Kun hevosiin erikoistuneen eläinlääkäri Annina Kokkosen puhelin soi, hätätapauksessa kyseessä on useimmiten kaviopaise tai ähky.

- Ähkyn pystyy hoitamaan usein, mutta siihen pitää reagoida ajoissa. Ähkyssä kaksikin tuntia on pitkä aika, Kokkonen sanoo.

Jos hevonen vaihtaa usein tallia, tuloksena saattaa olla mahahaava.

- Vaikka ihmisten mielestä se on hyvä asia, hevonen voi reagoida toisin, Kokkonen muistuttaa.

Suomessa eniten korvataan hevosille sattuneita ähkyjä tai mahahaavoja, joiden seurauksena hevosia joudutaan hoitamaan tai huonoimmissa tapauksissa lopettamaan.

- Ähkyt tulevat ryppäinä, esimerkiksi kun siirrytään laitumelta sisään tai jos sää vaihtelee. Hevoset reagoivat siihen, Kokkonen kertoo.

Monesti tänä päivänä rönsyillään hevosten ruokinnan suhteen.

- Jos ennen vanhaan syötiin kauraa ja heinää, nykyään annetaan viidestä eri purkista jotain. Hevonen pysyy terveenä, jos perusasiat ovat kunnossa. Tuntuu siltä, että ravintolaskureiden sijaan ihmiset unohtavat välillä katsoa miltä hevonen näyttää, Kokkonen sanoo.

Hevonen voi hyvin, kun sitä ruokitaan ja liikutetaan oikein - ja se saa elää stressitöntä elämää.

- Toisaalta ratsastuskoulujen hevosilla on vähemmän ähkyjä kuin yksityisessä omistuksessa olevilla, koska ne liikkuvat tasaisemmin ja usein enemmän. Kouluissa hevoset ovat vuosia samassa tallissa eivätkä tarhakaveritkaan välttämättä vaihdu usein, Kokkonen kuvailee.

Kokkosen mukaan hevosten kanssa pärjää maalaisjärjellä ja rutiineja noudattamalla.

- Tasaisuus tarkoittaa, että yhtenä päivänä ei hiitata ja toisena taas ei tehdä mitään.

Ontuminen tyypillinen vaiva

Eläinlääkärikäyntien korvauksista suurin osa on sairausperäisiä ja noin 30 prosenttia tapaturmaperäisiä korvauskäyntejä. Ortopedisiin vaivoihin perehtynyt Kokkonen näkee paljon työssään ontumia ja rangan sairauksia.

- Ontumia on erilaisia kuten jännevaurioita, rasitus- tai traumaperäisiä niveltulehduksia ja kavioista lähtöisin olevia ongelmia. Yleisesti tyypillisin vamma on eri syystä johtuva ontuminen, Kokkonen kertoo.

Noin 90 prosenttia sattuneista vahingoista on hevosen sairaudenhoitokuluja, loput ovat suurelta osin eläimen kuolemasta johtuneita korvauksia.

- Hoitokuluista suurin osa on haavoja, murtumia, ähkyjä ja mahahaavoja, tuoteasiantuntija Hannu Partanen kertoo Pohjola Vakuutukselta.

Partasen mukaan hevosten vammojen määrä kulkee iän mukaan pyramidin lailla. Korkein piikki tulee 10 ikävuoden kohdalla, sen jälkeen korvattujen vahinkojen käyrä lähtee laskuun.

- Nuoret hevoset koheltavat enemmän, oli kyseessä haava toisen potkusta tai omasta sähläyksestä. Kun hevoset vanhenevat, niistä tulee rauhallisempia. Silloin esimerkiksi haavat vähenevät, eläinlääkäri Kokkonen kuvailee.

Hevosvahingot ovat kalliita

Hevosille sattuneet vahingot ovat huomattavasti kalliimpia kuin esimerkiksi seuraeläimille sattuneet.

- Hoitokulujen määrä on keskimääräisesti noin kuusisataa euroa, Partanen sanoo.

Keskimääräinen korvatun vahingon hinta vaihtelee hyvin paljon vahinkotyypeittäin. Kuolemantapauksissa korvaukset voivat nousta hyvinkin korkeiksi.

- Kuolemantapauksissa keskimääräinen korvaushinta on noin 4 000 euroa. Korvauksena maksetaan hevosen käypä arvo, kuitenkin enintään vakuutusmäärä, Partanen kertoo.

Pohjola Vakuutus on aloittamassa hevosvakuutusten uudistamisen, jota varten on tarkoitus kuunnella alan asiantuntijoita.

- Aiomme kerätä Suomen Ratsastajainliitolta ja vakuutusten käyttäjiltä hyviä kehitysehdotuksia. Olemme saaneet paljon palautetta esimerkiksi enimmäiskorvauksista. Hevosvakuutusta ei ole vähään aikaa kehitetty, mutta nyt meillä on siihen hyvät edellytykset, Partanen iloitsee.

Pohjola Vakuutus vastaa Suomen Ratsastajainliiton urheiluvakuutuksista vuoden 2021 alusta.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen hevosvakuutukseen