Miten säästää rahaa? OP:n säästöhaaste, viikko 3
Lisää aiheesta
Säästöhaasteen kolmannella viikolla saat selville, miten säästää rahaa. Samalla selvität suhteesi rahaan.
Hienoa, olet OP:n säästöhaasteen kolmannella viikolla! Tällä viikolla saat apua oman säästötavoitteen suunnitteluun sekä siihen, mistä omassa arjessasi olisi helpointa saada rahaa säästöön.
Jos olet aloittanut säästämisen 5.9.2022, säästötililläsi näyttää tällä hetkellä tältä:
Säästämisessä ja säästösuunnitelmassa pysymisessä on varsinaisen säästämisen lisäksi kyse asenteista ja tunteista. Siksi tällä viikolla selvität oman suhteesi rahaan, ja sen jälkeen opit, miten sinun on helpointa säästää rahaa.
Tehtävä 1: Mitä sinulle tulee mieleen sanasta raha?
Rahan säästämisen tai rahan ajatteleminen voi tuntua osalle meistä ikävältä. Se voi johtua siitä, että rahaan liittyy tunteita tai asenteita, joista emme ole itse tietoisia. Nämä asenteet tai tunteet voivat estää meitä tekemästä säästösuunnitelmaa tai säästötavoitteita, ja sitä kautta vaikeuttaa säästämistä ja oman talouden hallintaa.
Koska asenteita ja tunteita voi hallita ja siten parantaa omaa elämää, kolmannen säästöviikon viikon ensimmäinen harjoitus paljastaa sinulle, miten sinä suhtaudut rahaan. Tarvitset kynän ja paperia.
Kirjoita paperille 10–20 sanaa, jotka sinulle tulevat mieleen rahasta. Mieti rauhassa, 20 sanan keksiminen ei ole välttämättä helppoa. Kun olet saanut sanat paperille, tarkastele niitä. Ovatko ne merkitykseltään neutraaleja, negatiivisia vai positiivisia?
Jos sanat ovat muuta kuin neutraaleja, mieti, miksi suhtaudut rahaan jollakin tunteella, merkityksellä tai asenteella? Mistä tunteet tai merkitykset kumpuavat? Usein asenteet juontuvat lapsuudesta. Miten perheessäsi on suhtauduttu rahaan tai rahan säästämiseen?
Rahan pitäisi olla neutraali asia, vain väline asioiden hankintaan. Raha ei tee kenestäkään parempaa tai huonompaa, onnistujaa tai epäonnistujaa. Raha toki mahdollistaa asioita, ja siksi oletkin pohtimassa, miten säästää rahaa omaa tavoitettasi varten. Pohdi siis, voitko muuttaa asennoitumistasi rahaan.
Ps. Jos raha aiheuttaa sinulle ikäviä tunteita tai ahdistusta esimerkiksi pienten tulojen takia, saat siihen apua viidennen säästöhaasteen viikon harjoituksista.
Tehtävä 2: Mikä yllätti omassa taloudessa ja mistä voit pihistää?
Tässä tehtävässä palaat oman talouden laskelmiisi, jossa laskit tulosi ja menosi. Kaiva laskelmasi esille, ota viereesi myös ajatustehtävä, jossa mietit, mihin rahasi kuluvat.
Vertaa laskelmaasi ajatustehtävään. Mihin menee enemmän rahaa kuin luulit, mihin rahaa kuluu vähemmän?
Tarkastele seuraavaksi, kuinka paljon käytät rahaa viikossa johonkin asiaan, joka ei ole elintärkeä. Se voi olla kahvi, karkki tai jokin kuukausitilaus, kuten Spotify tai Netflix.
Kuinka suuren summan sait? Laske nyt, kuinka paljon säästäisit vuodessa, jos jättäisit jonkin viikoittaisen tai kuukausittaisen ostoksen tekemättä, ja laittaisi saman summan säästötilillesi.
Jos laskit edellä viikkokulutuksen, kerro summa 52:lla, jos kuukausikulutuksen, kerro summa 12:lla.
Jos siirrät laskemasi summan säästöön, korkoa korolle -efekti kasvattaa summaa vielä entisestään. Laskurissa voit tarkastella, kuinka paljon summa voi säästäessä kasvaa.
Lue myös artikkeli, jossa laskimme valmiiksi, kuinka paljon rahaa voi kulua huomaamatta kuukausittain veloitettaviin palveluihin, ja kuinka paljon säästöjä niistä voi kertyä.
Jos sinulla on kysyttävää säästämisestä tai haluat apua, voit lähettää kysymyksesi OP:n Säästöhaasteen talousvalmentajalle Jukka Klementille 19.-22.9.2022.
Ensi viikolla unelmoidaan. Samalla opit, miten säästämisestä saa automaattista. Saat säästöhaasteen ohjeen ohjeet sähköpostiisi maanantaina 26.9.2022. Jos et ole vielä tilannut ohjetta sähköpostiisi, voit tilata sen tästä.
Kaikki säästöhaasteen sisällöt voit lukea myös OP Mediasta. Ensi viikkoon!
Aloititko säästöhaasteen nyt? Ei hätää, ehdit vielä hyvin mukaan säästämään rahaa. Voit lukea aiempien viikkojen ohjeet tästä:
Viikko 1. Kuinka paljon voin säästää loppuvuonna?
Viikko 2. Mihin rahani kuluvat?
Lue myös:
Onko pihiys pahasta? Psykologi kertoo tavat tarkastella omaa rahankäyttöä
Helpoin tapa säästää rahaa? Näin kerrytät rahaa säästöön huomaamatta