Säästöjä huomaamatta? Kyllä! Pankkikortilla maksava voi kerryttää rahaa omaan digitaaliseen säästöpossuun joka kerta kun käyttää korttiaan. Kyse on digitaalisesta säästöpossusta, Säästölippaasta, joka on tärkeä osa Osuuspankin tavoitetta on parantaa suomalaisten taloudenhallintaa. Säästölippaan avulla pankkikorttia käyttävällä on mahdollista kerryttää helposti puskurirahastoa ja jopa päästä kiinni sijoittamisen maailmaan.

Pyysimme OP:n tuotepäällikkö Heikki Korkeamäkeä kertomaan joulukuussa uudistuneesta Säästölipas-palvelusta. 

Mikä on Säästölipas ja miten se toimii?

Kyseessä on digitaalinen säästöpossu. Palvelun ajatus on auttaa ihmisiä mikrosäästämään. Idea on sama kuin perinteisessä säästöpossussa: sinne voi tipauttaa pieniä roposia kerrallaan. Pienistä summista kertyy ajan kanssa yllättävän iso potti.

Säästölippaaseen voi liittää pankkikorttinsa ja aktivoida korttisäästämisen. Silloin aina, kun kortin debit-puolella tekee ostoksen, tililtä siirtyy samalla tietty summa säästöön. Summa voi olla esimerkiksi 50 senttiä tai 3 euroa. Käyttäjä saa määritellä summan itse. Säästölippaasta muodostuu verkkopankkiin oma tilinsä, jonne korttimaksamisesta kertyneet summat siirtyvät automaattisesti. Rahaa pystyy siirtämään palveluun halutessaan myös manuaalisesti.

Miten Säästölippaan saa käyttöön?

Palvelu on täysin ilmainen. Käyttöönotto onnistuu sekä osoitteessa op.fi että OP-mobiilissa. Prosessi on suhteellisen yksinkertainen, ja sen voi hoitaa täysin itsenäisesti. Lippaita on tänä päivänä aukaistu jo noin 250 000 kappaletta.

Käyttöönoton jälkeen verkkopankkiin ja OP-mobiiliin ilmestyy Säästölipas-näkymä, jossa voi säätää säästöön meneviä summia ja seurata säästötavoitteidensa täyttymistä reaaliajassa.

Säästötavoite oman maun mukaan

Säästölipas rakennettiin myös mobiiliin. Lisäksi mukaan tuli tavoitteellinen säästäminen. Kun Säästölippaan ottaa käyttöön, palveluun muodostuu automaattisesti ensimmäinen säästötavoite, joka on käteispuskuri. Sen suuruuden käyttäjä voi määritellä itse.

Puskurirahan lisäksi käyttäjä voi asettaa itselleen muita säästötavoitteita, kuten lomamatkan tai uuden maastopyörän. Käyttäjä voi itse määrittää sen, millainen summa korttiostosta siirtyy mihinkin tavoitteeseen. Asiakaspalautteiden mukaan tavoitteellinen säästäminen on koettu erityisen motivoivaksi.

Voiko säästöt laittaa poikimaan?

Palvelun tarkoitus on tarjota myös mahdollisuus matalan kynnyksen sijoittamiseen. Säästölippaaseen voi yhdistää jonkin Säästölippaan tarjoamista rahastoista. Kun rahastosäästäminen on otettu käyttöön ja käteispuskuri täyttyy, puskurin yli menevät säästöt siirtyvät automaattisesti käyttäjän valitsemaan rahastoon. Rahastosäästöjen kehitystä pystyy niin ikään seuraamaan reaaliaikaisesti.

Onko palvelussa huonoja puolia?

Osaa arveluttaa se, että rahaa siirtyy säästöön tililtä automaattisesti. Entä, jos on tiukoilla tai tili tyhjenee kokonaan? Sen lisäksi, että säästöön siirtyviä summia voi vapaasti muuttaa niin usein kuin haluaa, palveluun voi asettaa niin kutsutun turvarajan. Käyttäjä määrittelee tietyn saldosumman, jonka jälkeen automaattinen säästötoiminto keskeytyy.

Kenelle Säästölipas sopii?

Kenelle se ei sovi? Totta kai Säästölipas on erityisen hyvä henkilöille, joiden on hankalaa kerryttää muuten rahaa säästöön. Mutta tilastomme osoittavat, että sitä käyttävät myös ihmiset, joilla jää muutenkin säästöön huomattavia summia.

Sanoisin, että palvelu on hyvä kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita säästämisestä. Saamme tasaiseen tahtiin hyvää palautetta sen vaivattomuudesta. Usein ihmiset jopa unohtavat koko palvelun olemassaolon, ja yllättyvät iloisesti, kun rahaa on kertynyt vuodessa säästöön vaikkapa tuhat euroa – ihan täysin huomaamatta.

Säästölipas on säästämiseen kannustava tili, jonka avulla voit säästää yllättäviä menoja, lomamatkaa tai muuta unelmaasi varten. Säästölippaan avaaminen ja säästöjen nostaminen on maksutonta. Lue lisää säästölippaasta.

Lue myös:

Haluatko säästää helposti 1 500 euroa vuodessa? Nappaa säästökalenteri talteen!

Rahareikiä taloudessa? Näin voit seurata kulujasi tarkemmin

Oliko sinullakin lapsena Hippo-säästölipas?