Toisen koronakesän kynnyksellä olemme huomanneet, että etätyö on tullut suureksi osaksi jäädäkseen. Hauskoja somepostauksia erilaisista nerokkaista etätyöpisteistä kyhänneet valkokaulustyöläiset naurattivat aikansa, mutta jo heti perään alkoi moni varmasti miettimään tulevaa. Jos (kun) tästä hybridityöskentelymallista tulee uusi normaali, niin mitä tämä tarkoittaa omille etätyökäytännöilleni?

Teksti Henrik Tuhkanen, kehityspäällikkö, OP Koti @HenrikTuhkanen
Julkaistu 11.5.2021

Osalla katse kääntyi varmasti puolisoon, ja keskustelut suuremman asunnon hankkimisesta työhuoneella varustettuna alkoivat. Asuntojen myyntitilastoja silmäillessä herää kieltämättä ajatus, että kuinka monessa uudessa asuntokaupassa on uuden asunnon hankintaperusteluna mahdettu pitää nykyisen etätyötilan tai työhuoneen hankkimista. Tähän ei taida meillä OP Kodissa löytyä tilastoja, mutta epäilen vahvasti, että osassa asunnonvaihtotilanteita se on painanut vaakakupissa. Tilaa vaaditaan kodissa enemmän, koska etätyö. 

Aina ei ole kuitenkaan mahdollista vaihtaa asuntoa suuremmaksi. Konstit ovat kuitenkin monet, kun etätyöntekijä etätyöpistettään etsii. Muutamia huhuja on kantautunut myös meille OP Kodin isännöintiin siitä, että taloyhtiön perinteiset kerhohuoneet ja muut mahdolliset yhteiskäyttötilat ovat alkaneet kokea uutta renesanssia.  

Betonielementtikerrostalon kerhohuoneiden muuntaminen etäkäyttötiloiksi saattaa kuitenkin joissain tapauksissa vaatia muutakin kuin valojen napsauttamista päälle. Usein 1970-1980 luvulla rakennetun kerhotilan kiinteistötekniikka on saattanut jäädä jo hieman ajastaan jälkeen. Laajakaistaliittymän toimii kyllä huoneistossa, mutta kerhohuoneeseen saakka sitä ei ole huolehdittu kuntoon.

Tai silloinkin, jos etätyöntekijä päättää käyttää mobiilinettiä, voi haasteeksi osoittautua paksut betoniseinät kellarikerroksessa, ja sitä kautta kaistan huononeminen videoneuvotteluihin kelpaamattomaksi.  

Kaikki edellä mainitut ovat kuitenkin jollain tavalla korjattavissa, jos asiaa kysyy isännöitsijältä. Mistä sitten lähteä projektissa liikkeelle? Suositukseni on, että aivan ensimmäiseksi kannattaa aktivoitua taloyhtiön hallinnon suuntaan.

Hallituspaikka taloyhtiön hallituksessa olisi varmasti nopein ja tehokkain tapa saada asiaa edistettyä, mutta jo pelkkä asian esille tuominen esimerkiksi hallitukselle osakkaan toimesta saa parhaimmillaan aikaan selvitystyön käynnistämisen taloyhtiössä. Aktiivisena osakkaana voit toimia mainiosti yhteistyössä hallituksen ja isännöinnin kanssa asiaa selvitettäessä.

Kun selvitys on alkanut sitten muotoutua suunnitelmaksi, on edessä asian esittely yhtiökokouksessa. Päätös vaaditaan taloyhtiöltä aina etenkin silloin, kun kyse on suuremmista remonteista.  
 
Jos kerhohuoneenne pitää siis tuunata tähän päivään, ota ihmeessä yhteyttä taloyhtiösi isännöintiin. Pimp your kerhohuone! 

Lue myös:

Rekan täysperävaunu remontoitiin etätyöpisteeksi

Kirjoittaja Henrik Tuhkanen toimii kehityspäällikkönä OP Kodin isännöinnissä. Hänen intohimonaan on vähentää taloyhtiöiden paikoilleen jämähtäneisyyttä, ja tukea isännöintiä hyödyntämään työssään uusinta teknologiaa.