyhtiöitä toden teolla. Talvella energian kulutustietolukemat muuttuivat kuin taikaiskusta yhdeksi taloyhtiön luetuimmista raporteista. Ne luvut, jotka paperilla näkyivät, olivat muuttuneet radikaalisti siitä, mitä ne olivat olleet kaikkina aiempina vuosina. Vielä viime vuonna OP Ryhmän Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä selvisi, että valtaosa vastanneista ei tiedä oman taloyhtiönsä energialuokkaa.

Talvella tiedonjano oli valtava; kuinka paljon sähkön hinnan nousu vaikuttaa meidän yhtiömme vastikkeeseen? Paljonko meidän kiinteistömme valaistus vie sähköä vuodessa? Voisiko pyöräkellariin asentaa liiketunnistinvalaisimet? Mikä olikaan meidän taloyhtiömme energialuokka? Miksi se on niin huono? Mistä voisimme säästää? Paljonko? Mitä? Miten?

Samaan aikaan kun energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät keskustelut alkavat vaipua monessa taloyhtiössä kesälomille, tulee muistaa, että monessa taloyhtiössä kymmenisen vuotta sitten hankittu energiatodistus tulee myös pian uusittavaksi.

Vaikka energiatodistusta onkin kritisoitu, se kuitenkin osoittaa asunnon ostajalle aivan uudenlaista tietoa, josta on hyötyä etenkin tällaisina aikoina. Jos kiinteistön energialuokka on kategorian huonommassa päässä, eikä taloyhtiössä ole olemassa mitään suunnitelmia asian parantamiseksi, voi osa yhtiön asunnoista muuten kiinnostuneista ostajista jopa kääntyä kannoillaan ympäri. Tulevina vuosina vanha kiinteistö ja esimerkiksi huonoin energialuokka G voivat yhdistelmänä tarkoittaa osakkaalle suurta rahareikää. Kun vastikkeen korotuspaineet ovat nyt muutenkin suuret, se voi tarkoittaa, että asunto jää sitten ostamatta lisälaskujen pelossa.

Sen sijaan, jos asunnon ostotilanteessa käy ostajalle ilmi, että yhtiössä on tehty määrätietoista suunnittelua ja varauduttu perusparannuksin parantamaan energiatehokkuutta, saattaa harkitsevan asunnonostajan mielipide muuttua päinvastaiseksi. Kun suunnitelmat ovat olemassa ja taloyhtiössä on säästetty rahaa niiden toteuttamiseksi, voi asunnon houkuttelevuus kasvaa!

Tuhansissa taloyhtiössä pitää lähiaikoina uusia energiatodistus, ja tässä tilanteessa hallituksen on syytä pysähtyä hetkeksi suunnittelupöydän äärelle. Sen sijaan että hallitus vain tyytyisi päivittämään energiatodistuksen sieltä mistä sen halvimmalla saa, voisikin olla paikallaan tehdä myös suunnitelmia tulevan varalle. Jos hallitukseen kuuluu epäileviä tuomaita, heille voisi vilauttaa talven energiankulutuslukemia. Sen sijaan, että lämpö karkaa jatkossakin harakoille, voisi energiatehokkuuden parantaminen tuodakin pitkässä juoksussa säästöjä taloyhtiölle.

Ja ai niin. Energiatehokkuuden parantamisesta on hyötyä taloyhtiön nykyisten osakkaiden lisäksi myös taloyhtiön tuleville osakkaille. Se potentiaalinen asunnonostajakin saattaisi tällöin kiinnostua taloyhtiöstänne ja siinä sijaitsevasta asunnosta. Otathan yhteyttä omaan isännöitsijääsi, ja tarttukaa toimeen – vielä ennen syksyä.

Kirjoittaja Henrik Tuhkanen toimii kehityspäällikkönä OP Kodin isännöinnissä. Hänen intohimonaan on vähentää taloyhtiöiden paikoilleen jämähtäneisyyttä, ja tukea isännöintiä hyödyntämään työssään uusinta teknologiaa.