Kuinka ihanalta kuulostaa kesäiltaisin tuulen mukana havisevat haavan lehdet tai pienen puron solina. Entäpä vastaleikatun nurmikon ja raikkaan ilman tuoksu rankkasateen jälkeen. Kuinka rauhoittavaa on kerätä kantarelleja syksyisessä metsässä tai syödä makeita metsämansikoita heinänkorresta. Entä miltä tuntuu kirpakka pakkanen poskipäissä ja nariseva lumi kenkien alla. Miten ihanaa onkaan hiljaisuus ja rauhoittuminen luonnossa, vuodenajasta riippumatta.

Anna luonnon tehdä hyvää sinulle

Luonto on ainutlaatuinen leikkikenttä, oppimisympäristö, lepopaikka, luovuuden ja hyvinvoinnin lähde. Luonnossa aistikokemukset ovat rikkaita ja rauhoittavia. Lapsuuden kesät vietin mökillä saaristossa, jonka luonto tarjosi rajattomat mahdollisuudet leikkiä ja liikkua niin metsässä kuin merellä. Luonnon on todettu edistävän tarkkaavaisuutta ja keskittymistä, joten oppimisympäristönäkin se on loistava.

Luonto on myös paikka, jossa moni pääsee luovuuden lähteille. Etenkin luovaa työtä tekevät ihmiset, kuten taiteilijat, valokuvaajat tai muotoilijat löytävät inspiraatiota usein luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Kirjoitin tätä tekstiä kesämökin terassilla, sillä keskityn parhaiten rauhallisessa ympäristössä, joka kuitenkin ruokkii kaikkia aisteja sopivasti.

Luonnolla on todettu olevan suuri määrä hyviä terveysvaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Miellyttävässä luontoympäristössä liikkuminen elvyttää, kohottaa kuntoa ja lisää onnellisuutta. Metsä rauhoittaa stressaantuneen mieltä ja lataa henkisesti väsyneen ihmisen akkuja. Luonnossa liikkuminen tekee tietenkin hyvää myös keholle – olipa kyseessä sitten rauhallinen kävely tai jonkin extreme-lajin harrastaminen.

Talviretkeilyä Nuuksion kansallispuistossa.

Tee sinä myös hyvää luonnolle

Suomessa meillä on mahdollisuus iloita upeasta luonnosta, sen elvyttävästä ja rentouttavasta vaikutuksesta. Voimme hakeutua luonnonrauhaan pelkästä halusta rauhoittua, mutta luonto tarjoaa myös useita erilaisia aktiviteettimahdollisuuksia geokätköilystä vaeltamiseen tai ulkojoogasta koskenlaskuun riippuen vuodenajasta. Luontomatkailun suosion kasvamisella voi kuitenkin olla myös kääntöpuolensa. Välinpitämättömyys ympäristöä kohtaan ja sen seurauksena roskaaminen.

Tämän kesän trendilaji on plogging eli roskajuoksu. Roskajuoksun tavoitteena on yhdistää kuntoilu ja roskien kerääminen ympäristöstä. Koska luonnossa on mahdollista harrastaa useita lajeja, roskia voi hyvin kerätä myös kävellessä, pyöräillessä, suppaillessa tai retkeilyn yhteydessä. Roskajuoksu edistää siis sekä luonnon, että roskien kerääjien hyvinvointia. Plogging on syntynyt ikävän ilmiön eli roskaamisen seurauksena, mutta ottamalla ympäristöystävälliset teot osaksi omaa arkea, pystyy näyttämään myös muille esimerkkiä. Jos luonnon hyvinvointiin liittyvä vapaaehtoistyö kiinnosta, käy katsomassa hiiop100.fi vapaaehtoistyön välityspalvelusta alueeltasi löytyviä tehtäviä tai järjestä vaikka oma tapahtuma.

Olen purkanut stressiä metsälenkeillä, rauhoittunut rankkasateessa, hakenut jännitystä koskenlaskusta, ikuistanut kameraan ainutlaatuisia auringonlaskuja ja valmistanut ruokaa luonnon antimista. Koska luonto on antanut minulle niin paljon hyvää, haluan tehdä myös luonnolle hyvää ja kannustaa muitakin tekemään parempia valintoja hyvinvoivan luonnon puolesta. Kaikkien tulisi voida nauttia puhtaasta ja hyvinvoivasta ympäristöstä.

Jos matkailu, luonto, unelmat, arjen paremmat valinnat ja itsensä toteuttaminen kiinnostavat sinua, pistä seurantaan blogini Wilma Creates ja Instagram-tilini wilmacreates. Samalla nimellä löydät myös Facebook- sivuni.