Muuta evästeasetuksiasi

Kun sijoitat yhtiön osakkeeseen, sinusta tulee yhtiön osa-omistaja. Osakesijoituksen tuotto muodostuu yrityksen tekemästä tuloksesta. Osakkeenomistaja voi saada tulovirtaa osakesijoituksesta osinkona, osakkeiden takaisinostona tai pääoman palautuksena.

Toinen tapa saada tuottoa osakesijoituksesta on arvonnousu. Kun yhtiön liikevaihto ja tulos kasvavat, osakkeen arvo nousee. Silloin osakkeesta saa myydessä enemmän, kuin mitä siitä on ostaessaan maksanut. Osakemarkkinat heiluvat, mutta pitkässä juoksussa ovat parisataavuotisen historiansa aikana ne ovat tuottaneet keskimäärin lähes 7 % vuosittain inflaation jälkeenkin.

Riski ja potentiaalinen tuotto kulkevat käsi kädessä

Osakesijoittaminen sopii sinulle, jos siedät siihen kuuluvaa riskiä ja olet valmis toteuttamaan sijoitussuunnitelmaasi pitkäjänteisesti. Suorissa osakesijoituksissa on sijoitusmuodoista parhaimmat tuotto-odotukset mutta toisaalta myös isoin riski varojen menettämisestä – on mahdollista ettet saa kaikkia rahojasi takaisin, mutta toisaalta saatat saada tuntuvatkin voitot. Oman sijoittajaprofiilisi ja riskinsietokykysi voit testata kätevästi op.fi-palvelussa kirjauduttuasi ensin sisään verkkopankkiin.

Riski pienenee, kun perehdyt sijoittamiisi yrityksiin ja niiden toimialoihin, sekä ymmärrät talouden suhdanteita. Siksi onnistunut osakesijoittaminen vaatii myös jonkin verran ajankäyttöä ja opiskelua. Mitään rakettitiedettä se ei kuitenkaan ole, vaan tärkeintä on oma kiinnostus aihepiiriin.

Tee itsellesi sijoitussuunnitelma

Kun aloittelet osakesijoittamista, kannattaa sinun ensin tehdä sijoitussuunnitelma, eikä rynnätä suin päin ostoksille.

Hyvin yleinen osakesijoittamisen suunnitelma on ”osta ja pidä”, eli sijoitusten tekeminen pitkällä tähtäimellä. Tavoitteena voi olla vaikkapa kerryttää eläkepottia tai säästää lapselle useamman kymmenen vuoden tähtäimellä. Kun sijoittamisen aikajänne on pitkä, ei haittaa, vaikka osakkeiden arvo välillä laskisi markkinoiden heilahdellessa. Tällainen sijoittaja hankkii useimmiten jonkin suuren ja vakavaraisen yhtiön osakkeita – ne maksavat yleensä hyvin osinkoja, ja sijoitukset tuottavat tasaista arvonnousua. Järkevä sijoittaja myös hankkii osakkeiden osinko- tai myyntituotoilla aina lisää osakkeita, ja hyötyy näin korkoa korolle -ilmiöstä.

Tämän strategian vastakohta on lyhyen aikavälin ”osta ja myy” -kauppa, jossa pyritään ostamaan halvalla osakkeita ja myymään niitä voitolla nopeaan tahtiin. Korkeampaa riskiä ja toisaalta tuottoa hakevat voivat sijoittaa pienempiin kasvuyhtiöihin tällä taktiikalla.

Kun sijoitussuunnitelmasi on valmis, tärkeintä on pysyä siinä ja pitää pää kylmänä. Kymmeniin vuosiin mahtuu monta talouden taantumaa ja nousukautta, jolloin yhden taantuman merkitys sijoituksissa vähenee.

Huolehdi hajautuksesta

Kun sijoittaa suoriin osakkeisiin, salkku kannattaa hajauttaa mahdollisimman hyvin. Näin yhdellä toimialalla tai maantieteellisellä alueella tapahtuva arvonlasku ei vaikuta koko sijoitusomaisuuden arvoon radikaalisti. Osakesalkussa kannattaa olla ainakin 8-10 eri yhtiön osakkeita.

Myös ajallinen hajauttaminen kannattaa. Jos on sijoittamassa 10 000 euroa, kaikkea ei kannata sijoittaa samana päivänä. Osakkeiden hinnat vaihtelevat, ja ostoksensa hajauttava tulee hankkineeksi osakkeita sekä edullisimmilla että kalliimmilla hinnoilla. Oikean osto- tai myyntiajankohdan määrittäminen on haastavaa ammattilaisellekin, mutta vinkkejä siihen voit lukea esimerkiksi täältä.

Tutustu sijoituksesi kohteeseen – seuraa ainakin näitä asioita

Tärkeitä yrityksen tunnuslukuja ovat voittokerroin (P/E-luku), yritysarvo (EV), osinkotuottoprosentti sekä oman pääoman tuotto (ROE). Pörssisäätiö ylläpitää kätevää Liisan listaa, josta eri yrityksen lukuja voi tarkkailla, ja myös OP:n palveluun kirjautumalla pääsee käsiksi yritysten lukuihin.

Yhtiöiden tulosjulkistukset ja osavuosikatsaukset ovat piensijoittajille hyviä välietappeja, jolloin voi tutkailla kurssikehitystä ja tulevia näkymiä vähän pidemmällä aikajänteellä.

Sijoitusten nousuihin ja laskuihin vaikuttavat yrityksen itsensä ja sen toimialan lisäksi myös politiikka, ilmastonmuutokset, valtion sisäiset päätökset, kriisit ja vaikkapa väestön ikärakenteen muuttuminen. Osakesijoittaminen onkin mielenkiintoinen tapa pysyä perillä maailmasta.

Osakkeenomistajana voit myös omalta osaltasi vaikuttaa asioihin. Jos omistat yhdenkin osakkeen yrityksestä, saat oikeuden osallistua yrityksen yhtiökokoukseen, jossa osakkeenomistajilla on oikeus kysyä ja äänestää. Yhtiökokouskutsuja on hyvä seurata yritysten viestintäkanavista ja muista medioista.

Sijoituskohteiden valinnalla voi myös vaikuttaa esimerkiksi maapallon tulevaisuuteen tai ihmisoikeusasioihin. Viime vuosina sijoittajat ovat halunneet kohdentaa sijoituksiaan erityisesti vastuullisesti toimiviin yrityksiin, mikä on saanut myös yhtiöt huomioimaan vastuullisuusasiat aiempaa enemmän ja raportoimaan niistä.

Mihin sijoittaisin ja miten pääsen alkuun?

Jos et tiedä, mihin sijoittaisit tai kaipaat vahvistusta omalle päätökselle, OP:n arvostetut ja palkitut osakeanalyytikot auttavat sinua. OP:n osaketutkimus tuottaa yhtiöanalyyseja sekä antaa sijoitussuosituksia ja tavoitehintoja lähes 90 suomalaiselle pörssiyhtiölle. Osaketutkimus julkaisee joka maanantai ajankohtaisen osakesuosituslistan, josta löytyy viisi osto- ja myynti-ideaa. Lista on kaikkien saatavilla Kurssit ja markkinat -etusivulla.

Osakesijoittamista varten tarvitset arvopaperisäilytyksen ja arvo-osuustilin. Jos et ole aiemmin sijoittanut osakkeisiin, avaa arvo-osuustili verkkopalvelun kautta.

Voit tehdä kauppaa joko kännykälläsi OP-mobiilin avulla tai verkkopalvelussa. Valitse haluamasi osake ja klikkaa osta. Kerro sitten, kuinka monta kappaletta haluat ostaa, mikä on korkein hinta, minkä olet valmis osakkeesta maksamaan, ja montako päivää toimeksianto on voimassa. Maksimiaika on 90 päivää. Hyväksy sen jälkeen toimeksianto. Jos hinta on oikea, kauppa toteutuu saman tien.

Varsinaista minimisummaa ei osakeostolle ole ja voit halutessasi ostaa vaikka vain yhden osakkeen. Kuitenkin pienin sijoitettava summa kannattaa miettiä sen perusteella paljonko maksat kaupasta välityspalkkioita, jotta kustannusten osuus ei nouse liian korkeaksi. Jos olet OPn omistaja-asiakas, maksat osakekaupankäynnistä korkeintaan 1 % välityspalkkion, joka mahdollistaa osakekaupankäynnin ja hajauttamisen myös pienemmillä summilla. Ostaessasi esimerkiksi sadalla eurolla osakkeita, maksat tuolloin vain yhden euron palkkion.

Oman vaurastumisen suunnitelman voit tehdä osuuspankissasi tai verkkoneuvottelussa asiantuntijan avustuksella. Ajan tapaamisen voit varata tästä.

Kiinnostuitko sijoittamisesta? OP Sijoittajakoulun kaikki jaksot ovat nyt katsottavissa!

Lue lisää vinkkejä ja artikkeleita sijoittamisen aloittamisesta

Lue lisää vinkkejä ja artikkeleita osakesijoittamisen aloittamisesta