Ostaisinko osakkeita ennen vai jälkeen yritysten tulosjulkistuksen? Panostaisinko vain parhaisiin osingonmaksajiin? Kannattaisiko kesä- tai talviloma käyttää kurssien ja taloussuhdanteiden seuraamiseen? Olisiko alamäkeen kääntyneistä osakkeista viisainta luopua saman tien ja ennen vielä mojovampia tappioita?

Siinä nippu kysymyksiä, joiden parissa pähkäilee tälläkin hetkellä moni piensijoittaja. Oman mausteensa on tuonut tammi-helmikuun vaihteessa käynnistynyt tilinpäätöskausi, joka aina heiluttelee tulosodotuksista ja niiden toteutumisesta riippuen myös pörssikursseja. Samalla moni piensijoittaja on käynyt läpi omaa salkkuaan ja alkanut miettiä, pitäisikö alamäkeen kääntyneiden osakkeiden tilalle hankkia kiireesti tuottoisammalta tuntuvia kohteita. Tai kääntäen, olisiko juuri laskevissa kursseissa iskun paikka?

Haastetta myös ammattilaiselle

OP-Ryhmän osaketutkimusjohtaja Henri Parkkisen mukaan oikea ajoitus on kestohaaste myös alan ammattilaiselle. Välillä siinä onnistutaan, joskus mikään ennakointi ei tuo täyttä turvaa takaiskuilta.

Muutama perusohje kokeneelta konkarilta kuitenkin löytyy. Yhtiöiden tulosjulkistukset ja osavuosikatsaukset ovat piensijoittajille hyviä välietappeja, jolloin voi tutkailla kurssikehitystä ja tulevia näkymiä vähän pidemmällä aikajänteellä.

Pienellä pohjatyöllä voi löytää osakkeen, jonka kurssi ampaisee heti osavuosikatsauksen jälkeen selkeään nousuun. Hyvät kaupat voi tehdä myös heti tulosjulkistuksen jälkeen, sillä monen yhtiön kurssi toipuu pienestä tulospettymyksestä jo muutamassa viikossa.

Samalla Parkkinen kuitenkin muistuttaa, että osto- tai myyntipäätösten suhteen maltti on aina valttia: sijoittamiseen kuuluvat voitot, mutta välillä myös tappiot.

– Lisäksi on pidettävä mielessä oma sijoitusstrategia. Jos osakkeet ovat pitkäjänteinen sijoitus, on myös toimittava sen mukaisesti, hän tähdentää.

Taustatyötä ennen tulosjulkistuksia

Parkkisen mielestä tärkeintä on ennakointi ja pieni vaivannäkö ennen alkuvuoden tilipäätöstä ja ennen eri kvartaalien osavuosikatsauksia.

Niiden ajankohdat on syytä laittaa muistiin ja aloittaa hieman normaalia tiiviimpi talous- ja suhdanneuutisten seuranta muutamaa viikkoa aikaisemmin. Onko ilmassa yleistä epävarmuutta vai ovatko näkymät eri markkina-alueilla pikemminkin positiiviset? Myös sijoituskohteen oman toimialan sekä siihen sidoksissa olevien yritysten näkymät ovat hyviä indikaattoreita.

– Yhtiöiden myymien lopputuotteiden hinnoista löytyy tietoa aika vaihtelevasti, mutta yleensä ne ovat hyödyllistä informaatiota. Esimerkiksi sellu- ja terästeollisuudessa niillä voi olla huomattava vaikutus niitä myyvien yhtiöiden tuloskehitykseen, Parkkinen opastaa.

Yhtiökokoukset aina kalenteriin

Moni pohtii myös sitä, olisivatko hyvinä osingonmaksajina tunnettujen yhtiöiden osakkeet hieman halvempia juuri ennen osingon irtoamispäivää.

Parkkinen kiinnittäisi mieluummin huomiota yhtiön todelliseen tuloskuntoon ja siihen pohjautuvaan osingonmaksukykyyn.

– Tulevan kevään tärkeimpiä päiviä ovat yhtiökokoukset, joissa ehdottomasti kannattaa olla mukana. Siellä saa tietoa tulevaisuudennäkymistä suoraan yhtiön johdolta ja vastauksia kysymyksiin, joita itse ei välttämättä hoksaisi edes kysyä, osaketutkimusjohtaja muistuttaa.

Entä kesä-, talvi- joululomien vaikutus pörssikursseihin? Olisiko osakkeiden osto edullisempaa silloin, kun talouden rattaat ovat osin lomatunnelmissa?

Parkkisen mukaan tällekään olettamukselle ei löydy kurssikäyristä enää vahvistusta.

– Globaalitalous pyörii reaaliajassa eivätkä kurssikäänteet tai isot päätökset enää katso kelloa ja kalenteria.

Seuraa näitä asioita:

Tulosjulkistukset ja osavuosikatsaukset

– Seuraa tuleeko tulosyllätyksiä ja kurssinousuja vai pettymyksiä ja pudotuksia.

Oma sijoitusstrategia

– Mieti, onko tähtäimesi aina vuosien päässä vai haetko nopeita myyntivoittoja.

Toimialan näkymät ja esimerkiksi raaka-aineiden hinnat

– Seuraa uutisointia ja pohdi, miten ne voisivat vaikuttaa eri yhtiöiden pörssikursseihin.

Yhtiökokoukset: osallistu!

– Saat ajantasaista tietoa ja tapaat myös muita osakkeenomistajia.

Lue lisää vinkkejä ja artikkeleita osakesijoittamisen aloittamisesta