Rahaa kuluu arkipäivinä huomaamatta erilaisiin pakollisiin menoihin, tarpeisiin ja haluihin. Päivän päätteeksi saatat huomata mobiilipankista miten miinusta on tullut lounaasta, take away -kahveista, laskujen eräpäivistä, lääkärikäynnistä tai uusista kevätkengistä. Lähes sama kaava saattaa toistua useampana päivänä viikossa ja näin digiaikana rahaa kuluu helposti huomaamattakin.

Talouden hyvinvointi vaikuttaa omaan hyvinvointiin

Vaikka nukkuisi riittävästi, liikkuisi ja söisi viimeisimpien ravintosuositusten mukaisesti, taloudellinen hyvinvointi ja sen tasapaino vaikuttavat myös omaan hyvinvointiin. Toimeentulosi, taitosi hoitaa omaa taloutta ja rahankäyttösi vaikuttavat muun muassa kokemaasi tyytyväisyyteen, turvallisuuden tunteeseen, arjen valintoihin ja omannäköisen elämäsi toteuttamiseen, jotka heijastuvat hyvinvointiisi.

Älä tuhlaa aikaasi raha-asioista stressaamiseen, sillä se syö aikaa niiltä asioilta, jotka ovat elämässäsi merkityksellisiä. Tiedosta tilanteesi ja ota se haltuun. Kun pysyt tietoisena taloutesi tilanteesta, pystyt säilyttämään huolettomuuden tunteen ja omat yöunesi.

Pienilläkin muutoksilla voi saada taloutensa voimaan paremmin

  • Tee budjetti: Tarkastele viikon tai kuukauden ajan tulojasi ja menojasi. Jäätkö plussan puolelle vai meneekö kaikki mikä tulee? Tiedosta, mihin rahasi menevät, niin pystyt tekemään tarvittavat muutokset tilanteen kohentamiseksi.
  • Säästä ja sijoita: Jos jäät plussan puolelle, aloita säästäminen. Automatisoi säästäminen tai kokeile sähköistä Säästölipasta, joiden avulla kerrytät rahaa vaivattomasti unelmiasi tai yllättäviä menoja varten. Jos säästäminen on jo tuttua, etkä halua rahojen makaavan tilillä, lähde kokeilemaan sijoittamista. OP Sijoittajakoulussa aiheesta puhutaan niin, että ”taviksenkin” on helppo ymmärtää ja oppia. Pidemmällä aikavälillä voit kerryttää omaa varallisuutta ja mahdollistaa itsellesi tulevaisuudessa enemmän vaihtoehtoja ja vapautta – se, jos mikä on kokonaisvaltaista hyvinvointia.
  • Pihistä, panosta tai tee itse: Kaikesta ei tarvitse pihistää, mutta rahaa on helppo säästää arkisista asioista. Mitä enemmän teet asioita itse, sitä enemmän pystyt säästämään. Voisitko esimerkiksi take away -juoman ostamisen sijasta kuljettaa mukanasi termospulloa? Älä kuitenkaan luovu niistä asioista, jotka tuovat arkeesi iloa.
  • Yksinkertaista elämää: Minimalismi on tämän päivän trendi. Karsi ne asiat elämästäsi, joita et oikeasti tarvitse, äläkä hukuta itseäsi materiaan. Panosta siihen, mitä ilman et voisi elää, sillä elämästä kuuluu ehdottomasti myös nauttia.

Olen vuoden alusta lähtien investoinut useampia satasia harrastuksiini, kuten tanssiin ja bloggaamiseen, mikä on ollut sijoitus itseni kehittämiseen ja pitkäkestoiseen onnellisuuteen. Asia olisi toinen, jos olisin pistänyt saman summan esimerkiksi pikamuotiin – se olisi ollut oman talouden, vaatekaapin ja ympäristön kuormittamista.

Kun taloutesi voi hyvin, sinäkin voit hyvin ja mahdollistat itsesi näköisen elämän luomisen.

Lisää inspiraatiota onnelliseen, hyvinvoivaan ja kestävään elämäntyyliin löydät blogistani Wilma Creates ja Instagramista @wilma.helmi. Facebookissa sivut löytyvät täältä.