Aloitteleva sijoittaja voi hämmentyä tarjolla olevien vaihtoehtojen paljoudesta – sijoittaisiko rahastoihin vai kokeilisiko suoraa osakesijoittamista, ja millä summalla?

Rahastoihin voi laittaa vaikka kympin kerralla

OP:n varallisuudenhoitoasiak­kaista vastaava johtaja Kai Kalajainen neuvoo treenaamaan sijoittamista osake- tai yhdistelmärahastojen avulla. Rahastosijoittamista voi testata pienemmilläkin summilla.

– Omistaja-asiakkaamme ostavat, myyvät ja vaihtavat suurinta osaa rahastoistamme ilman erillisiä kuluja. Mukaan pääsee jo kymmenen euron summalla eli kynnys on todella matala. Tästä on helppo kasvattaa summaa tulevaisuudessa oman taloudellisen tilanteen salliessa. Rahastot kerryttävät omistaja-asiakkaille myös OP-bonusta, vinkkaa Kalajainen.

Säästämisestä kannattaa tehdä automaattista ja hyödyntää säästämisen työkaluja.

–  Esimerkiksi Säästölippaan avulla rahastoihin voi säästää pieniäkin summia.

Säästöjä kertyy Säästölippaaseen aina, kun käyttää maksukorttia, ja säästöihin siirtyvän summan voi asettaa itse sekä valita sijoituskohteen johon rahat siirtyvät.

– Säästölippaan mukava puoli on se, että jos maksukorttia on käyttänyt aiempaa vähemmän, on säästöön jäänyt todennäköisesti muutoin enemmän rahaa.

Toinen Kai Kalajaisen vinkkaama helpon säästämisen työkalu on OP Sijoituskumppani, joka avustaa tavoitelähtöisessä säästämisessä. Sijoituskumppani on helppo ottaa käyttöön OP-mobiilissa.

Suorissa osakesijoituksissa toimii 1 % nyrkkisääntö

Entä jos haluaa tehdä suoria osakesijoituksia - mikä on minimisumma, jolla yhtä osaketta kannattaa ostaa?

– Varsinaista minimisummaa ei ole, mutta suositeltava sijoitussumma on sellainen, ettei kaupankäyntikulujen osuus koko kauppasummasta muodostu liian suureksi. Yksi prosentti kauppasummasta on hyvä raja. Sijoita esimerkiksi vähintään 500 euroa kerralla, jos kaupankäyntipalkkio on 5 € ja 700 euroa kerralla, jos palkkio on 7 €, kommentoi myyntijohtaja Joona Heinola OP Marketsista.

OP:n kaupankäyntipalkkiot ovat omistaja-asiakkailla alkaen 0,17 % ja palkkio alenee portaittain aktiviteetin mukaan, alimmillaan 0,05 %. Prosentuaalinen kaupankäyntipalkkio muodostuu aina sitä alhaisemmaksi, mitä enemmän kauppaa käy. Palkkioiden vähimmäismaksut ovat 3-9 euroa per toteutunut toimeksianto, riippuen palkkioportaasta ja markkinapaikasta. Näiden lisäksi omistaja-asiakkailla on 1% palkkiokatto kaikissa ETF-tuotteissa sekä Suomi+Ruotsi osakekaupoissa elokuun 2021 loppuun saakka.

On myös hyvä muistaa, että osakesijoittamisessa riskit ovat aina suuremmat kuin esimerkiksi korkosijoituksissa. Siksi pitää ajatella myös omaa henkistä kanttia ja riskinsietokykyä.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että sijoita vain se summa, jonka olet pahimmassa tapauksessa valmis menettämään. Korkeammasta riskistä johtuen osakkeiden tuottopotentiaali on myös korkeampi ja pitkäjänteisellä sijoittamisella sinulla on mahdollisuus tavoitella korkeampaa tuottoa sijoituksillesi, selittää Heinola.

Historiassa osakkeisiin sijoittaminen on ollut tuottavinta perinteisistä omaisuusluokista, mutta historia ei ole tietenkään mikään tae tulevasta. Suositeltava sijoitusaika osakkeisiin on Heinolan mukaan yli 7 vuotta.

Sain perinnöksi 1000 € - miten se kannattaisi sijoittaa? Entä 10 000 €?

Se, sijoittaako rahastoihin vai suoraan osakkeisiin riippuu hyvin paljon siitä, kuinka paljon haluaa itse perehtyä asiaan.

– Rahastojen ostaminen on varsin vaivatonta. Niiden avulla voi rakentaa helposti omia tavoitteita ja omaa sijoittajaprofiilia vastaavan salkun. Rahastojen kautta saa sijoituksilleen ammattitaitoisen salkunhoidon. Sijoittamiseen perehtyneelle aktiiviselle sijoittajalle sopivat myös suorat osakesijoitukset, joista voi rakentaa itselleen omiin tavoitteisiin sopivan salkun, Kalajainen kuvailee.

Sijoittajan kannattaa muistaa myös hajauttaa sijoituksensa esimerkiksi maantieteellisesti ja toimialan perusteella erilaisiin kohteisiin. Pienemmillä summilla sijoitettaessa rahastot ovat hyvä ratkaisu laaja-alaisen hajautuksen rakentamiseksi.

– Esimerkiksi maailmanlaajuiseen indeksiin sijoittava OP-Maailma -indeksi on kustannustehokas ratkaisu henkilölle, joka on valmis ottamaan 100 %:n osakeriskin sijoituksellaan. Säästäjän rahastoista löytyy kolme eri vaihtoehtoa, joissa on pienempi osakeriski ja ne soveltuvat maltillisempaa tuottoa hakevalle.

Omaan elämään kannattaa aina sijoittaa

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Tutustu myös:

Laske laskurilla, kuinka paljon voisit säästää kuukaudessa

​Miten aloittaa sijoittaminen? Tutustu oppaaseen

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 30.1.2018.