Energiakustannusten nousupaineisiin liittyvät keskustelut ovat nostaneet päätään myös monissa taloyhtiöissä talvipakkasten keskellä. Taloyhtiössä on saatettu huomata, että vaikka kuinka asukkaat ovat tilkinneet oviaan ja ikkunoitaan, energiamaksut sen kuin jatkavat nousuaan.

Teksti Henrik Tuhkanen, kehityspäällikkö, OP Koti @HenrikTuhkanen
Julkaistu 7.2.2022

Naapurin Sirpa kertoi asennuttaneensa erillisen välioven ulko-oveaan vasten. Auttaa kuulemma kummasti vetoon! Jo kaksikymmentä vuotta eläkkeellä ollut rakennusinsinööri Pentti päätyasunnosta kertoo korjanneensa omassa huoneistossaan tuloilmaventtiilit omin kätösin. On kuulemma ammattilaisen ratkaisu!

Tunteet kuumenevat yhtiökokouksessa, kun isännöitsijältä penätään energiakustannusten nousupaineisiin vastausta, ja kuunnellaan osakkaiden tee se itse -askarteluja.

Vastaus saattaa joissain tapauksissa tässäkin tilanteessa pulpahtaa jonkun kokousväen suusta, mutta foorumi on kuitenkin tässä vaiheessa vielä usein väärä. Asia kun ei kuulu esityslistan kohtaan "Muut asiat", vaan oikeaoppisesti lähestyen asia vaatii luonnollisesti oman esityksen ja sitä kautta kokouksen. 

Osakkaiden hätähuudot on kuultu, isännöitsijä komppaa, ja lukematkin osoittavat että nyt tulee tehdä jotain. Mistä siis aloittaa taloyhtiön hallituksessa? Tapoja on toki monia, mutta ihan aluksi voi tehdä terää hypätä ns. helikopteriperspektiiviin, ja katsella taloyhtiön tilannetta vähän kauempaa kuin tavallisesti. Kauempaa tuijottelu auttaa huomioimaan kokonaisuutta. Minkä ikäinen kiinteistömme on? Mitkä perusviat on havaittu jo vuosia sitten? Onko niitä korjattu? Onko niitä varten tehty kunnossapitosuunnitelmat? Onko KPTS varmasti laadittu asiantuntevasti ja aitoihin vikoihin puuttuen?

Kun on vastannut edellisiin kysymyksiin, voi olla hyvä ajatus esittää lopuksi se tärkein kysymys hallitukselle: onko taloyhtiöllämme strategiaa? Jos strategia ei sano mitään, voi tämän muotoilla toisin: millainen taloyhtiö me haluamme olla 10 vuoden päästä? Hallituskollegoiden vastauksia voi alkaa sinkoilemaan saman tien: ”haluamme olla paikkakunnan ekologisin taloyhtiö”, ”haluamme olla korttelin energiatehokkain taloyhtiö”, ”haluamme olla modernisoitu taloyhtiö”. 
 
Sen jälkeen kannattaa istahtaa ehdotusten äärelle. Jos ja kun päätään nostaa energiatehokkuuteen viittaava strateginen tavoite, on aika kääriä hihat: isännöitsijä kilpailuttaa suunnittelun (toki yhtiökokouksen valtuuttamana), ja loppu viimein huomaat istuvasi ylimääräisessä yhtiökokouksessa, jossa modernisoidusta energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävästä toimenpiteestä ollaan päättämässä – yhdessä.  

Naapurin Sirpa ja Penttikin nostavat vielä sormeaan, mutta huomaat pian että sormi laskee. Taloyhtiössäsi on edessä uusi aika.

Lue myös:

Maalämpö puolitti kerrostaloyhtiön energialaskun

Kirjoittaja Henrik Tuhkanen toimii kehityspäällikkönä OP Kodin isännöinnissä. Hänen intohimonaan on vähentää taloyhtiöiden paikoilleen jämähtäneisyyttä, ja tukea isännöintiä hyödyntämään työssään uusinta teknologiaa.