Hyvin laadittu energiatodistus voi tuoda taloyhtiölle merkittäviä taloudellisia hyötyjä
Lisää aiheesta
Energiatodistus helpottaa päätöksentekoa ja lainansaantia, kun se on huolellisesti laadittu. Kiristyneet energiatehokkuusvaatimukset tuovat haasteita taloyhtiöille.
Energiatodistus on lain edellyttämä dokumentti taloyhtiöiltä vuokraus- ja myyntitilanteessa. Energiatodistus osoittaa energiatehokkuusluokan A–G, johon taloyhtiö kuuluu. A-luokka on näistä paras.
Energiatodistus sisältää:
- Rakennuksen perustiedot.
- Taloyhtiön laskennallisen energiankulutuksen.
- Energialuokan, johon taloyhtiö kuuluu sekä yhtiön E-luvun. E-luvulla tarkoitetaan laskennallista ostoenergian tarvetta lämmitettyä pinta-alaa kohden. Taloyhtiössä käytetty energiamuoto vaikuttaa merkittävästi E-lukuun.
- Tarkemmat tiedot siitä, kuinka laskelman tiedot on kerätty sekä tiedon taloyhtiön energiamuodosta.
- Toteutuneen energiankulutuksen, jos tieto on saatavilla sekä vertailutiedon laskennalliseen energiankulutukseen verrattuna.
- Toimenpide-ehdotukset, joiden avulla taloyhtiö voi säästää energiankulutuksessa ja pienentää omaa E-lukua.
- Suosituksia rakennuksen käyttöön. Näillä ei ole vaikutuksia E-lukuun, mutta on suositeltavaa tehdä taloyhtiön energiankulutuksen säästämiseksi.
Lisätietoa energiatodistuksen tulkitsemiseen löydät Motivan sivuilta.
Energian hinta on puhuttanut taloyhtiöiden hallituksia. Lisäksi pohdittavaa ovat tuoneet energiatehokkuusvaatimukset EU:n ja valtion lainsäädännössä.
OP:n webinaarissa kerrottiin vinkkejä taloyhtiöiden energiatehokkuuden parantamiseen sekä siihen, mihin päätöksenteossa olisi hyvä kiinnittää huomiota. Webinaarissa keskusteltiin myös energiatehokkuutta parantavien hankkeiden rahoituksesta.
Webinaarin asiantuntijoina olivat Motivan energiatehokkuudesta vastaava asiantuntija Minna Tolvanen ja ESG-asiantuntija Ulla Hansmann, joka on ollut mukana OP:ssa kestävien ja vihreiden rahoitustuotteiden kehityksestä.
Tuntuvasti noussut energian hinta on viime aikoina puhututtanut myös taloyhtiöiden hallituksia. Lisäksi pohdittavaa ovat tuoneet EU:n ja valtion lainsäädännön vuoksi kiristyvät taloyhtiöiden energiatehokkuusvaatimukset.
OP järjesti toukokuussa webinaarin, jossa kerrottiin vinkkejä taloyhtiöiden energiatehokkuuden parantamiseen sekä siihen, mihin päätöksenteossa olisi hyvä kiinnittää huomiota. Webinaarissa keskusteltiin myös energiatehokkuutta parantavien hankkeiden rahoituksesta.
Webinaarin asiantuntijoina olivat Motivan energiatehokkuudesta vastaava asiantuntija Minna Tolvanen ja ESG-asiantuntija Ulla Hansmann, joka vastaa OP:ssa kestävien ja vihreiden rahoitustuotteiden kehityksestä.
Miksi taloyhtiöiden osakkaiden tulisi kiinnostua energiatehokkuudesta?
– Energiatehokkuus tuo mukanaan taloudellisia säästöä ja samalla taloyhtiön tuottama hiilijalanjälki pienenee. Siksi taloyhtiön osakkaiden tulisi kiinnostua tästä, Minna Tolvanen sanoo.
Mihin taloyhtiö tarvitsee energiatodistusta?
Jos energiatodistusta ei ole, ympäristöministeriön hallinnonalaan kuuluva Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ryhtyy toimenpiteisiin.
Taloyhtiön on tärkeää huomioida energiatodistuksen laatijan ammattiaito, jotta energiatodistus olisi mahdollisimman hyödyllinen. Jos laskelmat perustuvat laskennallisiin taulukkoarvoihin eivätkä taloyhtiön todellisiin kulutusarvoihin, voivat vaikutukset energiatodistuksen merkittävään E-lukuun olla huomattavia. Sen seurauksena myös taloudelliset vaikutukset voivat olla suuria.
E-luvulla tarkoitetaan laskennallista ostoenergian tarvetta lämmitettyä pinta-alaa kohden. Taloyhtiössä E-lukuun vaikuttaa erityisesti käytetty lämmitysmuoto. Luku määrittelee energiatehokkuusluokan, johon taloyhtiö kuuluu.
– Tarkkojen laskelmien avulla energialuokkaa voi parantaa. Kannattaa hyödyntää ammattitaitoisia energiaraportin laatijoita, jotka laativat laskelmat huolellisesti, Tolvanen sanoo.
Miten taloyhtiön energialuokkaa voi parantaa?
Energiatodistus kertoo senhetkisen energiatehokkuuden, mutta keinoja energialuokan parantamiseen on monia. Suurimmat vaikutukset taloyhtiö saa muuttamalla lämmitysmuotonsa energiatehokkaammaksi.
– Lämmitysmuoto vaikuttaa suuresti E-lukuun ja sen perusteella määriteltävään energialuokkaan, koska E-lukua kuvaava kerroin määräytyy lämmitysmuodon mukaan, Tolvanen sanoo.
Suurin kerroin on fossiilisista energiaa käyttävillä lämmitysmuodoilla. Mitä energiatehokkaampi lämmitysmuoto on kyseessä, sitä pienempi kerroin on.
E-lukuun vaikuttavat toimenpiteet
- Rakenteiden parannuskorjaukset, kuten ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistäminen. Ilmanvuotomittaukset kertovat, kuinka merkittäviä vaikutuksia tiivistämisellä voi saada aikaan.
- Ilmanvaihto ja siinä mahdollisimman tehokkaiden laitteiden käyttäminen.
- Vanhojen rakennusten ilmanvaihdon ja poistoilman muuttaminen painovoimaiseksi.
- Tarpeenmukaisen valaistuksen käyttäminen.
- Aurinkopaneelien tai muun uusiutuvan energian käyttöönotto.
Toimenpiteet, jotka eivät vaikuta E-lukuun, mutta vaikuttavat energiankulutukseen
- Automaattiset hanat ja vedenpaineeseen vaikuttavat ratkaisut, jotka säästävät vedenkulutusta, kuten vakiopaineventtiili.
- Saatto- ja rännilämmitykset.
- Kylmiöt ja niiden käytöstä poisto.
Vihreää lainaa – energiatodistus edellytyksenä
OP:lla on kunnianhimoinen vastuullisuusohjelma, jonka vastuullisuustavoitteet ohjaavat koko OP Ryhmän toimintaa.
– Haluamme kannustaa asiakkaitamme tekemään vastuullisia investointeja. Haluamme myös omilla teoillamme pyrkiä tekemään maailmasta paremman paikan, sanoo OP:n ESG-asiantuntija Ulla Hansmann.
Vuonna 2023 OP lanseerasi yritysasiakkailleen vihreän lainan, joka myönnetään kohteisiin, joilla on merkittävä positiivinen ympäristövaikutus. Tällaisia investointeja voivat olla esimerkiksi energiatehokkuutta parantava rakennus-, remontointi- tai peruskorjaushanke, energiatehokas uudisrakentaminen, sertifioidut rakennukset, uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen tai vähäpäästöisen liikenteen infrastruktuurin rakentaminen.
Vihreä laina on tavallista lainaa edullisempaa. Siksi siihen liittyy tiettyjä vaatimuksia tavallisten lainanmyöntökriteerien lisäksi.
Energiaremontin rahoituksen myöntökriteerinä on 30 prosentin energiatehokkuuden parannus remonttia edeltävään tilanteeseen taloyhtiössä. Vihreä laina edellyttää hankesuunnitelmaa ja energiatodistusta, jonka E-luku todistaa parannuksen.
Toinen vaihtoehto on teettää laajamittainen peruskorjaus rakennuksen vaippaan ja teknisiin järjestelmiin. Tällöin vihreä laina edellyttää, että peruskorjauksen arvo on yli 25 prosenttia rakennuksen arvosta.
Lainan myöntäminen edellyttää myös vuosittaista raportointia hankkeen avulla saavutetuista hyödyistä.
Mikä on EIR-takaus taloyhtiöille?
EIR-takaus on kuin vihreä rahoitus, mutta kuitenkin oma erillinen tuotteensa eri kriteereineen. EIR Sustainability-takauksella myönnetty laina on vihreän lainan tapaan edullisempaa.
EIR on Euroopan Investointirahaston riskinjakotakaus, joka helpottaa rahoituksen saamista vihreään siirtymään liittyviin hankkeisiin.
– Monessa tilanteessa EIR-takaus on suositeltavaa. Pankki arvioi tapauskohtaisesti, tarvitaanko lainalle EIR-takausta vai ei. Näissä tilanteissa täytyy kuitenkin huomioida, että pelkkä takaus ei riitä, vaan taloyhtiön maksukyvyn täytyy olla kunnossa.
Korkosuojaus on vastuullisuutta
Korkokehitys on muuttunut rajusti viime aikoina.
– Mitä suurempi laina ja pidempi maksuaika on, sitä suuremmaksi korkoriski kasvaa. Taloyhtiöissä on eri tilanteissa olevia osakkaita, eikä useilla ole halua tai kykyä huolehtia mahdollisen koronnousun kustannuksista. Monet arvostavat tasaisuutta ja ennakoitavuutta koroissa ja siten pääomavastikkeiden määrässä, Hansmann sanoo.
– Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuullista toimintaa on myös tuoda korkosuojaus yhteisesti päätettäväksi.
Artikkeli on julkaistu alun perin 15.5.2023 ja sitä on päivitetty 28.10.2024.