Miten aloittaa osakesijoittaminen?
Pohditko osakesijoittamisen aloittamista? Lue op.median kootut artikkelit ja blogit sekä asiantuntijoiden vinkit osakesijoittamisesta niin pääset helposti alkuun.
Mikä osake onkaan? ja miten se tuottaa?
Kun ostat yhtiön osakkeen, sinusta tulee yhtiön osaomistaja. Omistajana voit saada tuottoa osakkeen arvon noustessa, osinkoina, osakkeiden takaisinostona tai pääoman palautuksena.
Suorissa osakesijoituksissa on sijoitusmuodoista parhaimmat tuotto-odotukset, mutta toisaalta myös isoin riski varojen menettämisestä.
Opiskele lisää: osakesijoittamisen alkeet sijoittajakoulussa
Mitä osakkeita ostaa?
Sijoituskohteeksi kannattaa tietenkin valita yritys, jonka toiminnan uskoo tuottavaksi. Kannattaa tutustua yrityksen tunnuslukuihin, kuten kuinka monessa vuodessa osake maksaa itsensä takaisin tuloksella laskettuna (P/E-luku), yritysarvo (EV), osinkotuottoprosentti sekä oman pääoman tuotto (ROE). Lisäksi kannattaa seurata yrityksen tulosjulkistuksia ja käydä yhtiökokouksissa.
Tunnusluvut tutuiksi – perehdy ainakin näihin ennen sijoituspäätöstä
Ensikertalaisena yhtiökokoukseen – sijoittaja, huomioi nämä seikat
Näihin osakkeisiin suomalainen sijoittaa
Kannattaako pieneen yhtiöön sijoittaa?
Osakesuositukset ja analyysit
Nykyään sijoitustietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan ennen. Sijoitusaiheisia juttuja julkaisee moni media, kuten Kauppalehti, Talouselämä ja Taloussanomat. Voit myös seurata suoraan niiden yritysten viestintää, jotka sinua kiinnostavat sijoituskohteina tai lukea sijoitusblogeja, jotka käsittelevät sijoittamista omaan sijoitustyylisi sopivalla tavalla.
Pankeissa ja sijoituspalveluja tarjoavissa yrityksissä työskentelevien analyytikoiden tehtävänä on tiivistetysti antaa sijoittajille suosituksia siitä, kannattaako tietyn yhtiön osaketta ostaa vai myydä. Vinkkejä tuottavista sijoituskohteista voi saada seuraamalla analyytikoiden julkaisemia osakesuosituksia. OP Analyysin osakesuositukset löydät op.fi:stä ja lyhyet analyysivideot OP Marketsin Twitter-tililtä.
Lisää, osta, vähennä tai myy – mistä sijoitussuositukset tulevat ja mitä ne tarkoittavat?
Milloin osakkeita kannattaa ostaa?
Osakkeiden arvo määräytyy osakemarkkinoiden liikkeiden mukaan. Niiden heilahtelujen ennustaminen on hankalaa parhaille asiantuntijoillekin, joten siksi oikean hetken odottelu ei välttämättä kannata. Kun sijoitat eri ajanhetkinä eli hajautat ajallisesti, voit vähentää markkinoiden muutosten vaikutusta tuottoon.
Pitkässä juoksussa osakemarkkinat ovat parisataavuotisen historiansa aikana tuottaneet keskimäärin lähes 7 % vuosittain inflaation jälkeenkin.
Miksi sijoitukset kannattaa hajauttaa
Osakkeiden osto ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen?
Osakkeiden ostaminen – osakesijoittamisen kulut
Nykyään suorien osakesijoitusten tekeminen kannattaa pienilläkin summilla. Osakekaupankäynnin kulut ovat verkkopalveluiden myötä laskeneet, katso OP:n hinnat täältä. Osakkeisiin voi hyvin sijoittaa vaikka 50 e kuukaudessa kuten rahastoihinkin.
Kuinka pienellä summalla sijoittamiseen pääsee mukaan?
Mitä jos palkitsisit itsesi shoppailemalla vähän osakkeita?
Osakekaupankäynti - miten osakkeita ostetaan?
Osakkeiden ostaminen ja myyminen on helppoa verkkopalveluissa. Helsingin pörssin lisäksi eri palveluntarjoajien kautta pääsee käsiksi myös maailman pörsseihin. Esimerkiksi OP:n palvelun kautta voit sijoittaa 14 eri pörssissä ympärimaailmaa. Osakesijoittamista varten tarvitset verkkopankkitunnusten ja pankkitilin lisäksi arvo-osuustilin.
Sijoita osakkeisiin omassa verkkopankissasi: 6 askeleen helppo opas
Millä hinnalla osakkeita ostetaan?
Osakkeiden hinnat määrittyvät kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Jos kysyntää on paljon, osakkeen hinta nousee. Jos taas myyjiä on paljon, hinta laskee. Lisäksi osakekursseihin vaikuttavat suhdanteet ja esimerkiksi isot talousuutiset sekä yhtiöitä, niiden kilpailijoita ja koko toimialaa koskevat uutiset.
Ostoa tehdessäsi asetat osakkeelle hinnan, jolla olet sen valmis ostamaan. Kauppa toteutuu, kun löytyy myyjä, joka on valmis myymään samalla hinnalla.
Ostotaso, myyntitaso, spread – miten asetat hinnan osakkeelle ostotilanteessa?
Osingot – mitä ne ovat ja miten osinkoja saa?
Kun yhtiö tekee voittoa ja haluaa palkita omistajiaan, se voi jakaa osan voitosta ulos. Yleensä yhtiö jakaa tietyn määrän, esimerkiksi 40–60 prosenttia viime tilikauden voitoista. Jokainen yhtiö tekee oman linjauksensa osingonjakopolitiikasta. Kaikki eivät maksa ollenkaan osinkoa.
Miten osinkoja verotetaan?
Osingot ovat pääomatuloa, josta maksetaan veroa. Jos osinkoa jakaa puolestaan ulkomainen yhtiö, osingoista peritään yleensä ulkomailla lähdevero, joka hyvitetään Suomen verosta.
Kevät on osinkojen aikaa – tiedä sijoittajan kannalta tärkeät päivämäärät ja verotuksen käytännöt
Osinkokalenteri kertoo milloin yritykset maksavat osinkoja
Tarjolla ennätysosinkoja – katso, mitkä yhtiöt maksavat eniten
Osakemarkkinat ja pörssikurssit
Osakemarkkinat ovat markkina, jossa voidaan käydä kauppaa yhtiöiden arvopapereilla eli osakkeilla. Käytännössä kaupanteko tapahtuu eri pörssien kautta. Siksi puhumme myös pörssikursseista.
Lue lisää osakemarkkinoista ja niihin liittyvistä käsitteistä: Karhumarkkinat, härkämarkkinat ja korjausliike – mitä ne tarkoittavat?
Osakesäästötili – mikä se on ja miten sellaisen saa?
Sijoitustili, tuttavallisemmin osakesäästötili mahdollistaa osakesijoittamisen tilin kautta. Suomessa se tulee käyttöön 2020. Muissa Pohjoismaissa vastaava tili on ollut jo pidempään käytössä ja innostanut ruotsalaiset ja norjalaiset sijoittamaan.
OP tuo osakesäästötilin asiakkailleen loppuvuonna 2020. Tarkempi aikataulu ilmoitetaan op.fi:ssä. Tutustu OP:n osakesäästötiliin ja sijoittajien vuoden 2020 etuihin.
Osakesäästötili on osakesijoittamista tilin kautta – lisäisikö se suomalaisten sijoittamisintoa?
Mikä on listautumisanti ja miten osakkeita ostetaan annista?
Listautumisannista käytetään usein myös lyhennettä IPO, joka tulee sanoista ”Initial Public Offering”. Se tarkoittaa, että yhtiö hakeutuu julkisen kaupankäynnin kohteeksi pörssiin ja tarjoaa samalla osakkeitaan yleisölle. Osakkeet ovat tarjolla listautumisessa ilmoitetun merkintäajan. Kun merkintäaika päättyy, selviää lopullinen tulos ja osakkeiden allokaatio eli se, paljonko kukin merkitsijä lopulta osakkeita saa. Muutaman päivän kuluttua annin päättymisestä yhtiön osakkeet tulevat normaalin pörssikaupankäynnin kohteeksi.
Houkutteleeko listautumisanti? Lue mistä siinä on kyse
Onnistuiko artikkelimme vastaamaan kysymykseen miten aloittaa osakesijoittaminen? Puuttuiko jotain? Kommentoi alle, niin täydennämme artikkeliamme.
Lue myös: Op.median kootut artikkelit ja asiantuntijoiden vinkit sijoittamisen aloittamisesta