Pukkilasta kotoisin oleva Arvi Martikainen ei syntynyt ratsastus- tai hevosperheeseen. Isälle ei ollut eläimistä mitään kokemusta, ja äitikin oli nähnyt niitä vain lapsuutensa maatilalla. Niinpä 10-vuotiaan Martikaisen ja tämän pikkusiskon halu aloittaa ratsastus tuli hieman yllätyksenä. Martikainen tahtoi vieläpä oman hevosen, ja rahat siihen oli tehtävä itse.

Neuvokas poika aloitti korujen valmistuksen ja kiersi myöhemmin eri tapahtumissa puhumassa siitä, miten unelmat on mahdollista toteuttaa. Rahat ensimmäisen oman kilpahevosen ostoon hän sai kerättyä vuodessa.

Tällä hetkellä Martikaisella on kaksi mitalia kenttäratsastuksesta ja hänet on valittu maajoukkueeseen. Jossain tulevaisuudessa häämöttää osallistuminen junioreiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun ja myöhemmin myös euroopanmestaruustaistoon.

Mitä nuori ratsastaja Martikainen ajattelee nyt – reilu kuusi vuotta myöhemmin – säästämisestä ja omasta taloudenhoidosta? Kysyimme häneltä 8 kysymystä rahasta.

Mikä on ensimmäinen omaan rahaan liittyvä muistosi?

Se liittyy ehdottomasti korujen tekemiseen ja myymiseen. Sen jälkeen myin motivaatiokeikkoja esimerkiksi kouluihin ja erilaisiin messutapahtumiin, eli kävin puhumassa ihmisille omasta tarinastani ja siitä, mitkä ovat minun tavoitteeni. Koruista ja keikoista noin vuoden aikana ansaitsemillani rahoilla ostin ensimmäisen kilpahevoseni 2017. Ja kun puhutaan kilpahevosista, niin se tarkoittaa aina automaattisesti viisinumeroista summaa. 

Luennoillani kannustan ihmisiä uskomaan omiin unelmiinsa ja tietysti myös tekemään töitä niiden eteen. Yritän samaan aikaan toimia hyvänä esimerkkinä. Ensimmäisen unelmani toteuttamisen jälkeen ostin toisen kilpahevosen. Lisäksi olen hallitseva Suomen mestari, joten nyt uskon, että puheillani alkaa olla jo vähän katetta.

Minkälaisen rahan käyttämisen mallin sait kotoa?

Opin jo lapsena, ettei raha kasva puussa. En muista saaneeni viikkorahaa, mutta sain palkkaa – yleensä leluja – nurmikon leikkaamisesta tai auton pesemisestä. Vanhemmillani on vahva periaate, että raha pitää tehdä itse.

Aloitimme pikkusiskoni kanssa molemmat ratsastusharrastuksen samaan aikaan. Kun kerroin vanhemmilleni haluavani kilpahevosen, he sanoivat, että minun pitää itse ansaita rahat. Ensin en tajunnut, kuinka suuresta työstä on kysymys. Vaihtoehtoja oli ainoastaan kaksi: joko teen töitä tai en saa hevosta. Olen ollut tosi yritteliäs pienestä asti ja virtaa toimintaan löytyy, kun on tarpeeksi mielenkiintoinen tavoite.

Millaisia tavoitteita sinulla on omaa talouttasi varten? 

Tällä hetkellä päätavoitteeni on rahoittaa kilparatsastusharrastus. Se on vaatinut uusien ideoiden miettimistä, koska koronan ja epävarman tilanteen takia puhujakeikkoja on vaikea myydä. Olenkin keskittynyt vahvasti somemarkkinointiin. Minulla on Suomen suurin hevosalan Facebook-sivusto, jota pystyn käyttämään hyvänä markkinointiväylänä isommille yrityksille. Toisin sanoen myyn niille mainostilaa omalla somakanavallani ja rahoitan tuloilla kilpaharrastuksesta syntyviä menoja.

Sosiaalisessa mediassa yritän olla ihan tavallinen ja tuoda omaa itseäni esille. Sponsoreiden kanssa pitää osata käyttäytyä vastuullisesti ja mainonta vaatiikin paljon huolellista suunnittelua. Se ei ole kuitenkaan missään vaiheessa tuntunut taakalta, vaan olen suhtaudun siihen päivittäin nöyrän kiitollisesti. Olen varma, että tuollainen asenne auttaa pitkälle elämässä.

Mitä muita rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Tämän lajin parissa jatkuva haaste on ja tulee varmasti olemaan se, miten pystyn elättämään hevosen ja vielä itseni sen lisäksi. Erityisesti Suomen ulkopuolella kilpaillessa kustannukset ovat käsittämättömän suuria.

Esimerkiksi ulkomailla kaksissa eri kisoissa starttaaminen maksaa helposti 4000 euroa. Ja aina on riski, että tulee hylätyksi pienen virheen takia. Ja tietysti sekin on haaste, että ne lajin harrastajat, joille raha ei ole ongelma, kehittyvät paljon nopeammin parempien ja kalliimpien hevosten kanssa.

Miten muuten käytät rahaa arjessasi? 

Olen säästäväinen ja tarkkailen rahatilannettani hyvin huolellisesti. Mitään pankin applikaatiota minulla ei tätä varten ole. Rahaa pitää aina olla sen kuuluisan pahan päivän varalle. Ja samaan aikaan: jos hevoseni tarvitsee uuden loimen, niin sitten 400 euroa käytetään siihen.

Varaudutko tulevaisuutta varten esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin sijoittamalla?

Tällä hetkellä taidan vielä huijata itseäni ajattelemalla, että hevoset olisivat hyvä sijoituskohde. Mutta niinhän tilanne ei ole. Hevonen on huonoin mahdollisin sijoituskohde. Tietysti on mahdollista saada hyvä hevonen vaikka 20 000 eurolla ja myydä se myöhemmin kymmenkertaisella hinnalla. Silti noina vuosina hevosen ylläpitoon menee niin suuria summia, ettei sitä voi ajatella järkevänä sijoituksena.

Asuntosijoittaminen kiinnostaa minua kovasti, mutten ole ehtinyt perehtyä aiheeseen vielä riittävästi. Se on seuraava vakava suunnitelmani, ja olen kuunnellut aiheesta jonkin verran podcasteja.

Millaisissa tilanteissa et ajattele rahaa ihan niin järkeävästi?

Aina kun olen hevosten kanssa. Kilpailumatkat ulkomaille on hyvä esimerkki siitä. Seuraavaksi on tarkoitus suunnata muutamien kotimaisten kisojen ja pääsiäisen jälkeen Puolaan kaksiin kisoihin. Tuollaiselle kolmen viikon reissulle budjetti on 3000–4000 euroa, eikä sekään ole mikään hulppea reissu, vaan minibudjettimatka perheen kesken. 

Minkä rahaan liittyvän myytin haluaisit murtaa?

Toiset saattavat uskoa, että raha tuo onnellisuutta, mutta se ei ole totta. Rahalla voi kyllä ostaa monia eri asioita ja se helpottaa elämistä monissa tilanteissa, mutta sillä ei saa ystäviä. Tai jos mietin omaa elämääni: hevosiin voi tuhlata vaikka kuinka paljon rahaa, mutta rahalla ei voi ostaa hevosen luottamusta – se ansaitaan yhdessä tekemällä. 

Kuka:

Arvi Martikainen

Ikä:

16

Kotipaikka:

Pukkila

Koulutus:

Käy Helsingissä Mäkelänrinteen urheilulukiota.

Mistä tunnetaan:

Aloitti 10-vuotiaana koruyrittäjänä ja motivaatiopuhujana. Osti 11-vuotiaana ensimmäisen oman kilpahevosensa Valkon. Tunnetaan parhaiten Korumies Arvina myös sosiaalisessa mediassa: Facebookissa seuraajia on 30 000, Instagramissa melkein 20 000.

Ajankohtaista:

Voitti 2021 kenttäratsastuksen juniorien SM-kultaa ja joukkue-SM-hopeaa. Valittiin viime vuoden lopussa maajoukkueeseen. Tavoitteena arvokisojen mitalisijat. Oma kilpailuhevonen I. Termie R3 eli Sessa.

Motto:

Esteet on tehty ylitettäväksi.

Tärkeintä oman talouden hallinnassa ei ole suuret tulot, vaan se, että talous pysyy tasapainossa. OP:n maksuttoman Talouden tasapaino -palvelun avulla seuraat kulutustasi ja pysyt paremmin kartalla taloudestasi. Lue lisää.

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Ilari Mettälä

8 kysymystä rahasta: Ilkka Herola

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

8 kysymystä rahasta: Olli Halonen

8 kysymystä rahasta: Teemu Potapoff

Hevosharrastus kannusti Saanaa säästämään kymppitonnin vuodessa – kahdesti!

Hevosille sattuvat vahingot ovat kalliita – eniten korvataan ähkyjä ja mahahaavoja