Ylöjärveläisen Anton Holman jääkaapissa oli ennen samanlainen tilanne, kuin monella muullakin. Jääkaappia tyhjentäessä sieltä löytyi esimerkiksi puolikkaita juustoja ja syömättä jäänyttä keitettyä riisiä.

Harmitti, koska rahaa ei olisi ollut roskiin heitettäväksi. Hän mietti, mitä voisi tehdä toisin. Riisin kohdalla hän kokeili paistaa sitä aasialaiseen tapaan. Valmiiseen annokseen ei tarvinnut juuri muuta kuin kananmunan, herne-maissi-paprikasekoituksen ja seesamiöljyä paistamiseen. Annoksesta tuli valtavan herkullinen. Myös se miellytti, että Holma oli juuri tullut säästäneeksi rahaa.

Holma päätti kokeilla saisiko tehtyä isomman muutoksen omaan ruuanvalmistukseen. Hän alkoi suunnitella viikkoruokalistoja. Sunnuntaisin hän piti kokkauspäivän, jolloin teki kaappiin jääneistä aineksista ruokaa. Muutoksen jälkeen perheen kuukauden ruokabudjetti on noin 300 euroa. Ravintoloissa syöminenkin on jäänyt, kun kotikokkausten taso on koko ajan kehittynyt.

– Kolmihenkisen perheemme hyvin simppelit ruoat eivät maksa välttämättä 70 euroa enempää viikossa, jos suunnittelee järkevästi, hän sanoo.

Holma mietti, että aihe voisi kiinnostaa myös muita. Vuodenvaihteessa hän perusti Instagram-tilin, jossa hän alkoi jakaa reseptejä ja kuvia valmistamistaan ruoista muillekin. Nyt chefylojarvi-tilillä on jo yli 18 000 seuraajaa.

Postauksissa hän esimerkiksi kertoo miten pikkelöi minitomaatteja, jotka olisivat muuten menneet hävikkiin, tai kuinka ylimääräisen bolognesekastikkeen pystyy hyödyntämään lihapiirakoiden täytteenä. Jäljelle jääneistä keitetyistä perunoista voi tehdä taas perunarieskaa intialaisittain maustettuna.

Anton Holma haluaa kehittää reseptejä, joiden mukaan saisi valmistettua mahdollisimman edullisesti ravintolatasoista ruokaa.

Lapsuudenkodissa mustekalaa illalliseksi

Holma kuvailee suhdettaan ruokaan intohimoiseksi. Hänen vanhempansa asuivat aiemmin vuosia Italiassa ja laittavat mielellään ruokaa.

–  Heiltä olen saanut inspiraation siihen, miksi valmistaa vähän erilaisempaa ruokaa. Meillä ei kotona tehty nakkikastiketta ja perunamuussia, vaan syötiin mustekalaa ja sardiineja.

Holman sisko on ammattikokki, ja Holmaa ystävät kutsuvat leikkisästi valekokiksi. Ruoka ja sen valmistus ovat kuitenkin myös hänen työnsä. Holma on esimerkiksi kehittänyt myyntiin maustesarjan, tekee tapahtumakokkausta ja yksityiskokkina ruokaa.

Seuraavaksi hän haluaisi kehittää enemmän reseptejä, joissa voisi saavuttaa ravintolatason maun mahdollisimman edullisesti.

Hyvä ruokalaji on sellainen, että sitä voi tuunata. Näin samaa ruokaa ei tarvitse syödä useampana päivänä putkeen, kun sen maustaa uuden makuiseksi.

Vain kerran viikossa kauppaan

Hänestä paras neuvo säästämiseen ruokakuluissa on viikon ruokien suunnittelu, ettei kaupassa tule käytyä monta kertaa viikossa, ja näin altistaa itsensä heräteostoksille.

Sillä mitä ostaa, on tietysti merkitystä. Hän muistuttaa, että kasvikset ovat paitsi terveellisiä myös edullisempia kuin liha.

– Lihaa ei välttämättä tarvitse paljoa, kun sen käyttää fiksusti.

Holman keittiössä kuluu porkkanaa, kesäkurpitsaa, perunaa ja fenkolia. Bataattia käytetään myös paljon. Kotimaisuudesta hän ei tingi.

Holman perheessä kokataan sunnuntaisin jääkaapin hävikkiaineksista ruokaa. Myös Luna-tytär osallistuu ruoanlaittoon.

Kun hän itse käy kaupassa, tutkii hän ensiksi, onko tarjolla hävikkiyrttejä. Niitä on toisinaan saatavilla pikkurahalla. Hän pakastaa niitä myöhempää käyttöä varten.

Kanaa ja kalaa Holma ostaa kaupan lihatiskiltä, koska ne ovat hänestä näin tuoreempia ja edullisempia. Eineksiä ei hänen ostoskoriinsa pääse.

– Ymmärrän hyvin, miksi moni perhe ostaa eineksiä, mutta niiden ostamiseen käytetyllä rahalla saa ostettua raaka-aineita ruokaan, jota voi syödä useamman päivän.

Sunnuntaisin hävikkikokkausta

Holma ehdottaa, että kerran viikossa ideoi pari helppoa ja terveellistä ruokaa, joita sitten viikolla valmistaa. Hän vinkkaa, että hyvä ruokalaji on sellainen, että sitä voi tuunata. Näin samaa ruokaa ei tarvitse syödä useampana päivänä putkeen, kun sen maustaa uuden makuiseksi.

Toinen tärkeä neuvo on hävikin hyödyntäminen. Holman perheessä sunnuntain hävikkikokkaus on havaittu hyväksi tavaksi. Vihanneksista hän usein tekee sosekeittoa, jonka voi laittaa pakkaseen odottamaan.

Muut vinkit ovat perinteisiä, mutta osuvia: kauppojen punalaputettuja tuotteita kannattaa ostaa omaan pakkaseen, kausikasvikset auttavat pysymään budjetissa sekä säilykkeet ovat hyviä kaapissa, koska niissä on pitkät päiväykset.

– Kannattaa uskaltaa kokeilla uusia ruokia. Ei haittaa, vaikka epäonnistut, naura ja sitten ja kokeile uudestaan.

Lue myös: Hinnat nousevat – mistä terveellinen ja edullinen arkiruoka?