Ansamaan perheessä seuraavan viikon ruokahuolto suunnitellaan joka torstai, ja ruokatilaus haetaan kaupan noutopisteeltä perjantaisin. Ennakoinnin ansiosta heräteostot ovat jääneet täysin nollaan ja oman kulutuksen akilleenkantapäät ovat paljastuneet.

– En aio enää ikinä mennä ruokakauppaan! Se on jo ajatuksenakin täysin mahdoton, naurahtaa oululainen Lea Ansamaa

Ansamaan perhe kokeili lähimarketin keräilypalvelua ensimmäisen kerran korona-aikana, kuten moni muukin. Tuolloin ajatuksena oli viruksen välttely, mutta tapa tilata viikon ruokaostokset perjantaisin koukutti perheen välittömästi.

– Enää ei mene aikaa ja energiaa pitkin viikkoa sen miettimiseen, mitä milloinkin syödään. Rehellisesti puhuttuna kaupassakäynti ja ruokahuollon miettiminen aiheutti meillä jonkin verran kitkaa, sillä kumpikaan meistä perheen aikuisista ei nauti kaupassakäynnistä, Ansamaa kertoo.

Ruokahuollosta puuttui suunnitelmallisuus, ja monesti tuli ostettua nälkäisenä lähikaupan sushia tai muuta valmista.

Ansamaan perheeseen kuuluu kaksi osittain etätöitä tekevää aikuista sekä lukiolainen. Korona-aikaan toinenkin aikuistuvista lapsista asui vielä kotona.

– Ilman vaivannäköä ei toki tämäkään rumba pyöri. Käytännössä homma toimii siten, että varaamme tilausajat kopioimalla vakiolistamme useammalle perjantaille kerrallaan. Torstai-iltana istumme puolison kanssa alas ja suunnittelemme seuraavan viikon ruoat. Samalla, kun toinen täydentää tabletille listaa, toinen tarkistaa keittiöstä, löytyykö pastaa, jauhoja ja muita tykötarpeita jo valmiiksi, Ansamaa selittää.

Tomaatit paljastivat totuuden

Ansamaat ovat huomanneet keräilypalvelun käytössä lukuisia etuja.

– Hävikkiä pystyy hallinnoimaan. Ennen, kun kipaisimme kaupasta nopeasti sitä sun tätä pientä harva se päivä, hävikkiä syntyi melko paljon. Se vaivasi mieltä. Ruokahuollosta puuttui suunnitelmallisuus, ja monesti tuli ostettua nälkäisenä lähikaupan sushia tai muuta valmista.

Rahaa on siis Ansamaan mukaan säästynyt merkittävästi. Ansamaa tunnustaa, että rahaa on säästynyt siksikin, että hänellä on marketissa käydessään ollut tapana harhailla myös sisustusosastolle.

– Monenmoista pikku koria ja pyyhettä saattoi tarttua mukaan. Näitä toki lisään nykyäänkin tilaukseemme, jos tarve on, eli kun esimerkiksi sisustimme uutta asuntoautoamme. Heräteostokset ovat kuitenkin jääneet täysin nollaan.

Lea Ansamaan perheen viikon ruokalista

Seuraavan viikon ruokalista suunnitellaan torstai-iltana. Samalla tarkistetaan kaapit, mitä tarpeita löytyy jo valmiiksi.

Ansamaa sanoo, että suunnitelmallisuuden kaupanpäällisenä tulee terveellinen syöminen.

– Turhia herkkuja ei tule ostettua. Aluksi tuli otettua enemmänkin perjantaikarkkeja, mutta nykyään yksi suklaalevy riittää. Usein käy niin, että kun ostoskorin summa ylittää tietyn rajan, tulee katsottua, mitä voisi karsia, ja herkuista on yleensä helppo karsia.

Ja tomaateista! Ansamaa oli lentää pyllylleen, kun palvelu kokosi yhteen perheen menneet ostokset yksityiskohtaisesti.

– Ja mihin oli mennyt eniten rahaa koko vuonna? Tomaatteihin! Vaihdoimme melko nopeasti kirsikkatomattipikarit ihan tavallisiin tomaatteihin. Oli silmiä avaavaa nähdä se rahasumma.

Ansamaiden perheessä viikon ruokaostokset maksavat yleensä 180–190 euroa.

Lea Ansamaa ja koira

Leipominen on yksi Lean harrastuksista. Aikaa säästyy, kun aineksia ei tarvitse itse etsiä kaupasta.

Tärkein säästö on ajansäästö

Lea Ansamaa on innokas leipuri, ja tätäkin harrastusta keräilypalvelu helpottaa.

– Usein kokeilen uusia leivontaohjeita. Enää ei tarvitse metsästää aineksia kaupassa. Sama pätee, kun kokeilemme uusia ruokareseptejä. Yhteen aikaan kokkasimme paljon korealaista ruokaa, ja oli helppoa, kun kaiken maailman sitruunaruohotahnat oli meille valmiiksi kerätty.

Tänään Ansamaa on Norjan-reissun innoittamana leiponut norjalaisia korvapuusteja, norjalaisella ohjeella Google-kääntäjän avulla.

– Ainakin vaahterasiirappia tilasin tämän viikon tilaukseen tätä ohjetta varten. Kilohintoja on myös helppo vertailla verkkokaupassa. Esimerkiksi tuorejuusto on sellainen, jossa olen huomannut olevan paljon kilohintahajontaa.

Ehkä tärkein säästö kaikesta on ajansäästö. Noin vitosen keräilyhinta on Ansamaan mukaan naurettava kustannus säästyneelle ajalle – ja hermoille.

– Meillä on molemmilla hektiset työt ja valtavasti harrastuksia. Itse käytän aikani todella paljon mieluummin vaikka juoksulenkkiin, ompeluun tai kirjan lukemiseen kuin kaupassakäyntiin.

Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa  hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Lue lisää.

Lue myös:

Miten säästää rahaa? Helpot ohjeet

Leena ja Raimo Pulkkinen säästävät pussinsulkijatkin: ”Jos on kolme kahvipakettia kympillä, silloin lähdetään!”

Vuoden verran säästöä – tee oma niukkuushaaste tai karsi näistä