Säästämisessä ja säästösuunnitelmassa on kyse siitä, että ymmärtää, mihin omat rahat kuluvat. Sen jälkeen voi arvioida, ovatko kaikki menot tarpeellisia. Tässä artikkelissa saat selkeät ohjeet, joiden avulla voit aloittaa säästämisen.

Aloita selvittämällä, mihin rahasi kuluvat. Saat sen selville helposti tarkastelemalla viime kuukausiesi menoja.

  1. Ota esille myös tilitapahtumatietosi esimerkiksi verkkopankista.
  2. Laita tulosi ja menosi ylös. Voit hyödyntää valmista oman talouden kaavaketta, jonka saat ladattua tämän artikkelin linkistä.
  3. Jos sinulla on käytössäsi tietokone ja Excel-ohjelma, toimi näin: Avaa olla oleva omaa talouttasi tarkasteleva Excel ja tallenna se tietokoneellesi. Avautuvassa näkymässä on ohjeet, miten toimia.  
    Avaa Excel tästä.
  4. Jos et käytä tietokonetta tai sinulla ei ole koneellasi taulukkolaskentaohjelmaa, voit täyttää tulosi ja menosi myös paperilomakkeelle. Avaa ja printtaa paperinen lomake tästä.
  5. Täytä kaavakkeeseen pyydetyt tulot ja menot. 

Nyt sinulla on todellinen käsitys taloudestasi, ja se mahdollistaa todellisten muutosten teon rahankäytössäsi.  

Miten säästää rahaa: löydä rahareikäsi

Rahan säästäminen on mahdollista, kun saat selville, mihin rahasi kuluvat ja kuinka paljon rahaa jää pakollisten menojen jälkeen yli. Useimmilla meistä on kuukausittain menoja, jotka eivät ole pakollisia. Osalla on lisäksi menoja, jotka eivät enää ole tarpeellisia. Niitä voivat olla esimerkiksi erilaisten palveluiden kuukausitilaukset. 

Vinkkejä säästämiseen:

  1. Tarkastele, kuinka paljon käytät rahaa viikossa johonkin asiaan, joka ei ole elintärkeä. Se voi olla kahvi, karkki tai jokin kuukausitilaus, kuten Spotify tai Netflix.
  2. Laske, kuinka paljon säästäisit vuodessa, jos jättäisit jonkin viikoittaisen tai kuukausittaisen ostoksen tekemättä, ja laittaisi saman summan säästötilillesi. Jos laskit edellä viikkokulutuksen, kerro summa 52:lla, jos kuukausikulutuksen, kerro summa 12:lla.
  3. Jos siirrät laskemasi summan säästöön, korkoa korolle -efekti kasvattaa summaa vielä entisestään. Laskurissa voit tarkastella, kuinka paljon summa voi säästäessä kasvaa.
    Lue myös artikkeli, jossa laskimme valmiiksi, kuinka paljon rahaa voi kulua huomaamatta kuukausittain veloitettaviin palveluihin, ja kuinka paljon säästöjä niistä voi kertyä.
  4. Yksi tapa säästää, on ottaa käyttöön digitaalinen säästölipas, jonne voit säästää valitsemasi summan aina, kun maksat ostoksiasi kortilla. Säästäminen tapahtuu huomaamatta. Lue lisää säästölippaasta.

Miten säästää rahaa: ymmärrä omat asenteesi

Säästämisessä on kyse myös omista asenteista ja tunteista. Joillekin rahan säästämisen tai rahan ajatteleminen voi tuntua ikävältä. Toiselle raha voi taas merkitä sosiaalista onnistumista tai epäonnistumista.

Rahaan liittyy tunteita tai asenteita, joista emme ole itse tietoisia. Nämä asenteet tai tunteet voivat estää meitä tekemästä säästösuunnitelmaa tai säästötavoitteita, ja sitä kautta vaikeuttaa säästämistä ja oman talouden hallintaa.

Omista asenteista ja uskomuksista voi tulla tietoiseksi. Toimi näin:

  1. Ota esille kynä ja paperia tai jokin sovellus, johon voit kirjoittaa.
  2. Kirjoita 10–20 sanaa, jotka sinulle tulevat mieleen rahasta. Mieti rauhassa, 20 sanan keksiminen ei ole välttämättä helppoa. Kun olet saanut sanat ylös, tarkastele niitä. Ovatko ne merkitykseltään neutraaleja, negatiivisia vai positiivisia?
  3. Jos sanat eivät ole neutraaleja, mieti, miksi suhtaudut rahaan jollakin tunteella, merkityksellä tai asenteella? Mistä tunteet tai merkitykset kumpuavat? Usein asenteet juontuvat lapsuudesta. Miten perheessäsi on suhtauduttu rahaan tai rahan säästämiseen?
  4. Rahan pitäisi olla neutraali asia, vain väline asioiden hankintaan. Raha ei tee kenestäkään parempaa tai huonompaa, onnistujaa tai epäonnistujaa. Pohdi, voitko muuttaa asennoitumistasi rahaan.
Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Lue lisää.

Lue myös:

Miten saisin kerrytettyä varallisuuttani? Klikkaa laskuriin ja näet säästämisen hyödyt

Onko pihiys pahasta? Psykologi kertoo tavat tarkastella omaa rahankäyttöä 

Päivin tili oli tyhjä jo palkkapäivänä kahdesta työstä huolimatta, nyt hän säästää vanhempainvapaalla yli 500 euroa kuukaudessa 

Artikkeli on julkaistu 19.9.2022 osana OP:n säästöhaastetta. Artikkeli oli OP:n säästöhaasteen kolmannen viikon sisältö. Artikkelia on muokattu haasteesta yleiartikkeliksi 25.8.2023.