Hiihtäjä Ilkka Herolan kesä on ollut poikkeuksellinen: hän on viettänyt sen pääasiassa kotiseudullaan Kuopiossa. Se on tarkoittanut rentoutumista sekä mahdollisuutta harrastaa omia juttuja ja viettää enemmän aikaa läheisten kanssa.

Aiemmin kesätkin ovat kuluneet harjoitusten takia siellä ja täällä matkustaessa, ja se vie voimia. Nyt Puijon Hiihtoseuraa edustava ja yhdistetyn hiihtäjä Herola on keskittynyt kotiharjoitteluun, ja yhteisiä kokoontumisia muun maajoukkueen kanssa on ollut muutaman päivän jaksoissa.

Herola kertoo, että jo aiemman valmentajan aikana matkustamista haluttiin vähentää. Talvella 2022 pidettyjen Pekingin olympialaisten takia oli käytävä korkeanpaikanleirillä, mutta nyt ollaan toteuttamassa alkuperäistä suunnitelmaa. Kotona vietetty aika tarkoittaa sitä, että hiihtäjissä on enemmän virtaa syksyä ja talvea varten, Herola sanoo.

Kesän lopussa maajoukkueella on Herolan mukaan oma ”kesäinen maailmancup”. Pian sen jälkeen alkaa valmistautuminen Keski-Euroopan leirien kautta varsinaiseen kilpailukauteen, joka starttaa Rukalta marraskuun viimeisenä viikonloppuna.

Herolan maailmancup-ura on kestänyt kymmenen vuotta. Hän tietää, ettei työtään voi tehdä suksien päällä ikuisesti. Ammattilaisvuodet ovat rajalliset, ja loukkaantuminen voi muuttaa suunnitelmat ja haaveet milloin tahansa. Niinpä Herola on miettinyt tulevaisuuteen varautumista perusteellisesti.

Kysyimme Herolalta, mitä hän ajattelee rahasta ja miten hän on oppinut sitä käsittelemään. 

Mikä on ensimmäinen rahaan liittyvä muistosi?

Isäni eno teki usein saman taikatempun 10 markan kolikolla. Hän pyöritteli kolikkoa sormissaan ja otti sen sitten yllättäen korvani takaa. Sain pitää kolikon. Se oli 4–5-vuotiaalle pojalle iso raha. Rahan käytin tietysti karkkeihin. Myöhemmin aloin panna saamani rahat jemmaan ja säästin johonkin isompaan, esimerkiksi harrastusvälineisiin.

Minulla ja isoveljelläni oli sopimus säästämisestä vanhempiemme kanssa. Usein säästimme puolet ja vanhemmat auttoivat lopun kanssa. Aina vanhempia ei tarvittu. Ensimmäiset rummut ostimme aivan omilla rahoilla, kun olin 9-vuotias. Olimme säästäneet synttärilahjarahoja ja keräsimme lisäksi 1,5 vuotta pulloja. Motivaatio oli kova. Samat rummut ovat edelleen aktiivisessa käytössä ja pääosin samanlaisena kokonaisuutena kasassa. Ostimme kerralla hyvän setin, ja se on maksanut itsensä takaisin.

Millaisen rahan käyttämisen mallin sait vanhemmiltasi?

Vanhempani olivat suunnitelmallisia ja tarkkoja. Raha oli perheessämme rajallinen resurssi, joten isompiin hankintoihin säästettiin. Siitä onkin jäänyt mieleeni tämä: kaikki kiinnostava maksaa, ja ne rahat on itse ansaittava.

Vanhemmat kannustivat säästämään tärkeitä asioita varten ja tinkimään turhasta tilpehööristä. Isoja unelmia voi saavuttaa tinkimällä vähän pienemmistä mieliteoista. Ja siksi olikin parempi säästää rumpuihin kuin olla joka viikonloppu ostamassa karkkia. Varmasti se, että lapset saavuttavat jotain säästämällä, tuntuu myös vanhemmista hyvältä. Ja minulle ja veljelleni musiikki avasi aivan uuden maailman.

Millaisia rahaan liittyviä suunnitelmia ja tavoitteita sinulla on?

Teininä en ajatellut raha-asioita kovin pitkälle. Ensimmäinen suurempi säästökohde oli rumpujen jälkeen mopo, sen jälkeen oma asunto.

Vanhemmat neuvoivat myös sen, että isoja hankintoja kannattaa suunnitella niin, että ne ovat järkeviä myös pitkällä tähtäimellä. Niinpä avasin asuntosäästötilin heti, kun täytin 18 vuotta. Tuossa iässä pitää olla tarkkana, koska rahalle on silloin aika monia muitakin käyttökohteita. Siitä lähtien olen kuitenkin oppinut säästämään tulevaisuutta varten.

Ensimmäisen asuntoni ostin 2017, olin silloin 22-vuotias. Ja kun urheilusta alkoi tulla säännöllisiä tuloja, olen pystynyt panemaan enemmän rahaa sivuun.

Millaisia omaan talouteen liittyviä huolia tai haasteita sinulla on ollut?

Tiedän sen, ettei mikään ura urheilumaailmassa ole ikuinen – tai edes varma. Kaikki riippuu siitä, miten menee ja millaista tulosta tekee. Ja jos tulee paha loukkaantuminen, ura katketa kuin seinään.

Olen kuitenkin siinä onnellisessa asemassa, etteivät pahimmat skenaariot ole realisoituneet. Tulevaisuutta suunnitellessa pitää miettiä, miten selviäisin uran loppumisesta. Täytyy siis säästää esimerkiksi mahdollista opiskelua tai uuden työn etsimistä varten. Juuri siksi tarpeeksi suuri puskuri on tärkeä asia. Siltarahoitus pitää olla hoidettuna, jotta elämässä voi siirtyä eteenpäin.

Miten käytät rahaa arjessasi, oletko nuuka vai suurpiirteinen?

En ole hirveän nuuka, mutta isojen hankintojen kanssa olen harkitsevainen. Tykkään sijoittamisesta, ja osakesäästämisen kautta olen oppinut tutkimaan kohteita hyvin tarkasti. Saatan jopa jahkailla liikaa silloin, kun pitäisi tehdä rohkeasti päätöksiä.

Suurin paheeni on hyvä ruoka. Sen suhteen löytyisi säästämisen paikkoja varmasti paljonkin. Toisaalta ruoka on minulle mielihyvän lähde ja rakas harrastus. Kokkaan kotona mielelläni erikoisiakin ruokia. Olen huono tekemään suuria annoksia, joten yhden ateriakokonaisuuden tekemiseen menee tarpeettoman paljon rahaa. Yksi suosikkini näin syysaikaan ovat sieniruoat, erityisesti kanttarellirisotto. Tykkään kerätä sienet ja valmista ruoan alusta loppuun itse. Kaikki tuo on hyvää vastapainoa treenaamiselle.

Miten varaudut tulevaisuuteen?

Perustin osakesäästötilin heti, kun se tuli Suomessa mahdolliseksi, ja säästän sitä kautta edelleen. Viime vuosina olen innostunut myös asuntosijoittamisesta. Kavereideni kanssa olemme ostaneet kimppaan muutamia asunto-osakkeita. Mittakaava ei ole iso, mutta tähtäin on pitkällä ja eläkkeessä.

Henkilökohtaiset lainat olen ottanut euriboriin sidotulla korolla. Säästän koko ajan puskuria korkojen nousua varten. Olen miettinyt, että niin on järkevämpää. Asuntosijoittamista teemme osakeyhtiön kautta, ja osaan niistä lainoista olemme ottaneet kiinteän koron. Se helpottaa ennakoimista ja riskien hallintaa.

Milloin et ajattele rahaa niin järkevästi?

Musiikin harrastamiseen uppoaa paljon rahaa, vaikka en olekaan ihan pahimmista päästä. Taloudelliset perustelut ovat vaikeita, kun kyseessä ei ole ammatti. Viimeksi ostin ulkoisen äänikortin ja uuden tietokoneen musiikin tekemistä ja äänittämistä varten. Instrumentit ovat kalliita, mutta myös ohjelmistot maksavat. Vuosien aikana harrastukseen onkin sidottu reilusti rahaa.

Minkä rahaan liittyvän myytin haluaisit murtaa?

Monien ihmisten ajatusmaailma tuntuu olevan, että pitää rikastua ja kerryttää varallisuutta koko ajan tasaisesti ja säästämällä. Se voi johtaa siihen, ettei rahaa uskalleta käyttää esimerkiksi omaan hyvinvointiin.

Rahan suhteen pitää tietysti olla realisti ja mahdollisimman turvallista tulevaisuutta on hyvä suunnitella, mutta loputon rahan kerryttäminen ei saisi olla itseisarvo. Ei rahan kerääminen tilille lisää tyytyväisyyttä, vaan sillä pitäisi tehdä elämästä mukavampaa ja helpompaa, ja sillä voi myös nostaa läheisten elämänlaatua. Rahaa saa käyttää, jos sitä on. 

Kuka?

Ilkka Herola

Ikä: 27

Asuinpaikka: Kuopio

Koulutus: Valmistui ylioppilaaksi 2015 Kuopion Klassillisesta lukiosta. Opiskelee kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa.

Mistä tunnetaan: Yhdistetyn hiihtäjä ja Puijon Hiihtoseuran edustaja. Saavutti MM-hopeaa Oberstdorfissa 2021. Kilpaillut vuodesta 2012 lähtien maailmancupissa, jossa sijoittunut kolmen parhaan joukkoon kymmenen kertaa.

Ajankohtaista: Valmistautuu parhaillaan tulevaan maailmancupiin, joka alkaa marraskuussa Rukalla. Harrastaa musiikkia, ja suoritti tänä kesänä green cardin.

Motto: Onnellisuutta ei voi ostaa, mutta siihen voi sijoittaa. 

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Ilari Mettälä

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

8 kysymystä rahasta: Olli Halonen

8 kysymystä rahasta: Teemu Potapoff