Energiatodistus kertoo kiinteistön tai taloyhtiön energialuokan, joka ilmaistaan kirjaimilla A-G. Energialuokkaan A kuuluva talo tai taloyhtiö on energiatehokkain, eli se kuluttaa vähiten energiaa. Kun asuntoa myydään tai vuokrataan, tarvitaan energiatodistusta.

84 prosenttia OP Ryhmän Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastanneista ei tiennyt oman kiinteistönsä tai taloyhtiönsä energialuokkaa. Energiatodistus on siis jäänyt suomalaisille varsin vieraaksi asiakirjaksi.

– Energiatodistus nähdään usein asuntokaupassa pakon sanelemaksi asiaksi, vaikka ajatus energiatodistuksen taustalla on tärkeä. Todistus auttaa kiinteistön omistajaa ymmärtämään, miten energiatehokkuutta voi parantaa, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Erityisesti energiatodistus tulee tarpeeseen silloin, jos harkitsee kodin ostoa tai myyntiä. Energiatodistusta kysytään myös asunnon vuokrauksen yhteydessä.

– Osto-, myynti- ja vuokraustilanteessa energiatodistus mahdollistaa sen, että eri kotien energiatehokkuutta voi vertailla. Juuri nyt asuntomarkkinoilla näkyy selvästi, kuinka energiatehokkuus vaikuttaa myytävän asunnon hintaan ja kiinnostaa ostajia enemmän, Palovaara sanoo.

Onkin hieman yllättävää, etteivät OP Ryhmän kyselyyn vastanneet olleet huolissaan energiatehokkuuden vaikutuksesta asunnon jälleenmyyntiarvoon. 21 prosenttia vastaajista kertoi, että energiatehokkuusasiat mietityttävät vähän, kohtalaisesti tai paljon. 60 prosenttia vastaajista aihe ei pohdituttanut, lisäksi 19 prosenttia ei ollut tullut ajatelleeksi energiatehokkuuden vaikutusta jälleenmyyntiarvoon.

– Energialuokan parantamista kannattaisi edistää, sillä se hyödyttäisi sekä nykyisiä että tulevia osakkaita. Toivottavasti tuleva talvi näkyy niin, että yhtiöissä aletaan suunnitella energiatehokkuuden parantamista, OP Kodin Isännöinnin kehityspäällikkö Henrik Tuhkanen sanoo.

Kyselytutkimukseen vastasi verkkopaneelissa lokakuussa 16–79-vuotiaita suomalaisia (n=2369) valtakunnallisesti edustavasti. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP:n toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään +/- 2,0 prosenttiyksikköä.

Hyvä isännöitsijä pitää huolta asunto-osakeyhtiön pitkän tähtäimen suunnittelusta ja energiatehokkuudesta - tutustu OP Kodin isännöintiin

Lue myös:

Näin taloyhtiö voi säästää rahaa

Suuressa osassa asunto-osakeyhtiöitä ei ole ryhdytty energiansäästötalkoisiin