”Vastikkeet voivat nousta moninkertaisiksi”. ”Taloyhtiöitä voi mennä konkurssiin”. Negatiivisia uutisia on riittänyt taloyhtiöille jo pitkän aikaa. Taloyhtiön taloutta voi kuitenkin parantaa monin tavoin. Listasin viisi tapaa taloyhtön talouden tasapainottamiseen.
Monessa taloyhtiössä ollaan taloustilanteesta aidosti huolissaan, ja moni puheenjohtaja tai isännöitsijä saattaa myös jo pohtia tulevaa kevättä. Saako hallitukseen edes enää jäseniä, kun elämme tällaisia aikoja?
Päätöksiä ja selvitysten aloittamisia pitkittämällä voi moni hallitus tehdä sekä taloyhtiölle, että itselleen hallaa. Kriisin keskellä kun tulisi säilyttää aina toimintakyky ja suunnitelmallisuus. Jos huomaat, että taloyhtiön kassa alkaa ehtymään toden teolla, ja pelkästään ylimääräisiä vastikkeita perimällä ennusmerkit eivät vielä näytä yksin hyvältä, on aika ryhtyä toimeen. Eli toisin sanoen: hallitus koolle!
Ensin pyritään hahmottamaan nykytilanne. Onko taloyhtiönne uudiskohde ja kaikki tuntuu olevan niin sanotusti tehtynä? Tällaisessakin tilanteessa on vielä paljon tehtävissä, vaikka moni saattaisi ajatella uuden rakennuksen toimivan kuin unelma.
Vaikkakin kiinteistötekniikka on aivan uutta ja kiiltävää, saattavat kuitenkin esimerkiksi perussäädöt olla vielä tehdasasetuksilla. Asiantuntija ei ole välttämättä ehtinyt vielä tarkistaa kokonaisuutta kiinteistön ollessa niin nuori. Mutta olisiko nyt sen aika? Asiantuntijan tekemä kokonaisarvio kiinteistön lämpövuodoista, tai jopa energiasyöpöistä voi olla totta myös uudiskohteessa – vanhasta kiinteistöstä puhumattakaan. Perusasetuksille jätetty lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmä kun saattaa väärin säädettynä tehdä taloyhtiölle yksistään jo ison loven kukkaroon.
Vanhemman kiinteistön osalta tarkastelu on erityisesti paikallaan. Energian kulutusraportteja tutkimalla voitte hallituksessa päätellä nopeasti, että mikäli kulutus on vain kasvanut vuosi vuoden jälkeen, tulee juurisyitä lähteä kartoittamaan heti. Voi nimittäin olla, että kokonaisvaltaiseen energiatehokkuuden tarkasteluun ei olla taloyhtiössä panostettu kenties vielä koskaan.
Kokosimme meillä OP Kodin isännöinnissä muutamia kohtia tarkistettavaksi jokaiseen taloyhtiöön. Toivottavasti seuraavat kohdat läpikäymällä saatte niskalenkin tilanteesta ennen kevään yhtiökokousta!
Tapoja tasapainottaa taloyhtiön taloutta:
- Energiankulutus ja talotekniikan säädöt asiantuntijan selvitykseen: hankkikaa asiantuntijan laatima energiatehokkuusraportti, joka sisältää perusparannuksia ja säätämisohjeita energiasyöppöihin talotekniikan osa-alueisiin. Ja jos lasku suunnittelusta kauhistuttaa, niin laskekaa sen jälkeen toimenpiteistä mahdollisesti saatavat säästöt – mitä todennäköisimmin asiantuntijan palkkaaminen kannattaa.
- Sopimusten kilpailutus: milloin viimeksi taloyhtiönne ja palveluntarjoajien väliset sopimukset on tarkistettu ja kilpailutettu? Listatkaa ainakin seuraavat tarkistettaviksi: kiinteistöhuolto, sähkösopimus, kiinteistösiivous, viheralueiden hoito, kiinteistövakutukset - ja kenties myös isännöinti
- Laina-ajan pidentäminen: onko kaikki taloyhtiön lainat kilpailutettu säännöllisesti, ja onko laina-ajat ja lyhennykset tarkistettu sopiviksi
- Lainojen korkokatot: onko yhtiölle otetuissa lainoissa korkokatto? Olisiko korkokatto mahdollista neuvotella pankin kanssa?
- Paperista digiin: olisiko nyt aika laskea paperitiedotteiden kustannukset taloyhtiössänne? Mitä jos siirtyisitte käyttämään pääasiassa sähköisiä viestintäkanavia paperisten sijaan? Tästä isännöitsijäsi kertoo varmasti mielellään lisää.
- Ja viimeinen vinkki menee taloyhtiölle, jolla ei ole ns. ammattimaista isännöintiä: Panostakaa ammattimaiseen isännöintiin. Siinä missä edelliset kohdat ovat ammattitaitoisen isännöitsijän hoitamana rutiinitoimenpiteitä, saattavat ne olla yksinäiselle hallitukselle yllättävän suuritöisiä iltapuhteina hoidettaviksi. Olisiko nyt vihdoin aika panostaa ammattilaisen apuun taloyhtiön hallinnossa?
Kirjoittaja Henrik Tuhkanen toimii kehityspäällikkönä OP Kodin isännöinnissä. Hänen intohimonaan on vähentää taloyhtiöiden paikoilleen jämähtäneisyyttä, ja tukea isännöintiä hyödyntämään työssään uusinta teknologiaa.