1. Ryhdy sijoittajaksi

Kiinnostaako osakkeisiin sijoittaminen? Jos haluat tehdä sijoituspäätökset itse ja minimoida hallinnointikulut, pörssiosakkeisiin sijoittaminen saattaa sopia sinulle.

Suorissa osakesijoituksissa on sijoitusmuodoista parhaimmat tuotto-odotukset mutta toisaalta myös isoin riski varojen menettämisestä.

Tärkeintä on, että olet kiinnostunut sijoittamisesta, seuraat mielelläsi talousuutisia ja tunnet yhtiöt, joihin sijoitat.

Osakkeiden ostaminen onnistuu kätevästi verkkopankin kautta. OP-mobiilissa voi sijoittaa suomalaisiin, ruotsalaisiin ja tanskalaisiin yhtiöihin ja OP-verkkopalvelussa myös muualle maailmaan.

Jos et tiedä, mihin sijoittaisit tai kaipaat vahvistusta omalle päätökselle, OPn arvostetut ja palkitut osakeanalyytikot auttavat sinua. OPn osaketutkimus tuottaa yhtiöanalyyseja sekä antaa sijoitussuosituksia ja tavoitehintoja lähes 90 suomalaiselle pörssiyhtiölle. Osaketutkimus julkaisee joka maanantai ajankohtaisen osakesuosituslistan, josta löytyy viisi osto- ja myynti-ideaa.

Halutessasi voit tilata uusista yhtiöanalyyseista hälytyksen kännykkääsi kätevästi OP-mobiilissa. Palvelussa julkaistaan myös joka pankkipäivä aamukatsaus, jossa käsitellään ajankohtaisia yhtiöuutisia sekä markkinatapahtumia maailmalta.

2. Avaa arvo-osuustili

Osakesijoittamista varten tarvitset arvopaperisäilytyksen ja arvo-osuustilin.

Jos olet aiemmin tehnyt osakekauppaa, arvo-osuustili näkyy OP-verkkopalvelussa tai OP-mobiilissa Säästöt ja sijoitukset -välilehden alla kohdassa Arvopaperisäilytys. Jos sinulla on olemassa oleva arvo-osuustili jossain toisessa pankissa, voit siirtää sen OPlle kohdasta Siirrä säilytys.

Jos et ole aiemmin sijoittanut osakkeisiin, avaa arvo-osuustili verkkopalvelun kautta.

3. Valitse palvelupaketti

Kirjaudu OP-verkkopalveluun, mene Säästöt ja sijoitukset -välilehdelle ja valitse Aloita sijoittaminen.

Arvo-osuustilin avauksen yhteydessä sinun tulee valita omaa käyttötarvettasi vastaava palvelupaketti kolmesta vaihtoehdosta.

Mikäli teet kauppaa harvakseltaan, säästäjän palvelupaketti on sinulle sopivin vaihtoehto. Jos teet kauppaa viikoittain tai useammin ja haluat seurata osakemarkkinoita reaaliajassa, valitse sijoittajan palvelupaketti. Mikäli käyt kauppaa lähes päivittäin ja kaipaat ammattitasoisia työkaluja kaupankäyntiin ja markkinoiden seuraamiseen, valitse kaupankävijän palvelupaketti.

Siinä tapauksessa että et ole varma, mikä palvelupaketti sinulle sopisi, vastaa lyhyeen monivalintatestiin, joka suosittelee sinulle sopivinta pakettia vastaustesi pohjalta. Voit vaihtaa palvelupakettia milloin tahansa.

4. Hyväksy sopimus

Valitse sitten, mikä rahatili arvopaperisäilytykseen liitetään ja mikä on päiväkohtainen kaupankäynnin yläraja. Lue ja hyväksy sopimus. Sopimus menee hyväksyttäväksi pankkiin, ja kaupanteon voit aloittaa parin pankkipäivän kuluttua.

5. Aloita kaupankäynti

Kun palvelupakettisi on käytössä, voit alkaa tehdä kauppoja. Verkkopankin Kurssit ja markkinat -sivustolta löydät osakelistat ja markkinainformaation.

Valitse haluamasi osake ja klikkaa osta. Kerro sitten, kuinka monta kappaletta haluat ostaa, mikä on korkein hinta, minkä olet valmis osakkeesta maksamaan, ja montako päivää toimeksianto on voimassa. Maksimiaika on 90 päivää. Hyväksy sen jälkeen toimeksianto. Jos hinta on oikea, kauppa toteutuu saman tien.

6. Jatka kaupankäyntiä

Kaikki omistamasi osakkeet, rahasto-osuudet ja sijoitusvakuutukset näkyvät verkkopankissa Säästöt ja sijoitukset -välilehden alla Arvopaperisäilytys-kohdassa. Sivulla voit seurata omistamiesi osakkeiden arvon kehitystä, ostaa niitä lisää tai myydä pois.

Jos tarvitset apua kaupankäynnissä, ole yhteydessä OPn asiantuntijoihin verkko- tai puhelinpalvelun kautta.

Asiantuntija: OPn sähköisten osakekaupankäyntipalvelujen yksikön päällikkö Pasi Sirola

Lue lisää sijoittamisesta

Harkitsetko sijoittamisen aloittamista? Opettele 11 tärkeintä termiä

Opi sijoittamaan: näillä oppailla pääset alkuun

Lisää vinkkejä ja artikkeleita osakesijoittamisen aloittamisesta

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.