Teemu Potapoff on työskennellyt vuodesta 2015 lähtien media-alalla freelancerina. Vaikka yrittäjyys voikin olla tuulista, Potapoff uskoo, että moniin asioihin on mahdollista vaikuttaa itse. Siksi hän verkostoitunut, ja toimii työssään niin, että kaikki asiakkaalle annetut lupaukset toteutuvat. Toisaalta on tärkeää muistaa välillä rentoutua ja nauttia työnsä hedelmistä.  

Mikä on Potapoffin suhde rahaan ja taloudenhoitoon? Kysyimme 8 kysymystä rahasta.  

Mikä on ensimmäinen omaan rahaa liittyvä muistosi?

Töiden tekemisen aloitin jo 12-vuotiaana jakamalla mainoksia. Se ei aina ollut herkkua. Nuoren pojan hermot olivat koetuksella, kun pyöräillä mainoksia täynnä olevien raskaiden laukkujen kanssa kaatosateessa talolta toiselle. Taisin joskus kipata viimeiset mainokset lehtiroskikseen. 14-vuotiaana aloitin media-alan harjoittelijana, ja pari vuotta myöhemmin pääsin palkkatöihin paikallisradio Oulun Kaikuun. 

Mitä opit rahasta kotona? 

Vanhemmilta opin kaksi tärkeää asiaa. Ensimmäisen oli se, että laskut ja velvoitteet pitää hoitaa aina ja ajoissa. Isä oli siitä hyvin tarkka. Toinen yhtä tärkeä asia oli muistaa, ettei käärinliinassa ole taskuja. Elämä on rajallinen, eikä mitään voi ottaa mukaan.

Suomessa eletään työvuodet hyvin usein samalla rutiinilla kuin Päiväni murmelina -elokuvassa ja haaveillaan eläkepäivistä: silloin on aikaa tehdä mitä tahansa. Mutta entä jos elämä ei menekään niin kuin suunnittelee? Koin viisi vuotta sitten burnoutin, kun paiskin ihan liikaa töitä. Se oli konkreettinen muistutus, että välillä pitää osata höllätä ja myös nauttia työnsä hedelmistä.

Milloin aloit huolehtia omasta taloudestasi itsenäisesti?

Heti kun lähdin armeijaan. Armeijan jälkeen aloitin viestinnän opinnot Helsingin evankelisessa opistossa ja muutin omilleni. Tein samaan aikaan töitä, ja muun muassa paistoin Ruskeasuon Carrolsissa burgereita. Opintolainaa otin vain yhden kerran.

Periaatteeni on olla ostamatta mitään, mihin minulla ei ole varaa. Tyhmintä on ostaa velaksi esimerkiksi luksustuotteita vain sen takia, että voi näyttää muille, kuinka hyvin muka menee. Olen kyllä omistanut neljä omistusasuntoa, joten tietysti niihin olen ottanut lainaa.

Millaisia rahaan ja toimeentuloon liittyviä haasteita olet kohdannut?

Freelancerin tulot ovat aina epävarmoja. Olin töissä Nelosella 15 vuotta, kunnes hyppäsin yrittäjäksi vuonna 2015. Tietysti se pelotti, koska media-ala on hyvin kilpailtu. Luotin kuitenkin alalla saamaani kokemukseen ja siihen, että olen kohtuullisen hyvä tekijä. Olen panostanut verkostoitumiseen ja pidän aina kiinni lupauksistani. Muista, että huono kello kuuluu kauas.

Välillä on hetkiä, jolloin toivon lisää keikkoja ja mietin, missä järjestyksessä laskut maksan. Englannin termi entrepreneur on paljon hienompi kuin meidän yrittäjä. Suomeksi se kuulostaa karummalta: yritä nyt edes tulla toimeen. Olen silti kiitollinen, että työt eivät ole loppuneet.

Media-alan ammattilaisena haluan hinnoitella itseni oikein. Se ei ole pelkästään minun etuni, vaan palvelee kaikkia muitakin alalla työskenteleviä. Alihinnoittelu sahaa yhteistä oksaa, eikä pelkällä näkyvyydellä makseta ruokaostoksia. Omasta työstä pitää osata pyytää rahaa.

Millaisia omaan ja perheesi talouteen liittyviä suunnitelmia sinulla on tulevaisuutta varten?

Olen säästänyt pientä pesämunaa vanhuuden päivien varalla. Sijoitan joka kuukausi määrätyn summan rahastoihin. Pääni ei kestäisi päivittäistä suorien osakkeiden ja kurssien vaihteluja vahtimista. Rahastot olivat viimeksi yli 20 prosenttia plussalla, joten olen ihan tyytyväinen. Ainahan säästämisen olisi voinut aloittaa aikaisemmin, mutta jossittelu on turhaa. Säästän tässä ja nyt.

Tarkoitus on, että kun minusta aika jättää, rahaa riittäisi sekä nyt viisiviikkoiselle lapselleni että ensimmäiselle tyttärelleni. Perustan vaimoni kanssa tyttärellemme rahaston. Minulla on myös kummilapsi, jolle perustimme yhdessä toisen kummisedän kanssa rahaston. Onpahan sitten jotain tulevaisuutta varten, ellei inflaatio syö säästöjä kokonaan.

Olet tuore isä. Millä tavalla varauduit jälkikasvun mukanaan tuomiin uusiin menoihin?

Uskon siihen, että monet asiat järjestyvät, jos ja kun on valmis tekemään töitä. Yrittäjänä voin sanoa, että töitä tässä on tehtykin. Se tarkoittaa lukemattomia kylmiä soittoja ja sähköposteja. On muistettava, ettei kaikilla ole samat lähtökohdat, mutta jokainen tavoittelemisen arvoinen unelma vaatii omaa panosta. Sitä ei tarjota ilmaiseksi.

Koen olevani rikas silloin, kun minulla on varaa maksaa laskut, perheen päällä pysyy katto ja voin ostaa kaupasta juuri ne perustarvikkeet ja vaipat, joita haluan. Huolehdin tarkasti perusasioista, mutten vahtaa pankkitilin saldoa.

Milloin et ajattele rahaa ihan niin järkevästi? 

Olen rahankäyttäjänä aika höveli, tarjoan mielelläni, enkä laske senttejä tai kysele perään. Syön usein ulkona, matkustan ja ostan vaatteita. Toisaalta tilannetta tasapainottaa, ettei minulla ole autoa. Joskus harrastin kalliita rannekelloja, mutta se hullutus on tasaantunut.

Mikä on vahingollisin rahaan liittyvä myytti?

Pahin myytti on, että raha tekee onnelliseksi. Ei tee, se on vissi ja varma. Joku voi viisastella, että itkee mieluummin Jaguarissa kuin Ladassa, mutta siitä huolimatta itkevä ihminen ei ole onnellinen. Ja sitä paitsi Lada käynnistyy aina millaisessa pakkasessa tahansa.

Kuka?

Teemu ”Pastori” Potapoff

Ikä: 48

Kotipaikka: Helsinki

Koulutus: teologian maisteri

Mistä tunnetaan: Juontaja, toimittaja, kirjailija ja kolumnisti. Sen lisäksi työskennellyt myös vahtimestarina. Julkaissut neljä kirjaa, mm. Luodin kestävä – Heidi Foxellin tarina (Docendo, 2018). Selviytyjät – Tarinoita elämästä -podcastin tekijä.

Ajankohtaista: Yhteiskunnallisia ilmiöitä tarkasteleva Otetaan yhdet! -podcastsarja yhdessä Renne Korppilan kanssa.

Motto: Kukaan meistä ei pärjää yksin.

Tärkeintä oman talouden hallinnassa ei ole suuret tulot, vaan se, että talous pysyy tasapainossa. OP:n maksuttoman Talouden tasapaino -palvelun avulla seuraat kulutustasi ja pysyt paremmin kartalla taloudestasi. Lue lisää.

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Ilari Mettälä

8 kysymystä rahasta: Ilari Mettälä

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

8 kysymystä rahasta: Olli Halonen