Syksyllä 2020 Ilves-hyökkääjä Ilari Mettälän nilkka murtui pelitilanteessa. Vamma oli vakava. Edessä oli pitkä kuntoutusjakso, eikä kukaan tiennyt, milloin Mettälä pelaisi seuraavan kerran.

Ottelu, jossa Mettälä loukkaantui, jäi hänen viimeiseksi Veikkausliigan pelikseen. Hän oli lähes vuoden kokonaan poissa viheriöltä. Loppukauden 2021 Mettälä pelasi TPS:n paidassa ja pääsi peliin hyvin kiinni pitkän tauon jälkeen. Kivut olivat silti liian voimakkaat.

Nilkan korjausleikkaus ei tuonut merkittävää apua pelaamista ajatellen. Jokainen pallon potkaisu sattui ja nilkka oli kipeä useita päiviä. Myös Mettälän tunnettu nopeus ei ollut entisensä. Parempaa ei olisi luvassa. 

Toukokuussa 2022 Mettälä ilmoitti lopettavansa ammattilaisuransa, ja 28-vuotias ex-hyökkääjä joutuisi suunnittelemaan elämäänsä uudestaan.

Pari vuotta ennen kohtalokasta loukkaantumista Mettälä perusti parin kaverinsa kanssa yrityksen, joka teki vaatteita. Niitä mainostaakseen hän aloitti Tiktok-videoiden kuvaamisen. Mettälä kuitenkin huomasi, ettei mainostaminen toimi kovin hyvin Tiktokissa. 

Mettälä mietti, että ehkä hänen pitäisi vain tehdä hauskoja videoita, sellaisia joita hän itse haluaisi katsoa. Se oli oikea valinta, ja nyt videoiden kanssa on pitänyt kiirettä. Mettälällä on Tiktokissa 150 000 seuraajaa, ja videot saavat parhaimmillaan liki puoli miljoonaa toistoa.

Tiktok on tällä hetkellä Mettälän pääasiallinen tulonlähde ja päätyö. Videoissaan hän keskittyy yllättämään tuntemattomia ihmisiä ja tekemään arjen hyviä tekoja. Hän kertoo saavansa seuraajiltaan paljon hyviä ideoita, joten videot eivät ole loppumassa ihan heti.

Mettelä vastaa kahdeksaan kysymykseen rahasta.

Ensimmäinen rahaan liittyvä muistosi? 

Sain vanhemmiltani lahjaksi ”rahakansion”, johon kerätään eri Euroopan maiden kolikoita. Se oli hauska harrastus ja teki rahan hyvin konkreettiseksi. Ja mietin sitäkin, että kansiossa on muutaman kymmenen euron hätävara pahan päivän varalle. Keräily on edelleen kesken, joten ehkä kansio pitäisi tehdä nyt loppuun.

Yläasteikäisenä olin Yläneen kunnalla kesätöissä kaverini kanssa. Yhden kesän olin töissä Säkylän sokeritehtaalla, jossa isäni työskentelee. Suuria summia en tienannut. Jonkin verran käytin karkkiin ja mopoon, mutta suurelta osin rahat menivät säästöön. Olin aika pihi ja minusta oli kiva panna rahaa jemmaan tulevaisuutta varten.

Millaisen mallin vanhempasi antoivat rahan käyttämisestä? 

Olen tyytyväinen vanhemmiltani saamaan malliin. Meillä elettiin tarkasti ja aika nuukasti. Raha piti ansaita ja sitä piti säästää tulevaisuutta varten. En ole esimerkiksi koskaan saanut viikkorahaa. Mistään ei ollut pulaa, ja jos tarvitsin uudet nappulakengät jalkapalloa varten, ne hoituivat heti.

Jalkapallon aloitin noin 5-vuotiaana. Vanhemmat mahdollistivat harrastuksen siihen asti, kunnes joukkue maksoi pelivarusteet. Jalkapallo ei onneksi ollut pahin ja kallein laji. 

Mitä omaan talouteen liittyviä tavoitteita sinulla oli nuorena?

Nuorena minulla ei ollut kovinkaan tarkkoja tavoitteita. Noin viisi vuotta sitten, kun siirryin Ilvekseen pelaamaan ja sain oikeaa palkkaa, aloin panna rahaa säännöllisesti sivuun. Mietin oman asunnon ostamista. Pian sen jälkeen aloin sijoittaa rahastoihin ja myös suoriin osakkeisiin

Olen ehkä liian optimisti ja uskon, että kaikki menee aina hyvin. Panin melko ison summan yhden luotettavalta vaikuttavan firman osakkeisiin, enkä hajauttanut tarpeeksi. Lopulta yritys meni konkurssiin. Se hiljensi intoani sijoittaa suoriin osakkeisiin. Ymmärsi, ettei minulla ole tarpeeksi mielenkiintoa ja aikaa perehtyä kaikkiin yrityksiin tarpeeksi tarkasti. Lopulta myin kaikki suorat osakkeet pois. Sen jälkeen olen keskittynyt pelkästään rahastoihin.

Kyllä rahojen menettäminen harmitti, mutta toisaalta olen edelleen optimistinen luonne. Se oli hyvä opetus, ja katson käyttäneeni ne rahat itseni koulutukseen. Toivottavasti olen jatkossa viisaampi.

Mitä rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Uran loppuminen oli tietysti vaikea paikka. En ollut suunnitellut vielä tulevaisuutta tai miettinyt, mitä teen, jos jalkapalloura katkeaa. Pelaamisen rinnalla olin lukenut itseni tuotantotalouden insinööriksi, jotta en putoaisi aivan tyhjän päälle. Nilkan menemisen jälkeen aloin keskittyä TikTok-videoihin. Minulla oli ajatus, että ehkä voisin elättää itseni videoilla ammattilaisuran jälkeen. Silti meni kuukausia ennen kuin tienasi euroakaan.

Oli hurjaa vain seurata tilin saldon hupenemista. Jos olisin stressaavaa tyyppiä, se olisi varmasti stressannut. Onneksi TikTok alkoi onnistua kaupallisessa mielessä, aloin saada rahaa ja pääsin tekemään mielekästä työtä. Videoiden suosio kasvoi kuin vahingossa, ja pääsin samalla kehittämään omaa henkilöbrändiäni. Perheessämme ei ole yrittäjätaustaa, joten olen opetellut yrittäjäksi yksin. Ja verkostahan pystyy oppimaan vaikka mitä, jos jaksaa nähdä vaivaa.

Miten käytät rahaa arjessa?

Yritän pitää kultaisen keskitien mitä rahan käyttämiseen tulee. Perinteisesti olen arjessa aika vaatimaton enkä tarvitse kalliita vaatteita tai huonekaluja. Joihinkin asioihin tykkään silti käyttää rahaa. Elektroniikka on minulle tärkeä asia. Puhelimen pitää olla uusinta mallia ja tietokoneen on toimittava moitteettomasti. Näihin panostamisen selitän sillä, että ne ovat minun työvälineitäni.

Millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuutta varten?

Haluaisin matkustella enemmän, ensi talvena haluaisin olla ulkomailla. Somen tekeminen ei onneksi katso paikkaa. Haluan nähdä maailmaa, koska siihen ei ole ollut tätä ennen aikaa. Ja ehkä voin yllättää ihmisiä ja tehdä arjen hyviä tekoja myös ulkomailla.

Taloudellinen riippumattomuus vaikkapa 50-vuotiaana on mukana ajatus, muttei välttämätöntä. Haluan nauttia ja elää elämääni mahdollisimman monipuolisesti nyt, kun vielä olen suhteellisen nuori. En halua painaa töitä aamusta iltaan, väsyttää itseäni liikaa ja miettiä vain eläkepäivien tilin saldoa. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin elämä loppuu. Säästän rahastoihin ja uskon, että asiat järjestyvät. Vaikka TikTok kaatuisi, jotain muuta ilmaantuisi tilalle.

Milloin et käytä rahaa ihan niin järkevästi?

Syksyllä ostin itselleni uuden auton. Aiemmin minulle on riittänyt mikä tahansa kulkuneuvo, mutta kun koeajoin kaverini Teslaa, se oli siinä. Tein päätöksen yhdessä päivässä. Kyse ei ole mistään spesiaalimallista, mutta vanhaan Renaultiin verrattuna se on kyllä erittäin hieno. Liikun töideni takia Helsingin, Turun ja Tampereen välejä, ja siihen tarkoitukseen auto on erinomainen.

Minkä rahaan liittyvän myytin haluaisit murtaa?

Rahan ei pitäisi olla tabu, vaan siitä pitäisi puhua avoimemmin. Olen huomannut, etteivät kaikki tiedä omaa arvoaan ja osaa hinnoitella some-yhteistöitään. Hinnat voivat vaihdella valtavasti, vaikka seuraajamäärät ovat melko samat. Kokeneemmat vaikuttajat voisivat neuvoa uudempia, ettei kukaan olisi turhaan alipalkattu. Ja tietysti se harmittaa itseäkin, jos hyvä keikka menee sivu suun vain siksi, että joku toinen tekee sen aivan liian halvalla. 

Kuka: Ilari Mettälä

Ikä: 28

Asuinpaikka: Helsinki

Koulutus: Tuotantotalouden insinööri 2018

Mistä tunnetaan: Ex-jalkapalloilija ja hyökkääjä, joka edusti Veikkausliigassa Tampereen Ilvestä neljä vuotta.

Ajankohtaista: Tekee Tiktok-palveluun videoita Kliffa-nimimerkillä. Tilillä on 150 000 seuraajaa, ja suosituimmat videot ovat keränneet 400 000–500 000 katselukertaa. On perustanut kavereidensa kanssa vuonna 2018 yrityksen, joka tekee mm. vaatteita ja frisbeegolfkiekkoja.

Motto: Tosissaan mutta ei totisesti. – Isäni opetti tuon minulle. Se pätee elämässä ja raha-asioissa.

Tärkeintä oman talouden hallinnassa ei ole suuret tulot, vaan se, että talous pysyy tasapainossa. OP:n maksuttoman Talouden tasapaino -palvelun avulla seuraat kulutustasi ja pysyt paremmin kartalla taloudestasi. Lue lisää.

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Ilkka Herola

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

8 kysymystä rahasta: Olli Halonen

8 kysymystä rahasta: Teemu Potapoff