Näin innostat lapsen säästämään − 6 vinkkiä
Kannusta lasta säästämään jo pienestä pitäen. Samalla hän oppii rahan arvon ja tärkeitä taloustaitoja tulevaa varten. Mikä vinkeistä voisi parhaiten toimia perheessäsi?
Yksi lapsi on luontaisesti säästeliäs, toinen laittaa rahat saman tien palamaan − kuulostaako tutulta? Kurkkaa asiantuntijan vinkit ja löydä tapa, joka parhaiten motivoisi lasta säästämisen polulle.
1. Opeta säästämään aina puolet rahoista
Lapsen rahat voivat kertyä esimerkiksi viikko- tai kuukausirahoista, hyvistä koetuloksista tai kotitöistä, joista maksetaan pieni palkkio. Isompia summia lapsi saattaa saada isovanhemmilta tai kummeilta syntymäpäivänä tai muina juhlapäivinä.
Opeta lasta säästämään aina osa rahoista, esimerkiksi puolet. Toisen puolen lapsi voi sitten käyttää muuhun kivaan. Kun lapsi tottuu kuin huomaamatta säästämiseen pienestä pitäen, on sitä helpompi jatkaa aikuisenakin.
2. Sopikaa lapselle innostava säästötavoite
Mieleinen säästötavoite innostaa säästämään ja opettaa konkreettisesti rahan arvon. Mitä pienempi lapsi tai kärsimättömämpi säästäjä, sitä parempi, että säästöaika on lyhyt. Lasta voi myös kannustaa jatkamaan antamalla välipalkkioita, kun tietty summa on kasassa.
Lapsen iästä riippuen palkkiot voivat olla tarroista kivaan yhteiseen tekemiseen. Jos lapsi haaveilee kalliista ostoksesta, kuten puhelimesta tai pyörästä, riittäisikö jos lapsi säästäisi osan ja aikuiset maksaisivat loput?
3. Keskustele lapsen kanssa rahasta
Tee rahakeskustelusta arkista. Hinnoista keskustelu opettaa lasta ymmärtämään rahan arvon. Muista suhteuttaa keskustelu lapsen tasolle ja tuttuihin asioihin. Vältä sitä, että lapselle tulee olo, että kaikki on kallista. Kerro lapselle, miksi säästäminen kannattaa – siten hän saa ostettua itselleen jonkin kivemman ison jutun.
Lapselle voi olla hauskaa leikkiä pitää kirjaa omista tuloistaan ja menoistaan ja säästää esimerkiksi kuitteja.
4. Opeta lapselle, miten rahaa ansaitaan
Parhaiten lapsi oppii, ettei raha kasva puussa tai pankkiautomaatissa, kun hän joutuu tekemään jotain saamansa rahan eteen: siivoamaan huoneensa tai osallistumaan kotitöihin.
Kun lapsi pystyy ottamaan enemmän vastuuta, hän voi ansaita omaa rahaa vaikka ulkoiluttamalla naapurin koiraa, hoitamalla sukulaislapsia tai käymällä isovanhemman puolesta kaupassa.
Lapsi voi kartuttaa säästöpottia myös tekemällä kotona askareita, joille on sovittu tietty palkkio.
5. Havainnollista lapselle säästöjen kertyminen
Näytä lapselle, miten säästöt kertyvät. Käteisen voi sujauttaa säästöön lippaaseen ja käydä tyhjentämässä sen pankissa, ja oman tilin summaa voi tarkastella vanhemman kanssa yhdessä verkkopankista. Lapselle voi ostaa rahastoja, ja seurata yhdessä niiden kehittymistä.
Rahastoihin varoja voivat kerryttää myös muut lapsen läheiset aikuiset. Sopiva rahasto valitaan säästötavoitteen ja säästöajan mukaan.
Jos lapselle säästää rahastoon 30 euroa kuussa 18 vuotta 6,5 prosentin tuotto-odotuksella, on hänellä täysi-ikäisenä 11 000 euron potti. Noin 5000 euroa on tuottoa.
Säästämistä ja sijoittamista voi opetella yhdessä lapsen kanssa, ja 15−17-vuotias nuori voi tehdä sitä jo itsenäisestikin OP-mobiilissa huoltajien suostumuksella. Nuori voi ostaa ja myydä rahastoja sekä sijoittaa osakesäästötilin ja arvo-osuustilin kautta osakkeisiin.
Omien varojen karttumista on hauska seurata ja se voi innostaa säästämään lisää.
Jos lapselle säästää rahastoon 30 euroa kuussa 18 vuoden ajan 6,5 prosentin tuotto-odotuksella, on hänellä täysi-ikäisenä jo 11 000 euron potti. Siitä noin 5000 euroa on tuottoa.
6. Opeta, miten säästetty raha kerryttää korkoa
Lapselle voi olla haastavaa hahmottaa korkoa tai rahastojen tuottoa. Siitä kannattaakin keskustella mahdollisimman yksinkertaisesti. Pienelle lapselle voi kertoa, että raha kasvaa säästötilillä vähän kuin kasvit kasvimaalla, kun niitä kastelee säännöllisesti.
Isommalle voi avata, että yleensä säästötilille kertyy jonkin verran tuottoa ja mitä isompi summa tilillä on, sitä enemmän korkoa kertyy.
Jos tilillä on vaikka tuhat euroa ja sille saa kolmen prosentin kiinteän tuoton, summa kasvaa vuodessa itsestään 30 eurolla. Tämä kannustaa lasta pitkäjänteisyyteen säästämisessä.
Asiantuntijana OP-ryhmän tileistä ja päivittäisasioista vastaava johtaja Noora Heikkinen.
Lue myös
- Kummisetä säästi Iinalle 30 euroa kuussa 16 vuoden ajan: ”Potilla aion rahoittaa itsenäisen elämäni alun”
- 11-henkisen perheen lapset ovat kasvaneet säästäväisyyteen: "Nipistämme kaikesta mistä voimme mutta laitamme rahaa yhteisiin kokemuksiin"
- Tarvitseeko ekaluokkalainen kännykkää? Saijan perheessä vedettiin tiukat rajat