Ina Mattilan, 23, sijoitustavoite on selkeä: taloudellinen riippumattomuus 35-vuotiaana. Kova tavoite ei ole ehdoton takaraja, mutta kuitenkin realistinen.

– Minulla on henkilökohtainen sijoitusstrategia ja laskin, että pitkäjänteisellä sijoittamisella tavoite on mahdollista saavuttaa 12 vuodessa, Mattila kertoo.

Kokkolassa asuvan Mattilan mukaan strategia pitää sisällään hallittua riskinottoa. Osa sijoituksista on isomman riskin sijoituksia, mutta hajauttamisen ansiosta riskit eivät kasva liian suuriksi.

– Varsinkin ajallinen hajauttaminen tuo tietyn turvan. Tämä korostui viime vuonna, Mattila sanoo.

Nuoren naisen sijoitusinto on lähtöisin kotoa ja vanhemmat olivat iso apu alkuvaiheessa, mutta Mattila on luonteeltaan synnynnäinen sijoittaja. Jo pienenä hän oli täsmällinen ja systemaattinen – asiat olivat aina järjestyksessä.

– Kun sain viikkorahaa ja palkkaa kesätyöstä kirjasin ne ylös. Se oli kivaa hommaa.

Kesätyörahojen sijoittaminen rahastoihin oli Mattilan ensiaskel sijoitusmaailmaan. Vanhempiensa avulla hän avasi Osuuspankkiin rahastoja, mutta ei seurannut markkinoita tai rahastojen kehitystä vielä silloin sen tarkemmin.

Ina Mattila kehoittaa aloittamaan sijoittamisen perehtymällä ensiksi perusasioihin.

Täysi-ikäistyttyään hän vaihtoi rahastot osakkeisiin ja alkoi perehtyä asioihin syvällisemmin. Myös asuntosijoittamisesta tuli pian osa Mattilan sijoitusstrategiaa. Nuorena naisena asunnon osto sijoitusasunnoksi on kuitenkin ajoittain haastavaa.

– Jos käyn katsomassa sijoitusasuntoa välittäjä saattaa kertoa, miten asuntoa voisi sisustaa, kun haluaisin tietää alueen hintakehityksestä. Silloin yleensä sanon suoraan, mitä haluan tietää ja korostan, että asunto tulisi sijoitusasunnoksi.

Kaupat on tehty nyt kolmesta asunnosta. Mattila kuitenkin korostaa, että haluaa pitää pääfokuksen pörssiosakkeissa myös jatkossa.

Seuraa päivittäin omistamiaan yhtiöitä

Nykyään Mattila käyttää arkipäivisin noin tunnin sijoituksiensa miettimiseen. Tunti saattaa vierähtää uutisia lukiessa tai esimerkiksi Inderes-foorumilla keskustellessa.

– Pääasiassa seuraan omistamiani yhtiöitä. Luen tiedotteita, jotta tiedän miten mene ja mitä tapahtuu.

Luettavaksi kelpaavat myös markkinakatsaukset ja talousuutiset laidasta laitaan. Mattila ei kuitenkaan koe sijoittamista työnä, vaan tärkeänä harrastuksena.

Aloittelijan kannattaa Mattilan mukaan aloittaa perusasioihin perehtymisestä.

– Pelkkä sijoitusterminologia on vaikeaa ja vaatii lukemista, mutta se on nykyään tehty todella helpoksi. Jokaisella on puhelin kädessä.

Kesätyörahojen sijoittaminen rahastoihin oli Mattilan ensiaskel sijoitusmaailmaan.

Sijoittamisesta kiinnostuneita Mattila kannustaa aloittamaan helpommin lähestyttävistä indeksirahastoista.

– Niihin sijoittaessa ei tarvitse olla ekspertti ja jokainen voi suhteuttaa sijoituksensa omaan taloustilanteeseensa.

Mattila muistuttaa uusia sijoittajia myös ottamaan selvää rahastojen kuluista. Millä summalla kannattaa lähteä sijoittamaan, jotteivat kulut syö voittoja. Kaikkia rahoja ei myöskään kannata sijoittaa samaan kohteeseen.

– Se on riskipelaamista, jos kaikki munat laittaa samaan koriin.

Sijoittaminen ei vaadi suuria tuloja

Tärkein tekijä Ina Mattilan suunnitelmassa taloudellisesta riippumattomuudesta olisi mahdollisuus elää vapaammin.

– En haluaisi jäädä pois työelämästä, mutta en myöskään olla riippuvainen palkkatyöstä. Voisin ehkä ottaa puoli vuotta vapaata, matkustella ja tehdä itselleni mielekästä työtä, joka ei olisi palkasta kiinni.

Sijoittamista vasta aloitteleville hänellä on tärkeä viesti:

– Korostaisin, ettei tarvitse olla isotuloinen. Tärkeintä on oman talouden hallinta – kuinka paljon tienaat ja kulutat, ja paljon siitä on varaa pistää sivuun. Kannattaa myös perehtyä asioihin, se vaatii jonkin verran opiskelua ja taustatietoa.

Vuosien saatossa kaverit ovat alkaneet kysellä vinkkejä, mutta Mattila ei halua lähteä neuvomaan ketään sijoitusratkaisuissa.

– Monet odottavat valmista vastausta siihen, mihin rahat kannattaisi sijoittaa. Minä yleensä kerron mistä itse kannattaa lukea tietoa asiasta, Mattila sanoo.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Lue seuraavaksi:

Miten aloittaa sijoittaminen?

Rahastot vai osakkeet – kumpi kannattaa?

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.