Minkä verran saan eläkettä?

Arvion tulevan eläkkeen määrästä saat työeläkevakuutusyhtiösi verkkosivuilta. Kun kirjaudut palveluun verkkopankkitunnuksillasi, näet tähän asti karttuneen eläkkeesi ja laskureiden avulla selvität tulevan eläkkeesi määrän. Arvion tulevasta eläkkeestä voit tehdä eri eläkkeelle jäämisen ajankohdan tai palkkasummien perusteella.

Tarkista eläkeikäsi ja oma eläkeyhtiösi.

Työeläke määräytyy tehtyjen työvuosien mukaan – Mitä pidempään työskentelet, sitä suurempi eläke kertyy. Jos alimman vanhuuseläkeiän jälkeen jatkat työskentelyä, näinä vuosina eläkkeen määrä nousee suhteellisesti enemmän. Alimman vanhuuseläkeiän jälkeen työskennellessä nimittäin kertyy 0,4 prosentin lykkäyskorotus jokaista lykättyä kuukautta kohti.

Jos eläkkeelle jäämiseen on vielä aikaa, syötä laskuriin kuukausipalkkasi. Palvelu arvioi eläkkeesi määrän kuukausipalkkasi mukaan.

Vinkki: Eläkeläisenäkin voit tehdä töitä ja kasvattaa samalla eläkettä lisää. Jos teet töitä vanhuuseläkkeelle jäämisen jälkeen, voit hakea tästä työstä karttuvan eläkkeen maksuun ylimmässä vanhuuseläkeiässäsi. Ylin vanhuuseläkeikä on tällä hetkellä 68 vuotta.

Eläkkeen verotus

Eläkebudjettia laatiessa on tärkeää huomioida eläkkeen verotus, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin ansiotuloja. Eläkkeestä ei luonnollisesti saa tulonhankkimisvähennyksiä, jonka vuoksi eläkeverotus on useimmiten hiukan palkkatulon verotusta korkeampi.

Moni yllättyy eläkkeen verotuksesta – asiantuntija kertoo, mitkä tekijät vaikuttavat veroprosenttiin

Eläkkeen verotukseen liittyvät laskelmat kannattaa tehdä siten, että huomioi laskelmissa ainoastaan eläketulot, jolloin saa todenmukaisen veroprosentin loppuelämän eläkettä varten. Ensimmäisenä eläkevuonna verotus on usein eri kuin lopullisen eläkkeen verotus, etenkin jos kyseisenä vuonna on kertynyt myös ansiotuloja.

Verotuslaskuri

Testikuukausi eläkebudjetilla

Ennen eläkkeelle jäämistä on hyvä varautua eläketuloihin, koska useimmilla tulotaso laskee merkittävästi. Selvitettyäsi yllä olevien ohjeiden mukaan eläkkeesi ja sen verotuksen, tiedät, kuinka paljon tulet saamaan eläkettä tilillesi kuukausittain.

Käy tiliotteiden avulla läpi kaikki menosi esimerkiksi vuoden ajalta, ja laadi näiden tietojen avulla itsellesi kuukausibudjetti eläkeajalle.

Suorita testikuukausi eläkebudjetilla seuraavasti:

  1. Jätä käyttötilillesi vain eläkettäsi vastaava summa rahaa
  2. Elä kuukausi laatimallasi eläkebudjetilla.
  3. Tee havaintoja kulutustottumuksistasi.
  4. Pohdi testikuukauden aikana, minkälaiset asiat ovat sinulle tärkeitä – mistä olet valmis tinkimään ja mistä et halua luopua.
  5. Kirjaa testikuukauden kuluihin ylös ne tilanteet, jolloin laatimasi budjetti meinaa ylittyä.
  6. Tee kuukauden päätteeksi koonti kokeilusta. Minkälaisia havaintoja teit kulutustottumuksistasi? Mikä oli vaikeaa? Mikä helppoa?

Jos et ole tottunut käymään läpi omia kulujasi etkä ole pohtinut kuluttamistasi, testikuukausi voi olla todella avartava.

Säästöt täydentävät eläkeiän toimeentuloa

OP:n yhteistyössä Marttaliiton ja Takuusäätiön kanssa vuonna 2019 toteuttamaan Rahapuhetta -tutkimukseen vastanneista 17% sanoi, ettei ole säästänyt eikä todennäköisesti tule säästämäänkään eläkepäiviä varten.

Mitä tehdä, jos kuukausibudjetin notkahdus tuntuu testikuukauden jälkeen liian suurelta? Miten eläkesäästämisessä pääsee alkuun ja mihin säästöjä kannattaa kartuttaa?

Lue lisää: Täydennä eläkeiän toimeentuloa

Asiantuntijat: Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen ja Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen.