Onko turhaa säästää tai ainakaan sijoittaa, jos tulotaso ei ole suuren suuri eikä sivuun ole laittaa useita satoja euroja kuussa? Ei todellakaan, vahvistaa OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin johtaja Joakim Reinius.

Reinius lupaa, että kuka tahansa voi aloittaa säästämisen ja summa voi olla miten pieni tahansa.

– Jos tulot ovat pienet, voi lähteä liikkeelle hyvin pienellä summalla ja katsoa, miten oma talous kestää sen. Vähitellen summaa voi nostaa, jos vaikuttaa siltä, että voi laittaa sivuun enemmänkin, Reinius sanoo.

Jos tuntuu siltä, että kaikki menee mitä tuleekin, ja säästäminen vaikuttaa mahdottomalta, käy kaikki menot tarkasti läpi. Kuluuko rahaa johonkin liikaa tai jopa aivan turhaan? Selvitä, ovatko kaikki menot aivan välttämättömiä, voiko jotakin jättää pois ja voisiko rahankäytössään tehdä ylipäätään fiksumpia valintoja.

Kokeile säästölaskurilla, miten pienellä summalla saat jo säästöjä kasaan.

Raha poikimaan

Aivan ensiksi Reinius suosittelee säästämään itselleen puskurirahaston.

– Parin kuukauden palkkaa vastaava summa on hyvä olla hätävarana tilillä, mutta sen yli menevät summat kannattaa laittaa tuottamaan. Tilisäästämisen kautta tuottoa ei tällä hetkellä juurikaan saa, Reinius muistuttaa.

Puskurirahastoa lukuun ottamatta rahaa ei siis kannata makuuttaa tilillä vaan sijoittaa varoja ja ottaa kaikki hyöty irti korkoa korolle -ilmiöstä eli laittaa rahat töihin. Korkoa korolle tarkoittaa sitä, että korkoa kertyy paitsi alkupääomalle, myös sen keräämille tuotoille.

– Helpointa säästämisen aloittaminen on rahastojen kautta. Rahastosäästämisen aloittamisessa oleellista on vain tiedostaa säästöaika ja oma riskinsietokyky. Rahastosäästämisen voi aloittaa millä tahansa summalla, vaikka kymmenellä eurolla. Helpoiten rahastosäästäminen onnistuu, kun siitä tekee säännöllistä. Kuukausisäästäminen onkin todella suosittu tapa säästää rahastoihin, Reinius tietää.

Jos ei halua laittaa kaikkia säästöjä osakemarkkinoille ja säästöaika on muutamia vuosia, säästäminen on helppo aloittaa säästäjän rahastoilla, kuten esimerkiksi OP-Maltillisella.

– Mikäli aikoo säästää pidempään ja tuottohakuisesti, hyviä ja kustannustehokkaita vaihtoehtoja ovat osakemarkkinoille sijoittavat indeksirahastot, kuten OP-Maailma Indeksi. Kun pääomat ja osaaminen ovat kasvaneet, hyvän vaihtoehdon varojen kasvattamiseen tarjoaa suora osakesijoittaminen, Reinius neuvoo.

Säästölipas auttaa säästämään niin, ettei sitä edes huomaa

Mikrosäästämisellä tarkoitetaan pienten kertaerien säästämistä. OP:n Säästölipas on mainio mikrosäästämisen työväline oman puskurirahaston rakentamiseen ja korttimaksuilla säästöjen kerryttämiseen.

– Se on todella näppärä tapa laittaa rahaa sivuun itseltäänkin salaa, Reinius vinkkaa.

Sähköisen Säästölippaan voi avata OP-mobiilissa tai OP:n verkkopalvelussa. Se on säästämiseen kannustava tili, jonne voi siirtää rahaa rahaa sivuun jotakin tiettyä säästötavoitetta kuten isompaa hankintaa tai vaikkapa lomamatkaa varten.

Näppärintä on kuitenkin säästää pikkusumma jokaisen korttimaksun yhteydessä. Jos korttimaksun säästösummaksi asetetaan vaikka kolme euroa ja korttia käytetään kuussa viisitoista kertaa, säästöjä kertyy vuodessa 540 euroa.

– Säästölippaassa voit myös ottaa käyttöön automaattisen rahastosäästämisen, jolloin ylimääräisiä säästöjä siirtyy Säästölipas-tililtä valitsemaasi rahastoon.

Reiniuksen mielestä tärkeintä on tehdä säästöpäätös, säästi sitten millä keinolla tahansa.

– Summat voivat olla aluksi hyvinkin pieniä, mutta pienistä puroista kokonaisuus sitten kasvaa.

Näin paljon eri säästösummista kertyy ajan myötä:

Kuukaudessa säästetty summa 10 euroa, alkupääoma 100 euroa, sijoitusaika 10 vuotta, 50 % varoista osakkeissa, 50 % korkosijoituksissa.

  • Säästetty pääoma 1 300 €
  • Tuotto jopa (4.1 %) 329 €
  • Yhteensä jopa 1 629 €

Kuukaudessa säästetty summa 50 euroa, alkupääoma 500 euroa, sijoitusaika 20 vuotta, 80 % varoista osakkeissa, 20 % korkosijoituksissa.

  • Säästetty pääoma 12 500 €
  • Tuotto jopa (5.6 %) 10 768 €
  • Yhteensä jopa 23 268 €

Kuukaudessa säästetty summa 100 euroa, alkupääoma 1000 euroa, sijoitusaika 20 vuotta, 100% varoista osakkeissa.

  • Säästetty pääoma 25 000 €
  • Tuotto jopa (6.1 %) 24 349 €
  • Yhteensä jopa 49 349 €
Kuinka paljon voisit saada säästöjä? Kokeile säästölaskuria eli korkoa korolle -laskuria.

Lue myös:

Haluatko säästää helposti 1 500 euroa vuodessa? Nappaa säästökalenteri talteen!

Vuoden verran säästöä – tee oma niukkuushaaste tai karsi näistä

Kuuntele Rahapuhetta-podcastia! Rahapuhetta-podcast käsittelee talouden teemoja yksi kerrallaan ja helposti ymmärrettävästi. 

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii.