Mihin kuuluu kierrättää lahjapaperit ja lämpökynttilät? Voiko lahjaksi ostaa kierrätettyä tavaraa ja mistä saa ympäristöystävällisiä joulukoristeita? Miten säästää rahaa ja ympäristöä jouluna tinkimättä laadusta? Kokosin kahdeksan joulunaikaan sopivaa vinkkiä, joilla säästät luontoa, rahaa ja ehkä hermojasi.

1. Suunnittele ja harkitse valintoja

Useimmiten jouluna rahankulutus lisääntyy. Jos talouden haluaa pitää tasapainossa aaton jälkeen, kannattaa jouluksi laatia budjetti ruoka- ja lahjaostoksille sekä muille juhlapyhän menoille. Tarkastele mihin sinulla on varaa, mihin voit panostaa ja mistä voit yrittää pihistää.

2. Hyödynnä kierrätettäviä pakkausmateriaaleja ja tee itse

Perinteinen värikäs joulupaperi ei kuulu kierrätykseen, vaan sekajätteeseen. Lahjoja voi paketoida myös sanomalehtiin, voimapaperiin tai muihin kierrätettäviin pakkauksiin. Säästä rahaa tekemällä kortit ja koristeet itse sekä hyödyntämällä aiempien vuosien pusseja ja paketteja.

3. Suosi kotimaista joulupöydässä

Suosi kotimaisia raaka-aineita ja tee ostoslista valmiiksi välttyäksesi heräteostoksilta ja hävikiltä. Vaikka joulupöydässä tarjottaisiin perinteisiä ruokia kuten kinkkua, kannattaa suosia myös kalaa ja edullisia kasvispainotteisia ruokia.

4. Lahjaksi elämyksiä, tavaraa vai yhteistä aikaa

Konmaritus-trendin myötä yhä useammat arvostavat aineettomia lahjoja, elämyksiä ja erilaisia palveluita. Aineellisista lahjoista ekologisia ovat kotimaiset lahjat, käsityöt, itsetehdyt jouluherkut ja esimerkiksi kirja- tai design-löydöt nettihuutokaupoista ja kirpputoreilta. Kiireisen arjen keskellä joillekin riittää lahjaksi läheisiltään saatu yhteinen aika ja joulumieli.

5. Sisusta luonnonmateriaaleilla

Havut, kävyt ja oksat ovat joulusisustuksen edullisia somisteita, joita voi metsästää luonnosta. Kynttilät luovat joulutunnelman, ekologinen valinta on suosia steariini- tai soijakynttilöitä, joissa ei ole turhaa pakkausjätettä. Perinteisten lämpökynttilöiden alumiinikuoret kuuluvat metallinkeräykseen.

6. Korvaa määrä laadulla

Laatu korvaa määrän jouluruuassa ja lahjoissa. Jouluseurueelle on turha valmistaa ruokaa, jota joulu toisensa jälkeen päätyy hävikkiin. Panosta mieluummin yhteen lahjaan, joka osuu täysin nappiin kuin useampaan tarpeettomaan tavaraan.

7. Säästä rahaa ostamalla lahjoja ympäri vuoden

Pidä korvat auki läheistesi toiveille ja osta joululahjoja ympäri vuoden mahdollisuuksien mukaan. Hyödynnä kirpputoreja, kierrätyskeskuksia ja alennuskampanjoita. Älä ratkea kuitenkaan ostamaan turhaa tavaraa ”vain koska nyt saa halvalla.” Mieti onko lahjasi sellainen, mistä sen saaja oikeasti ilahtuisi. Kun ostat lahjoja silloin, kun niitä tulee vastaan, sinun ei tarvitse käyttää aattoa edeltäviä päiviä shoppailuun.

8. Ota käyttöön Säästölipas

Vaikka laatisit itsellesi budjetin joulun menoihin, todelliset kulut voivatkin vuoden vaihteessa yllättää. Avaa itsellesi OP:n Säästölipas, sillä pienetkin säästöt voivat alkuvuodesta olla tarpeellisia.

Lue Wilman blogia Wilma Creates ja seuraa Instagramista @wilma.helmi.