Usein haaveilemme siitä, että voisimme saavuttaa tai saada elämässä enemmän itsellemme merkityksellisiä kokemuksia ja asioita. Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta sen avulla voi onnistua saavuttamaan asioita, joiden arvoa ei voi edes mitata rahassa. Unelmoit ehkä uuden harrastuksen aloittamisesta, reissaamisesta, kouluttautumisesta tai jostain muusta itsesi onnelliseksi tekevästä asiasta, joka vaatii varallisuutta. Olipa kyseessä sitten pieni tai suuri, aineeton tai aineellinen unelma, oikean asenteen lisäksi tarvitset sen toteuttamiseen säästäväisyyttä ja päättäväisyyttä.

Säästä siihen, mikä tekee itsesi onnelliseksi

Hyvin moni säästää rahaa yllättäviä kuluja varten sekä pahan päivän varalle sukan varteen. Tulevaisuutta varten säästäminen on toki kannattavaa, mutta säästäminen omia unelmia ja tavoitteita varten on hyvin palkitsevaa. Jos haaveesi on riittävän tärkeä ja innostava itsellesi, motivaatio säästämiseen syntyy helpommin ja rahaa kuluu vähemmän hetkellisesti mielihyvää tuottaviin heräteostoksiin. Suurimmat haaveeni vaativat isompia säästösummia, joten tähtään tietoisesti arjessa parempiin kulutusvalintoihin.

Aseta säästötavoite ja aloita heti

Itselläni on käytössä useita eri säästötapoja ja muutama säästötili, sillä kerrytän rahaa useampaa tavoitetta varten. ASP-tilille säästän rahaa asuntoa varten, mutta Tavoitetilille ja Säästölippaaseen siirrän ja kerrytän rahaa, jota ”tuhlaan” matkustamiseen, elämyksiin ja harrastuksiin. Unelmien toteuttaminen voi joskus tuntua kalliilta ja säästäminen hitaalta, joten se kannattaa aloittaa mahdollisimman pian – etenkin, jos haluat saavuttaa säästötavoitteesi ja unelmasi lähitulevaisuudessa. Jos sinulla ei ole erityistä syytä siirtää rahaa sivuun, säästämiseen kannattaa ryhtyä siitäkin huolimatta. Pienestäkin säästöstä voi olla suuri apu yllättävien menojen kannalta.

Suurin siivu säästöistäni kuluu reissaamiseen.

Kun raha lippaaseen kilahtaa, niin hymy kasvoille vilahtaa

Mikä on sähköinen Säästölipas ja miten se toimii? Säästölipas on säästämiseen tarkoitettu tili, joka tekee säästämisestä helppoa ja vaivatonta. Sen sijaan, että ajattelisit olevasi kurjalla säästökuurilla, Säästölippaan avulla teet säästämisestä mutkatonta, huomaamatonta ja innostavaa. Tilille voi siirtää rahaa ja säästöjä voi nostaa maksuttomasti, milloin vain.

Pienilläkin teoilla pääsee säästämisessä alkuun. Hyvä keino on esimerkiksi OP:n Säästölipas, jossa rahaa siirtyy säästöön jokaisesta korttimaksusta.

Parhaana ominaisuutena pidän sitä, että jokaisen korttioston yhteydessä lippaaseen saa siirrettyä automaattisesti haluamansa summan rahaa. Se tarkoittaa sitä, että käyttäessäsi OPn korttia ja käyttäessäsi rahaa ostoksiin, kerrytät samalla rahaa säästämisen tiliksi tarkoitettuun Säästölippaaseen. Summan voi valita itse - omaksi säästösummaksi olen asettanut viisi euroa per osto ja muutamassa kuukaudessa säästöjä on kertynyt mukava summa huomaamatta. Tilille voi määrittää myös turvarajan, jolloin käyttötililtä ei siirry rahaa Säästölippaaseen, mikäli tilillä on vähemmän katetta kuin asettamasi turvaraja.

Samalla voi ottaa käyttöön myös Säästölippaan automaattisen siirron rahastoon, jolloin ylimääräisiä säästöjä siirtyy Säästölipas-tililtä valitsemaasi rahastoon. Tällöin sinulla on mukava säästövara tilillä ja siitä ylimenevät varat menevät korkeamman tuotto-odotuksen rahastoihin pidemmän ajan säästöksi.

Säästölipas toimii mainiona keinona tehdä rahan säästämisestä automaattista ja motivoivaa. Se on hyvä keino erottaa käyttötilin varat ja säästöt toisistaan. Säästitpä sitten unelmaasi, pahan päivän varalle tai vaikka sijoittamista varten, aloittaminen on tärkeintä. Säästämisestä ei tarvitse tehdä vaikeaa, kun se voi olla näinkin helppoa. Vaikka elämässä menot ja laskut eivät koskaan lopu, käytä rahaasi myös siihen, mikä tekee itsesi onnelliseksi. Älä lykkää haaveiden ja tavoitteiden toteuttamista liian kauas tulevaisuuteen, sillä säästötavoite voi olla helpostikin saavutettavissa. Unelmansa saavuttamiseen motivoinut ihminen pystyy järjestämään tarvitsemansa rahoituksen – ennemmin tai myöhemmin.

Jos matkailu, säästäminen, unelmat ja omannäköisen elämän suunnittelu kiinnostavat sinua, seuraa blogiani Wilma Creates ja Instagram-tiliäni wilmacreates. Samalla nimellä löydät myös Facebook- sivuni.

Lue myös

Älä tyydy haaveiluun, vaan toteuta unelmareissusi – 8 tapaa kerryttää matkakassaa