Suoriin osakkeisiin sijoittaminen on perinteisesti ollut keski-ikäisten ja sitä vanhempien ihmisten hommaa. Vuonna 2015 yksityissijoittajien keski-ikä oli 56 vuotta, kun se kaksi vuosikymmentä aiemmin oli 46 vuotta.

Nuorempien suosiossa ovat olleet rahastot. Säästäminen ja varallisuuden kartuttaminen niiden kautta kun ei edellytä suurta tietämystä tai markkinoiden aktiivista seuraamista.

Viime aikoina nuorison parissa on kuitenkin ollut ”ilahduttavasti” liikehdintää sijoittamisen suuntaan, sanoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

– On ymmärretty, että mukaan kannattaa lähteä jo pienilläkin summilla ja mahdollisimman varhain. Markkinoilla käytetty aika on pitkän päälle varmin tapa tehdä voittoja, Saari sanoo.

Tietoisuutta on lisännyt Saaren mukaan se, että nyt osakkeiden ostamisesta puhutaan muuallakin kuin talouslehdissä. Sijoittaminen ei ole vain miljonäärien asia, se voi olla kaikkien asia.

– Sosiaalisessa mediassa on paljon seurattuja niin sanottuja tavallisia sijoittajia, jotka antavat kansanomaisesti ohjeita ja kertovat avoimesti omista valinnoistaan ja suunnitelmistaan. Heitä seuraamalla moni on päässyt hyvin alkuun.

Osakkeiden ostaminen pienellä summalla ei ole enää kallista

Alkuun pääsemistä on helpottanut myös se, että osakkeiden ostaminen pienillä summilla ei ole enää kohtuuttoman kallista. Esimerkiksi OP:n uusien palkkiomallien mukaan osakkeiden ostosta maksetaan nyt prosentuaalinen enimmäispalkkio eikä kiinteää euromäärää.

Saari kertoo, että OP:lla nettikaupankäynnissä käytössä olevan mallin mukaan komissio osakeostoista ole ikinä yli yhtä prosenttia.

– Jos Aiemmin joutui maksamaan esimerkiksi kahdeksan euron minimipalkkion 100 euron sijoituksesta, se saattoi tuntua kohtuuttoman isolta osalta. Nyt erot pienen ja ison rahan sijoittajille ovat näkyvästi supistuneet.

Saari muistuttaa, että käytännössä jokainen vaurastunut ihminen on aloittanut jostain – yleensä aika pienestä. Kaikki eivät ole saaneet perinnön kautta suurta alkupääomaa.

– Jos sijoittaa 50 euroa kuukaudessa ja edessä on 30 vuoden sijoitushorisontti, niin varallisuutta kertyy ihan mukavasti. Noin pieni summa häviää arjessa usein huomaamatta, eikä sen sijoittaminen ole käytännössä mistään pois.

– Usein suurin este sijoittamiselle on omassa mielessä eli on vain vaikea aloittaa.

Sijoittamistietoa on tarjolla runsaasti

Tietoa sijoittamisesta on Saaren mukaan paljon, ja sen saaminen on tehty tänä päivänä helpoksi. Hän neuvoo seuraamaan talousbloggaajien, julkkissijoittajien ja pankkien analyytikkojen suosituksia.

Joka suuntaan ei kuitenkaan kannata lähteä sohimaan. Saari neuvoo aloittamaan isoista ja tunnetuista yhtiöistä, joilla on selkeä brändi ja tuotteet. Mikäli yhtiön toimialaa tai toimintaa ei oikein ymmärrä, kannattaa siitä pysyä erossa.

– Olen huomannut sijoittamisen palon usein syttyvän siitä, että ihminen pystyy samaistumaan yhtiöön, jonka osakkeita ostaa. Toisin kuin rahastoissa, suorien osakkeiden kanssa tietää tasan tarkkaan, mitä omistaa.

Ja Saaren mukaan on hienoa omistaa yritystä, jonka tuotteita ja palveluita itsekin arjessa käyttää. Suoria osakkeita ostamalla voi myös tehdä arvovalintoja vaikkapa ympäristön ja eettisten toimintatapojen puolesta.

Omaa sijoittajaprofiilia kehittäessään voi miettiä, haluaako esimerkiksi omistaa osinkoa jakavia suuria yrityksiä, vai pieniä, jotka hakevat voimakasta kasvua markkinoilla.

Sen jälkeen kun on laatinut suunnitelman, kuinka paljon pystyy säästämään ja millaisella tahdilla haluaa sijoittaa, kannattaa pysyä rauhallisena.

– Nyrkkisäännöksi antaisin sen, että suunnitelmastaan kannattaa pitää kiinni, vaikka markkinoilla tapahtuisi mitä. Aloittelijan virhe on lähteä liian helposti markkinoiden mielialavaihteluihin mukaan. Suunnitelmassa pysyminen tuo lopulta palkinnon.

Entistä nuorempana sijoittajaksi

Saari uskoo, että nuoret sijoittavat ovat lisääntymään päin, sillä vastuu vanhuuspäivien taloudellisesta turvallisuudesta on lisääntynyt. Osaa nuorista huolestuttaa se, ettei eläkekertymä muodostukaan riittäväksi.

– Ja kun eläkeikä jatkuvasti nousee, on hyvä miettiä, haluaako tehdä töitä vielä 70-vuotiaana vai voisiko ne oman varallisuuden turvin lopettaa ennen lakisääteistä eläkeikää.

Osakkeiden ostamista voi katsoa myös itsensä palkitsemisen näkökulmasta. Monesti hyvin tehty työ tai raskaan projektin saaminen päätöksen herättää halun vähän hemmotella itseä ja shoppailla. Entäpä jos käsilaukun, viihde-elektroniikan tai konjakkipullon sijaan satsaisikin eurot osakkeisiin?

Saaren mukaan idea on fiksu ja sopii hyvin nykyiseen ajattelutapaan.

– Nyt on herätty siihen, että kertakäyttökulttuurista on päästävä pois. Jos on ostovimma päällä, raha kannattaa sijoittaa osakkeisiin. Silloin välttää turhaa kuluttamista ja voi vaurastua.

Tutustu OP:n osakevälityksen hinnastoon ja osakesijoittamisen palveluihin.

Lue lisää vinkkejä ja artikkeleita aloittelevalle sijoittajalle.

Lue lisää vinkkejä ja artikkeleita osakesijoittamisen aloittamisesta