Meistä jokaisella on erilaiset elämäntilanteet, jotka vaikuttavat talouteen ja mahdollisuuteen matkustaa. On työssäkäyviä, työttömiä, opiskelijoita, yksinasuvia, suurperheitä ja kaikkea niiden väliltä. Jos arjessasi haaveilet tuulessa huojuvista palmuista, jalkojen alla polttelevasta rantahiekasta tai historiallisista nähtävyyksistä, älä anna rahan olla jarruna. Oman elämäntilanteesi pohjalta voit miettiä mistä asioista olisit valmis pihistämään, jotta voisit panostaa matkakassan kerryttämiseen ja unelmareissusi toteuttamiseen.

Kerrytä matkakassaa, älä heräteostoksia

Olen koulutukseltani muotoilija ja käyn nuorten yrittäjyyskurssia. Omat tuloni koostuvat tällä hetkellä silpuista, mutta en ole antanut sen olla esteenä säästämiselle ja reissujen toteuttamiselle. Matkakassan kerryttäminen on vaatinut tavoitteiden asettamista, päättäväisyyttä, tietoista toimintaa ja kulutustottumuksien muuttamista, mutta se ei ole ollut kurjaa säästökuuria – päinvastoin. Omien säästötavoitteiden saavuttaminen on opettanut erottamaan halut todellisista tarpeista ja sitä kautta paremmaksi rahankäyttäjäksi.

Samalla kun kulutustottumukseni ja rahankäyttöni ovat muuttuneet, olen alkanut nauttia minimaalisuudesta enkä niinkään haaveile aineellisesta omaisuudesta. Toki kaikki eivät reissaamisesta välitä. Mutta sen sijaan, että kerryttäisin vuokrakaksion kaapit täyteen heräteostoksia, kerrytän nykyään säästöjä, jotka voin sijoittaa reissaamiseen ja elinikäisiin muistoihin. Ajattelen itse, että vähempi materia voi tehdä mielestä ja elämästä rikkaamman.

Hyödynnä useita tapoja – pienistä puroista kasvaa iso joki

Matkustaminen edellyttää yleensä aikaa ja rahaa. Kun olisi rahaa, ei välttämättä ole aikaa ja kun olisi aikaa, ei välttämättä ole rahaa. Pelkän lomailun sijasta haaveilen itse pidemmästä irtiotosta ja arjen elämisestä ulkomailla, mutta oma elämäntilanteeni ei mahdollista sitä – vielä. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä lyhyempiä reissuja ja säästämästä useampaa unelmaa varten samanaikaisesti.

Näillä kahdeksalla tavalla olen itse kerryttänyt matkakassaa ja muuttanut reissuhaaveitani reissusuunnitelmiksi. Poimi näistä omaan tilanteeseesi sopivimmat vinkit ja aloita säästöjen kerryttäminen.

1. Laske säästötavoitteesi

Unelmamatka ei aina tarkoita lomailua ja cocktaileja tikibaarissa. Reissu voi olla viikonloppuretki kotimaassa, kylpyläloma, shoppailua Euroopassa, luontomatkailua ja seikkailua Aasiassa, vapaaehtoistyöskentelyä tai mitä tahansa. Tärkeää on kuitenkin tietää paljonko matka ja eläminen tulevat kustantamaan, jotta säästötavoite olisi helpompi saavuttaa.

2. Tee säästämisestä yhtä mielekästä kuin unelmoinnista

Unelmointi on ihanaa, mutta monesti alamme sitkutella ja kuvitella, että jotakin unelmaa ei voi saavuttaa. Haasta itsesi tekemään säästämisestä mielekästä ja ylläty kuinka antoisaa se voi olla. Pidä mielessä unelmalomasi ja syy miksi aloitit säästämisen.

3. Avaa säästötili ja automatisoi säästäminen

Itselleni vaivattomin keino säästää rahaa on Osuuspankin tavoitetili, jonne siirtyy kuukaudessa automaattisesti tietty summa rahaa saman päivän aikana, kun osa-aikatyöni palkka kilahtaa tilille. Tavoitetililtä voi nostaa rahaa maksutta neljä kertaa vuodessa, joten rahat pysyvät helposti säästössä unelmareissuja varten. Seuraavaksi aion kokeilla OPn Säästölipasta, joka on säästämiseen kannustava käyttötili.

4. Pidä käyttötilillä rahaa vain pakollisten menojen verran

Pidän käyttötilillä suunnilleen sen verran katetta, että saan maksettua asumiskustannukset, ruuat, tanssiharrastuksen, laskut ja muut pakolliset menot. Kun käyttötilillä ei ole ”ylimääräistä rahaa”, heräteostokset jäävät helpommin hankkimatta.

5. Tiedosta kulutustottumuksesi ja muuta niitä tarpeiden mukaan

Oletko nopeasti vaihtuvien trendien vietävissä? Tarvitsetko uusia vaatteita tai uuden puhelimen vai haluatko vain? Jos kyseessä on oikeasti tarve, voitko saada tai ostaa sen käytettynä? Maksaako tuote itsensä takaisin käytössä vai muistatko edes tuotteen olemassa oloa kuukauden päästä? Käytkö usein ulkona syömässä? Esimerkiksi 20 euron ravintola-annoksen hinnalla halpalentoyhtiö voi lennättää sinut Gdanskiin.

Mitkä asiat tuovat arvoa juuri sinulle?

Alkuvuodesta hankkimani GoPro on ollut itselleni jokaisen sentin arvoinen ostos.

6. Myy tarpeetonta omaisuuttasi – älä heti heitä roskiin

Toisen roska on toisen aarre. Itsellesi tarpeeton tai rikkinäinen tavara voi olla juuri se, mistä joku toinen on valmis maksamaan. Vanhojen tavaroiden seasta löytynyt seteli vaihtoi omistajaa 80:llä eurolla huonosta kunnostaan huolimatta ja roskalavalta löytynyt keinutuoli löysi uuden kodin muutamalla kympillä. Netissä ja Facebook-kirppareilla myytyjen tavaroiden tuotot siirretään heti matkakassaan.

7. Myy osaamistasi

Houkutteleeko lisätienesti? Myy osaamistasi! OP Kevytyrittäjä sopii niin oman elämänsä pomoille kuin keikkatyöläisellekin.

8. Laita pullonpalautusrahat syrjään

Kun vuosi sitten palautin lopputyöni, päätin palkita itseni ulkomaanmatkalla. Kustansin osittain kymmenen päivän Maltan reissun pullonpalautusrahoilla, jotka olin kassalla pyytänyt käteisenä jokaisen kauppareissun yhteydessä. Jos näen kadulla panttipullon, voin hyvin napata sen mukaan reppuuni. Kuten todettu, pienistä puroista kasvaa iso joki.

Matkakassa ei kerry itsestään ja ainoastaan sillä, että tietää hyviä säästötapoja. On tärkeää ottaa vinkit osaksi arkea, tehdä tietoisesti valintoja ja lopulta nauttia säästötavoitteen saavuttamisesta sekä edessä häämöttävästä unelmamatkasta. Omaan matkakassaani olen saanut tällä hetkellä kerrytettyä sen verran rahaa, että peukaloiden pyörittämisen ja haaveilun sijasta aion toteuttaa kesällä matkaunelmani, ehkä useammankin.

Jos matkailu, säästäminen, unelmat ja omannäköisen elämän suunnittelu kiinnostavat sinua, seuraa blogiani Wilma Creates ja Instagram-tiliäni wilmacreates. Samalla nimellä löydät myös Facebook-sivuni.

Tutustu myös muihin omistaja-asiakasbloggaajiin!