Korko tarkoittaa lainasta tai talletuksesta maksettavaa rahan hintaa. Lainasta maksettava tai talletuksesta saatava korko ilmaistaan prosentteina. Korkoa maksetaan, koska se on korvaus lainan antajalle siitä riskistä, jonka hän ottaa lainatessaan rahaa. Toisaalta korkoa maksetaan korvaamaan lainan antajalle myös sitä, ettei lainan antaja voi käyttää lainassa kiinni olevaa rahaa muuhun tarkoitukseen lainan aikana.

Ehkä tunnetuin korko on euribor-korko. Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on päivittäin julkaistava euromaiden yhteinen viitekorko ja Euroopan tärkein viitekorko. Euriboria käytetään pankkien välisillä rahamarkkinoilla sekä lainojen ja talletusten viitekorkona. Esimerkiksi perinteisistä asuntolainoista valtaosa on sidottu 12 kuukauden euriboriin.

Euribor-korot

Euribor-koroille määritellään aina aika, jonka aikana lainankorko pysyy muuttumattomana. Tyypillisimpiä euribor-korkoja ovat 12 kuukauden, 6 kuukauden ja 3 kuukauden euriborit.

12 kuukauden euribor

Jos laina on sidottu 12 kuukauden euriboriin, sen korko tarkistetaan kerran vuodessa. Koron tarkistuspäivä on useimmiten lainan alkuperäinen nostopäivä.

6 kuukauden euribor

Jos laina on sidottu 6 kuukauden euriboriin, sen korko tarkistetaan puolen vuoden välein lainan nostopäivästä lukien.

3 kuukauden euribor

Jos laina on sidottu 3 kuukauden euriboriin, sen korko tarkistetaan kolmen kuukauden välein lainan nostopäivästä lukien. 

1 kuukauden euribor

Jos laina on sidottu 1 kuukauden euriboriin, sen korko tarkistetaan joka kuukausi lainan nostopäivästä lukien.

Euriborin historiaa

Euribor-korot ovat olleet viime vuosina nollan tuntumassa tai sen alle. Ensimmäisen kerran ne putosivat miinukselle keväällä 2016.

Ennuste on, että koroissa on nyt lievää nousupainetta ja nollakorkojen aika alkaisi olla vähitellen ohitse. Korkotaso on silti edelleen maltillinen, sillä vielä kymmenen vuotta sitten esimerkiksi asuntolainoissa yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor-korko liikkui viiden prosentin tasolla. Vastaavia korkotasoja nähtiin myös vuosituhannen vaihteessa.

Lainalaskuri on työkalu, jossa voit kokeilla, miten merkittävästi korkeampi korko vaikuttaa lainasi kuukausierään. Testaa, miten asuntolainan korko ja marginaali vaikuttavat asuntolainan määrään. 

Lue myös:

Vuoden loppu on korkojen nousun aikaa

BKT: Mitä bruttokansantuote tarkoittaa?

Bruttopalkka ja nettopalkka – mitä eroa niillä on?