Miten omia raha-asioita hoidetaan? Kysymys voi tuntua vaikealta. Oman talouden hoito on kuitenkin melko yksinkertaista. Sitä voi pohtia seuraavien viiden kysymyksen avulla.

1. Mistä saat rahaa ja voitko kasvattaa summaa?

Moni saa vanhemmiltaan säännöllisesti taskurahaa ja satunnaisempia summia sukulaisilta esimerkiksi lukukausien päättyessä. Osalle saattaa kertyä tuloja myös kesätöistä tai muista lyhytaikaisemmista työsuhteista.

Seuraa tulojasi 2–3 viikon ajan ja laske tulosi. Jos haluaisit lisätä tulojasi, pohdi, löytyisikö jostain keikkatöitä tai voisitko saada enemmän taskurahaa kotitöitä tekemällä. Jotkut nuorista jopa kehittävät omaa liiketoimintaa esimerkiksi kesäkahvilan muodossa.

2. Kuinka paljon kuukaudessa kuluu?

Kuluttaminen on helppoa ja monella on aika epämääräinen käsitys siitä, mihin omat rahat oikeasti menevät.

Seuraa menojasi 2–3 viikon ajan ja laske menosi. Kun tietää, mihin rahat oikeasti menevät, voi miettiä, ovatko kohteet fiksuja. Tuleeko tehtyä paljon turhia heräteostoksia? Tuleeko ostettua semmoisia asioita, jotka oikeasti lisäävät hyvinvointiasi ja ovat omien arvojesi mukaisia?

3. Tulot ja menot tasapainoon: Harjoittele suunnitelmallisuutta raha-asioissa

Kun omat tulot ja menot ovat suurin piirtein selvillä, voit suunnitella rahojesi käyttöä tulevaisuudessa. Tee itsellesi budjetti vaikkapa kuukaudeksi eteenpäin ja yritä pysyä siinä. Se vaatii usein kurinalaisuutta ja menojen arviointia.

Kannattaa miettiä, mikä on itsellesi oikeasti tärkeää. Jos käyttää rahaa johonkin, on se jostain toisesta pois.

Alaikäiset eivät pääsääntöisesti saa vielä velkaa, mutta kavereiden kesken vippailu on yleistä. Hyvä ohjenuora on se, että älä tuhlaa enemmän kuin tienaat. Maksa velkasi kavereille takaisin, se lisää myös luottamusta välillenne.

Jos on joku velkaa sinulle, muista pyytää rahat takaisin, vaikka se voi kiusallista ollakin. On hyvä oppia, että ilmaista rahaa ei ole ja velat pitää maksaa takaisin.

4. Jos mahdollista, jätä myös vähän säästöön

Aikuisena säästöt tuovat taloudellista turvaa, kun yllättävät menot eivät syökse omaa taloutta kaaokseen.

Säästämistä voi harjoitella jo nuorena. Mieti joku itsellesi tärkeä kohde ja säästä sitten rahaa sen saavuttamiseksi. Jos aiot käyttää säästösi 1–2 vuoden sisällä, tili on usein paras paikka säästöille. Jos kuitenkin säästät jo pitkäjänteisemmin, voit vanhempiesi suostumuksella miettiä myös tuottavampia kohteita, kuten rahastoja tai osakkeita.

5. Unelmoi! Mikä sinusta tulee isona?

Peruskoulun päättyessä olet isojen kysymysten äärellä. Jatkokoulutuspaikkaa miettiessä kannattaa pohtia omia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia. Mitä haluat tehdä työksesi aikuisena? Onko omalle toivealalle helppo työllistyä?

Suunnitelmat voivat toki muuttua matkan varrella, se ei haittaa. Työelämä on murroksessa, ja nykyään ei enää ole samanlaisia uraputkia kuin aiemmin. Monipuolisuus ja avoimuus uuden oppimista kohtaan ovat valttia tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Unelmointi kuuluu erityisesti nuoruuteen ja antaa virtaa arjessa. Kaikkien unelmien toteuttaminen ei tarvitse rahaa. Mutta jos sinun unelmasi sitä vaatii, kannattaa lukea kohdat 1–4 uudelleen.

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

Nuoret sijoittajat Aino, 23, ja Vertti, 23: Näin teemme sijoituspäätöksemme

Artikkeli on julkaistu 24.3.2020 ja sitä on päivitetty linkeillä ja kuvalla 9.3.2022.