Olli Halosen aamupäivä ennen haastattelua on kulunut missäpä muuallakaan kuin studiolla. Sieltä Halosen voi tavoittaa aina silloin, kun hän ei ole keikoilla. Kappaleet ensimmäistä soololevyä varten ovat jo valmiina ja nyt niitä hiotaan.

Halonen on Etelä-Savon poikia, Kuopiosta kotoisin oleva 34-vuotias muusikko, laulaja ja lauluntekijä. Lukion jälkeen hän muutti Helsinkiin opiskelemaan ja jahtaamaan unelmaansa musiikin parissa. Halonen soitti rumpuja Satin Circus -yhtyeessä 2010–18.

Vuonna 2019 hän allekirjoitti levytyssopimuksen Mökkitie Recordsin kanssa. Seuraavana vuonna Haloselta ilmestyi ensimmäinen single Isän ikäinen. 2021 ilmestynyt single Pohjola räjäyttikin sitten jo potin sekä Spotifyssa että radiokanavien soittolistoilla.

Parin viime vuoden ajan Halonen on siis tehnyt biisejä studiollaan Mökkitie Recordsissa. Kiertueita ei ole tarvinnut perua, koska ura lähti nousuun vasta pandemian aikana. Nyt Halonen on päässyt keikkailun makuun, ja lavoilla tullaan kuulemaan vielä julkaisemattomia biisejä.

Kysyimme muusikolta, mikä on hänen suhteensa rahaan ja omasta taloudestaan huolehtimiseen.

Millaisia ovat ensimmäiset omaan rahaan liittyvät muistosi?

Olin varmaan 5-vuotias, kun löysimme kaverini kanssa lähimetsästä pari muovikassillista tyhjiä pulloja. Palautimme ne kauppaan vanhempien kanssa ja saimme pitää kaikki rahat. En muista paljon se oli markoissa, mutta tunne oli huumaava: kävelin karkkihyllylle ja sain ihan itse valita, mitä halusin, eikä kukaan määrännyt. Se tuntui vapaudelta.

Kesätöitä tein lapsesta asti. Meillä on Leppävirralla mökki ja metsätila, joten autoin esimerkiksi istuttamaan taimia. 13-vuotiaana menin palkkatöihin poimimaan mansikoita poimimaan, ja siitä tuli jokakesäinen tapa. 16-vuotiaana pääsin pidempiaikaiseen kesätyöhön ISS:lle pesemään ikkunoita ja vahaamaan lattioita. Oma raha oli hieno asia. Pystyin ostamaan itselleni vaikka rullaluistimet sen kummempia lupia kyselemättä.

Miten teillä kodissa puhuttiin rahasta?

Se onkin mielenkiintoista, koska meillä ei ikinä puhuttu rahasta. Vanhempani saivat minut nuorena. He olivat vielä työuransa alussa, joten ylimääräistä rahaa ei vielä silloin juurikaan ollut. Jos halusin vaikkapa lelun, niin hinta ei ollut kuitenkaan koskaan syy sen kieltämiseen, vaan minulle sanottiin, ettemme nyt tarvitse lelua eikä sitä ostettu.

Ymmärsin aika myöhään, että ihmisillä on käytössä eri määrä rahaa. Jos kaverini asui hienossa talossa, saatoin miettiä, että miksemme me asu tällaisessa, tämähän on paljon kivempi.

Kaikella tuolla oli positiivinen vaikutus minuun ja se on auttanut minua eteenpäin elämässä. En alkanut pelätä rahaa enkä arvioinut toisia sen pohjalta. Luulen, että joidenkin ihmisten elämää raha voi määritellä tosi paljon ja sen loppumista pelätään. Omaa rahasuhdettani sanoisin positiiviseksi.

Miten elämäsi muuttui, kun muutit omillesi?

Kotona asuessani käytin kesätyörahani kaikkeen kivaan. Lukion jälkeen 19-vuotiaana muutin asumaan Helsinkiin, ja kyllä silloin Oltermannin hinta tuli pienoisena shokkina: miten juusto maksaa näin paljon?! Elämisen kalleus yllätti ja tajusin, että ahaa, tällaista on olla aikuinen.

Ensimmäinen opiskeluvuoteni oli taloudellisesti huoleton. Edellisen kesän varastotöistä oli säästössä huomattavan paljon rahaa ja asuin edullisessa soluasunnossa. Rahastressi tuli myöhemmin ja sen jälkeen olin vuokratyöntekijänä eri kaupoissa. Enää raha ei mennytkään vain kivoihin juttuihin niin kuin lapsena, vaan juustoon, jogurttiin ja jauhelihaan.

Mitkä ovat olleet taloudellisesti haastavimpia hetkiä?

Raskain vaihe oli ehkä se, kun omat kaverit alkoivat lähempänä kolmeakymmentä valmistua perinteisempiin ammatteihin ja pääsivät vakituisiin töihin. Siihen asti olimme olleet yhdessä köyhiä opiskelijoita, mutta sitten tilanne muuttui. Heillä alkoi uusi elämänvaihe, mutta minun unelman tavoitteleminen ja sen seurauksena myös köyhyys jatkui. Olin onnellinen ystävieni puolesta, en kateellinen. Silloin kuitenkin ensimmäisen kerran mietin, onko tässä mitään järkeä ja entäs jos unelmani eivät toteudukaan.

Tiesin kuitenkin, että musiikki on elämäni ja sen kortin haluan katsoa. Tiesin, että vaikka opiskelisin itselleni turvallisen ammatin, saisin töitä ja hyvän palkan, olisin silti onneton ilman musiikkia.

Miten olet suunnitellut omaa talouttasi?

Unelman jahtaamiseen meni yli 13 vuotta. Se oli aikaa, joka ei tuottanut taloudellisesti yhtään mitään. Elin aivan kädestä suuhun ja kaikki raha meni elämiseen. Köyhiä vuosia oli todella monta ja mietin usein, millä maksan vuokran. Pystyin kuitenkin aina tekemään jotain ja asiat järjestyivät.

Talouden suunnittelu ja talousneuvojen kysyminen ei oikein ollut mielekästä, kun ei ollut mitään taloutta. Vasta nyt olen ensimmäisen kerran elämässäni tilanteessa, että kaikki tulot eivät mene vain pakollisiin menoihin. Nyt onkin oikea hetki puhua siitä, mitä kannattaisi tehdä.

Millaisia tavoitteita sinulla on turvallisen tulevaisuuden ja vapauden näkökulmasta?

En kaipaa luksusasioita. Toivon ainoastaan, että voisin elää perusarkea sen enempää stressaamatta. Haluan panna rahaa säästöön säännöllisesti koko ajan ja kasvattaa omaa sijoitussalkkua.

Kuluneet vuodet ovat osoittaneet, että musiikkiala on aina epävarma ja kaikenlaisia yllätyksiä voi tulla. Haluaisin siksi luoda taloudellisesti turvallisen perustan elämälleni myös tulevaisuudessa. Haluan tietää esimerkiksi, miten voisin sijoittaa järkevästi osakkeisiin ja rahastoihin, ja miten kannattaisi toimia oman yrityksen ja palkanmaksun kanssa.

Milloin et ajattele rahaa ihan niin järkevästi?

Kellot kiehtovat minua. Olen aina tutkinut intohimoisesti kellojen koneistoja ja käynyt liikkeissä fiilistelemässä. Tulevaisuudessa haluaisin sijoittaa muutamaan unelmakelloon. En kuitenkaan havittele mitään suurta kokoelmaa. Ja toisaalta, mikä on järjetöntä ja mikä järkevää? Joidenkin mielestä tuhansien eurojen kellot ovat järjettömiä hankintoja, mutta oikeiden laatukellojen arvo nousee huimasti. Se on kuin osake, josta voi nauttia joka päivä ranteessa.

Minkä rahaan liittyvän myytin haluaisit murtaa?

Itse en ihan täysin allekirjoita sitä, että lapselle pitäisi hyvin nuorena opettaa rahan arvo. Tietysti kasvatuksen voi tehdä järkevästi, mutta ikävä kyllä monesti se tapahtuu kielteisen kautta. Rahasta tulee mörkö, johon liittyy jotain ahdistavaa.

Mikäli minulla joskus olisi lapsia, haluaisin luoda heille ympäristön, jossa raha ei pelottaa tai määrää liikaa. Tietysti rahaa tarvitaan, koska se on välttämätön hyödyke. Se on silti ainoastaan rahaa, ei ihmissuhde tai mitään todella tärkeää.

Kuka: Olli Halonen

Ikä: 34

Asuinpaikka: Helsinki

Koulutus: musiikin kandidaatti 2016, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Mistä tunnetaan: Laulaja-lauluntekijä, joka solmi levytyssopimuksen Mökkitie Recordsin kanssa 2019. Kaksi singleä, Isäni ikäinen ja Pohjola, ovat saaneet runsaasti soittoa radiokanavilla ja Spotifyssa. Uusi single Suomen kesä julkaistaan 6.5.

Ajankohtaista: Keikkailee ja hioo tulevan debyyttialbuminsa kappaleita.

Motto: Uskalla unelmoida!

Tärkeintä oman talouden hallinnassa ei ole suuret tulot, vaan se, että talous pysyy tasapainossa. OP:n maksuttoman Talouden tasapaino -palvelun avulla seuraat kulutustasi ja pysyt paremmin kartalla taloudestasi. Lue lisää.

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Teemu Potapoff

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

Robin: ”Kansainvälisen uran luomiseen kuluu rahaa”