Helpoilla teoilla voi säästää vähän joka kuukausi. Vuodessa säästöä kertyy mukavasti. Kokeile seuraavia säästötapoja kuukausittain tai löydä vaihtoehdoista itsellesi parhaiten sopivat säästötavat.

Tammikuu

Peru kaikki suoratoistotilaukset kuukaudeksi.

Tarkista tiliotteestasi, monestako suoratoistopalvelusta maksat. Jos olet OP:n asiakas, helppo keino hallita automaattisesti veloittuvia tilauksia kuten esimerkiksi suoratoistopalveluja, on ottaa käyttöön  Toistuvien menojen hallinta -palvelu, joka on OP Mobiilissa Talouden tasapaino –toiminnon alla. Palvelussa näkee kaikki käytössä olevat jatkuvat tilaukset ja niiden kustannukset. Palvelun kautta on mahdollista irtisanoa tarpeettomat tilaukset ilman, että tarvitsee edes olla yhteydessä yrityksiin, sillä palvelu hoitaa tilausten irtisanomisen.

Kun olet perunut kuukaudeksi suoratoistopalvelut, huomaat kyllä, mitä palveluita tulee oikeasti ikävä – ja mistä maksat turhaan. Mieti kokeilun aikana, voisitko siirtyä käyttämään muita palveluita, kuten Yle Areenaa.

Käytä ruudun tuijottamisesta vapautunut aika muuhun rentouttavaan tekemiseen, esimerkiksi lukemiseen tai käsitöihin.

Säästö: 10–50 euroa riippuen palveluiden määrästä.

Vaikeustaso: Lähtökohtaisesti helppo, mutta riippuu siitä, kuinka paljon käytät suoratoistopalveluita arjessasi.

Helmikuu

Kilpailuta vakuutus-, sähkö- ja puhelinliittymäsopimuksesi.

Sopimukset kannattaa kilpailuttaa kerran vuodessa. Tosin vuoden 2023 alussa sähkösopimusten kilpailutus voi olla hankalaa energiamarkkinoiden ongelmien takia.

Pyydä tarjous muutamalta taholta ja lopuksi omalta palveluntarjoajaltasi. Verkosta löytyy myös palveluita, jotka tekevät hintavertailun puolestasi.

Säästö: 10–100 euroa riippuen siitä, montako sopimusta kilpailutat.

Vaikeustaso: Vaatii hetken vaivannäön, mutta palkitsee heti.

Maaliskuu

Lainaa, älä osta.

Mieti, mitä kaikkea voisit lainata sen sijaan, että ostat. Lainaa kirjat ja elokuvat kirjastosta, pyydä ystävältäsi lainaksi jokin ihana vaate, lainaa naapurilta työkalu. Kaikkea ei tarvitse omistaa.

Säästö: Riippuu lainattujen asioiden arvosta.

Vaikeustaso: Lainaaminen voi tuntua epämukavalta molemmista osapuolista. Sopikaa siis etukäteen selkeät säännöt laina-ajalle ja lainan ehdoille.

Huhtikuu

Yhdistä velat.

Kartoita lainatilanteesi: mitä lainoja sinulla on, paljonko ne maksavat yhteensä kuukaudessa ja mitkä ovat kalleimpia lainojasi. Kysy pankistasi neuvoa lainojen yhdistämiseksi: miten saisi lainakulut mahdollisimman alhaiseksi?

Säästö: Riippuu lainojen määrästä ja niiden kuluista. Potentiaalisesti satoja euroja kuussa.

Vaikeustaso: Henkisesti haastava. Velkatilanteen kokonaiskuva on monelle arvoitus ja jo pelkkä sen ajattelu ahdistaa. Onneksi pankista löytyy rautaisia ammattilaisia, jotka osaavat auttaa kinkkisemmissäkin tilanteissa.

Toukokuu

Jätä kaikki take away -tuotteet pois.

Juotko paljon take away -kahvia tai onko sinulla tapana napata joka aamu sämpylä mukaasi kahvilasta? Kierrä kuukauden ajan kahvilat kaukaa. Panosta vaikkapa termarimukiin, jolla saat napattua kahvin mukaasi kotoa. Kuukauden aikana huomaat, tuottaako kallis erikoiskahvi pahvikupissa sinulle niin paljon onnellisuutta, että haluat jatkossakin maksaa siitä.

Säästö: Take away kahvi 2–5e x kuukauden arkipäivät = 20–100e, täytetty sämpylä 5e x kuukauden arkipäivät = 100e.

Vaikeustaso: Helppoa kuin heinänteko – tai kahvinkeitto.

Kesäkuu

Tipaton kuukausi.

Tipattomuus keskikesällä voi tuntua ankealta, mutta pyri ainakin vähentämään tuntuvasti alkoholinkäyttöäsi. Tuntuvimmin säästöä kasvattaa toki ravintolassa nautittujen lasillisten vähentäminen, mutta mieti myös muualla juotuja alkoholiannoksia. Onko sinulla tapana tissutella lähes joka ilta erikoisolut tai viinilasillinen? Niistä karsiminen säästää paitsi rahaa myös terveyttä.

Säästö: Kotona juotu erikoisolut (4-6 euroa) neljänä päivänä viikossa kuukauden ajan = 80 euroa.

Vaikeustaso: Voi olla erittäinkin haastava, riippuu käytetystä alkoholimäärästä ja suhteesta alkoholiin.

Heinäkuu

Tee lomamatka kotikaupunkiin.

Staycation kannattaa! Varaa hotellihuone kivasta hotellista ja vietä päivä tai pari turistina omassa kotikaupungissasi. Syö hyvin, hemmottele itseäsi, nauti kesästä ja vapaa-ajasta. Lomatunnelmaa ei tarvitse aina etsiä kaukaa!

Säästö: Useita satoja euroja. Ainakin matkustuskulut ja majoituskulutkin, jos palaat yöksi kotiin.

Vaikeustaso: Helppo. Ajatuksena kotikaupungissa lomailu voi tuntua ankealta, mutta on ehdottomasti kokeilun arvoinen.

Elokuu

Jalat ja pyörä tehokäyttöön.

Hyödynnä ihanat kesäkelit ja taita matkat kävellen tai pyörällä. Huomaat ehkä kuukauden aikana, ettet välttämättä tarvitsekaan autoa! Tai ehkäpä voisit käyttää julkisia liikennevälineitä huomattavasti nykyistä harvemmin.

Säästö: Alle 20 000 euron auto maksaa käyttäjälleen arviolta 3 000 euroa vuodessa, kuukausisäästö on siis 250e.

Vaikeustaso: Haastava, jos autoa tai julkisia käyttää arjessa paljon.

Syyskuu

Tee se itse -kuukausi.

Syyssateilla on hyvä aika opetella uusia taitoja. Avaa Youtube ja opettele, kuinka paikkaat pyörän renkaat, vaihdat auton renkaat tai teet korjausompeleen. Netti on pullollaan hyviä niksejä ja opetusvideoita.

Säästö: Esimerkiksi pyöränkumin vaihto maksaa liikkeessä 15–30 euroa, autonrenkaan 20–40 euroa. Vaatteiden huoltaminen ja korjaaminen poisheittämisen sijaan tuottaa vuodessa potentiaalisesti ison säästön.

Vaikeustaso: Vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa, vaikeustaso riippuu opeteltavasta taidosta.

Lokakuu

Käytetty kunniaan.

Käy läpi tavaroitasi ja mieti, mistä voisit luopua. Laita myyntiin nettikirppareille. Tee myös esimerkiksi huonekalu- ja vaatehankintasi kirppareilla. Parhaita löytöjä tekee niin, että käy kirpputoreilla mahdollisimman usein.

Säästö: Useita satoja euroja. Käytetty on usein ainakin puolet uutta halvempi. Lisää säästöä kertyy, jos myy kirppareilla omia tarpeettomia tavaroita.

Vaikeustaso: Vaatii vaivaa ja totuttelua, jos kirpputorit eivät ole oma juttu. Nettikirppareista on helpompi aloittaa!

Marraskuu

Kokkaushaaste-kuukausi.

Panosta tässä kuussa ruokaan. Suunnittele kauppakäynnit huolella ja kokkaa kerralla isompi satsi. Voit pakastaa osan ruuasta. Harjoittele kaupassa hintatietoisuutta: tarkista aina kilo- ja kappalehinta, suosi satokauden tuotteita ja kasvisruokaa ja hyödynnä tarjouksia.

Säästö: Ruoka on usein kotitalouden suurin menoerä. Siinä pystyy säästämään helposti useita kymppejä tai jopa satasia kuukaudessa.

Vaikeustaso: Vaatii alussa suhteellisen paljon ajatustyötä ja totuttelua, mutta tavaksi jäädessään tuottaa valtavia säästöjä.

Joulukuu

Vesilasku kuriin.

Harva tietää, kuinka kallista vesi on. Tuoreen vedenkäyttötottumuksia koskevan tutkimuksen mukaan vartin suihku päivittäin maksaa noin 450 euroa vuodessa. Jos suihkuaikaa lyhentää viiteen minuuttiin, säästö on 300 euroa. Samalla tulee tehtyä hyvää myös ympäristölle.

Säästö: 300 euron vuosisäästö jaettuna kuukaudelle on 25 euroa.

Vaikeustaso: Suhteellisen helppoa, vaikka vaatiikin tottumuksien muuttamista. Voit aloittaa vaikkapa siitä, että suljet hanan siksi aikaa, kun peset hiuksia tai saippuoit kroppaa.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Lue myös:

Puolitettuja pesutabletteja ja etikkaa – kokosimme yhteen parhaat nuukailuvinkit

Haluatko säästää helposti 1 500 euroa vuodessa? Nappaa säästökalenteri talteen!

Artikkeli on julkaistu 15.3.2021 ja sitä on päivitetty 23.12.2022.