Unelmoitko isosti? Olisi hienoa omistaa tai vuokrata asunto, mökki, auto tai vene. Ulkomaanmatkoillekin olisi kiva päästä useammin yksin tai perheen kesken. Moni saattaa tuudittautua ajatukseen, että oman unelman rahoittaminen on liian pitkävetistä kituuttamista, jolloin saatetaan tyytyä pelkkään haaveiluun ja lykkäämään säästämisen aloittamista.

Rahataidot periytyvät kotoa. Erilaiset uskomukset ja rahan merkityksen sekä arvon ymmärtäminen opitaan omassa kasvuympäristössä. Omista lähtökohdista huolimatta jokainen voi oppia hyödyllisiä rahataitoja omien kokemustensa kautta. Velkakierteestä voi ponnistaa tuottoisaksi sijoittajaksi ja entisestä tuhlarista voi tulla hyvinkin säästeliäs taloudenpitäjä. Oman talouden hallinta on tärkeä elämäntaito.

Säästeliäskin voi nauttia arjesta

Vaikka ryhtyisi säästökuurille kasvattaakseen pesämunaa hankintaansa varten, nuukailua ei tarvitse vetää äärirajoille. Säästövinkkejä löytyy laidasta laitaan, mutta kaikista arjen pienistä iloista ei tarvitse pihistää. Mieti kuitenkin, onko heräteostokset tai päivittäiset kahvilakäynnit sen arvoisia, että säästäminen ja unelmasi toteutuminen lykkääntyvät.

Tein itse ja säästin -vinkeillä saattaa säästää rahaa, mutta toisaalta kaiken tekeminen itse kuluttaa aikaa ja energiaa. Punnitse, millä keinoilla rahaa jää eniten säästöön suhteessa käyttämääsi aikaan.

Rahankulutus konkretisoituu, kun pitää kirjaa tuloista ja menoista. Useiden edullisten ostosten hintalappu saattaa yllättää, kun laskee kuukauden kaikki menot yhteen. Oman talouden tasapainoa voi seurata OP-mobiilin Rahat-osiosta, josta näkee paljonko tuloista kuluu välttämättömyyksiin, säästöön, hupeihin ja hyötyihin.

Säästöistä sijoituksiksi ja unelmiksi

Harvalle suodaan lottovoittoa, jolla voisi rahoittaa unelmiaan nopeasti. Säästäminen on monelle pitkäjänteistä työtä – säästämisen taidon omaksuminen osaksi elämäntapaa ja tavoitesumman saavuttaminen voi viedä vuosia. Säästämisen lisäksi kannattaa aloittaa sijoittaminen paremman toimeentulon takaamiseksi tulevaisuudessa.

Jos on esimerkiksi mahdollisuus säästää 200 euroa kuukaudessa, 100 euroa voi automatisoida ASP-tilille unelmiensa ensiasuntoa varten ja toiset 100 euroa voi vaikka sijoittaa rahastoihin tai osakkeisiin sen sijaan, että panttaa rahaa käyttötilillä. Tutustu OP:n Sijoittajakouluun ja ota sijoittamisen perusteet ja termistö haltuun. Vaurastuminen voi kuulua kaikille ja kaikenikäisille.

Kirjoittajan löytää somesta @wilma.helmi ja blogia säästeliäästä elämäntyylistä voi lukea täältä.

Ota taloutesi haltuun – me autamme:

Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!