Lisää rahaa eläkkeen päälle – näilläkin tavoilla voi tienata vähän lisää
Lisää aiheesta
Monella riittäisi virtaa työntekoon vielä eläkkeellä. Myös pieni eläke motivoi hankkimaan lisäansioita. Listasimme vinkit, kuinka kartuttaa kassaa eläkkeellä.
Eläkkeellä ollessaan voi aivan hyvin tehdä palkkatöitä. Se on paljon yleisempää kuin ajatellaan, sanoo Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kemppi.
– Maailmalla puhutaan silver economy -trendistä: eläkkeelle jääminen ei enää tarkoita töiden lopettamista, ja työelämän ja eläkkeen välinen siirtymä voi olla liukuva, Kemppi toteaa.
Vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä kaikki tehty palkkatyö kerryttää eläkettä vakuuttamisvelvollisuuden ylärajaan eli 68 ikävuoteen asti. Tätä myöhemmin syntyneillä ikäraja asteittain kasvaa.
Tee sijaisuuksia entiselle työnantajalle
– Ensimmäinen vinkki vanhuuseläkkeelle jääville tai hiljattain jääneille on: älä katkaise napanuoraa entiseen työnantajaan, Anssi Kemppi sanoo.
Esimerkiksi kunta-alalla, jossa työvoiman tarve on iso, noin kymmenen prosenttia eläkkeelle jääneistä tekee keikkaa omalla alallaan – jos ei aivan samassa yksikössä niin sellaisessa, jossa tarvitaan sijaista.
– Esimerkiksi eläkkeelle jääneet sairaanhoitajat ja opettajat ovat hyviä ja haluttuja sijaisia, sillä heillä on mittavaa työkokemusta ja hiljaista tietoa.
Usein työtehtävät voivat olla eläkkeellä oleville sopivia satunnaisia tuurauksia, kuten sairauslomasijaisuuksia.
Jos eläkeaikana haluaa edelleen jatkaa työskentelyä saman työnantajan palveluksessa, on tehtävä kokonaan uusi työsopimus. Eläkeläinen voi solmia eläkkeen rinnalle kokonaan uuden työsuhteen.
– Tee joka tapauksessa työstä aina kirjallinen työsopimus, Anssi Kemppi neuvoo.
Etsi osa-aikatyötä tai keikkoja henkilöstövuokrausyritysten kautta
Jos haluaa tehdä jotain aivan muuta kuin varsinaisen työuran aikana, töitä voi etsiä vaikkapa henkilöstövuokrausyritysten kautta. Henkilöstövuokrausyritykset, esimerkiksi Barona ja Eilakaisla, etsivät usein joustavaa ja lyhytaikaista työvoimaa, ja väittävät yleensä työntekijöitä usealle toimialalle. Baronan kautta voi työllistyä nyt esimerkiksi työvoimaa kaipaaville marjatiloille.
On myös henkilöstövuokrausyrityksiä kuten Seure, jotka välittävät pitkälti kunta-alan keikkatöitä.
Henkilöstövuokrausyritykset ilmoittavat verkkosivuillaan avoimista työpaikoista. Niihin voi jättää myös avoimen työhakemuksen. Tehtäväkohtaisen palkan maksaa henkilöstövuokrausyritys.
Tienaa lastenhoitoavusta
Moni on nykyään valmis maksamaan lastenhoitotöistä, ja eläkeikäisellä on usein taitoja, joita ei välttämättä nuoremmilta lastenhoitajilta löydy. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Pilke lastenhoito välittävät hoitajia tarvitseville. Korvaus maksetaan tuntiperusteisesti.
Myy osaamistasi
Mikään ei estä eläkeläistä perustamasta omaa yritystä. Osa palkansaajista aloittaa yrittäjänä vasta eläkeaikana, jos haluaa jatkaa omaehtoista työskentelyä ja myydä omaa työuran aikana kertynyttä osaamistaan. Ennen yrityksen perustamista kannattaa miettiä omiin tarpeisiin parhaiten sopivaa yritysmuotoa.
– Yksinyrittäjä voi valita yritysmuodoksi toiminimen, osakeyhtiön tai osuuskunnan. Usein eläkkeelle jääneet yrittäjät myös jatkavat aiempaa yritystoimintaansa, mutta ehkä aiempaa pienimuotoisemmin, Anssi Kemppi sanoo.
Helppo yritysmuoto eläkkeellä on kevytyrittäjyys toiminimellä, joka sopii oman osaamisen tuotteistamiseen liittyvään yrittämiseen. Satunnaista töistä laskuttamiseen tarvitaan Y-tunnus, jonka voi saada esimerkiksi OP Kevytyrittäjä -palvelusta. Palvelussa ainoa kulu on viiden prosentin palvelumaksu asiakkaan maksamista laskuista.
Hanki työtulolle oma verokortti
Eläkeaikana työskentelevä tarvitsee kaksi verokorttia: yhden eläketuloa ja toisen palkkatuloa varten. Jos sellaista ei vielä ole, hanki työtulolle oma verokortti.
Eläkeläisen lopullinen veroprosentti muodostuu siten, että eläketulot ja työtulot lasketaan yhteen ja niitä verotetaan ansiotuloina. Mitä suuremmat tulot ovat yhteensä, sitä suurempi on veroprosentti. Töissä käyvä eläkeläinen voi kuitenkin palkkansa osalta saada palkansaajalle kuuluvat vähennykset.
Kerää metsän antimia verovapaasti
Aivan kaikista lisätienesteistä ei tarvitse maksaa veroa.
– Metsän antimia, kuten sieniä ja metsämarjoja, voi poimia ja myydä verottomasti. Monelle keräily on samalla hyvää terveysliikuntaa, Anssi Kemppi vinkkaa.
Luonnon antimia voi myydä esimerkiksi torilla tai tarjota suoraan pienemmille vähittäiskaupoille tai luonnontuotteita jalostaville yrityksille.
Lue myös:
Töitä eläkkeellä? Näin ansiotulo vaikuttaa eläkkeen määrään