Harva saa yhtä merkittävää lahjaa 18-vuotispäivänään kuin hyvinkääläinen Iina Forsberg.

Iinan eno Jarkko Heinonen talletti kummitytölleen 30 euroa joka kuukausi 16 vuoden ajan. Summa siirtyi OP:n maltillisen riskin rahastoon, jossa potti kasvoi mukavasti korkoa.

Kun Iina täytti 18 vuotta syyskuun lopussa, hän sai käyttöönsä kertyneet rahasto-osuudet. Sijoituksen markkina-arvo on noin 8 000 euroa.

– Onhan se ihan mieletöntä, että minulla on käytössäni tuollainen pesämuna, Iina sanoo.

Iina asuu vielä vanhempiensa luona ja opiskelee lukiossa. Syksyllä Iina suoritti ylioppilaskirjoituksissa terveystiedon kokeen, keväällä edessä on sitten isompi satsi. Tavoitteena on painaa valkolakki päähän ennen ensi kesää.

– En tiedä vielä tarkalleen, mihin aion hakea lukion jälkeen. Pidän välivuoden, jos en keksi mitään, mikä oikeasti kiinnostaa.

Hankintoja omaan kotiin

Ajatus itsenäisestä elämästä houkuttelee tuoretta täysi-ikäistä.

Iina suunnittelee muuttavansa omaan asuntoon sitten, kun saa opiskelupaikan – ehkä jo aiemminkin. Hän uumoilee, että kummisedän säästämä lahjapotti tulee käyttöön viimeistään sitten, kun pitää tehdä hankintoja uuteen kotiin.

– Siitä tulee turvallinen olo, kun tietää, että on säästöjä, mistä ammentaa. Se on antanut mielenrauhaa.

Kuva Iinasta ulkona
Iinaa kummisedän esimerkki on innoittanut säästämiseen ja sijoittamiseen.

Iina aikoo olla rahojen suhteen tarkka. Niitä ei käytetä hetken mielijohteesta shoppailuun, vaan ennalta mietittyihin isompiin täsmähankintoihin, joille on aidosti tarvetta. 

Kummisetä ei ole antanut ohjeita rahapotin käyttökohteista, mutta Iina on keskustellut siitä vanhempiensa kanssa. Sekä isä että äiti ovat tunnustaneet hassanneensa omat opintorahansa ja -lainansa turhuuksiin ja neuvoneet, ettei tyttären kannata tehdä samoin.

– Itse en todellakaan aio käyttää kaikkea rahaa kerralla, vaan ajatukseni on, että osa jäisi rahastoon kasvamaan edelleen korkoa.

Sijoittaminen kiinnostaa

Järkevyys raha-asioiden suhteen tulee Iinalta luonnostaan.

Hän on tehnyt lukio-opintojen ohella töitä hampurilaisravintolassa jo kahden vuoden ajan. Omien rahojen tienaaminen on ollut nuorelle naiselle itsestäänselvyys.

– En ole halunnut olla jatkuvasti pyytämässä rahaa vanhemmiltani. He maksavat kyllä kaikki perusjutut, mutta palkkarahoilla olen voinut esimerkiksi käydä festareilla ja ulkona syömässä, Iina sanoo.

– Pystyn tekemään paljon enemmän asioita, kun minulla on omaa rahaa. Se tuntuu vapauttavalta.    

”Olen nähnyt pitkäaikaisen sijoittamisen edut.”

Iinalla on oman käyttötilin lisäksi myös säästötili. Hän pyrkii siihen, että säästössä olisi aina jonkin verran rahaa yllättävien menojen varalle. Taloudellinen ajattelu on tullut häneltä luonnostaan.

– Olemme jutelleet rahankäytöstä vanhempieni kanssa ja myös kummisetä on tietysti osaltaan innoittanut säästäväisyyteen.

Kummisedän esimerkki on innoittanut myös sijoittamiseen. Iinalla on suunnitelmissa alkaa sijoittaa pian myös omia rahojaan. Hän on päässyt todistamaan, kuinka vain muutaman kympin kuukausisäästöstä voi kertyä mittava potti ajan kanssa.

– Olen nähnyt pitkäaikaisen sijoittamisen edut. Nyt tiedän, että se on kannattavaa.

Sijoittamisen aloittaminen sujuu helpoiten aloittamalla kuukausisäästäminen rahastoon. Alkuun pääset jo 10 €/kk. Lue op.fi-palvelusta, miten aloitat kuukausistäästämisen.

Kummisedällä täysi luotto

Täysi-ikäistymistään Iina juhli perhepiirissä, Jarkko oli tietysti mukana. Varsinaisena 18-vuotissyntymäpäivänään Iinalla oli autokoulun ajokoe, joka meni hienosti läpi.  

Vaikka pienenä oli tylsää, ettei kummisedältä tullut lahjapaketteja syntymäpäivänä, nyt Iina arvostaa enonsa päätöstä kuukausisäästämisestä.

– On uskomatonta ja niin hienoa, että hän on jatkanut tätä näin pitkään. En osaa sanoa muuta kuin että iso kiitos.

Kuva Jarkosta ulkona
Jarkko ei neuvo kummityttöään rahojen suhteen. Hän tietää, että Iina ymmärtää rahan arvon.

Kun Iina hankkii OP:n verkkopankkitunnukset, hän näkee sieltä omat rahasto-omistuksensa. Siitä hänen on helppo jatkaa itsekin rahastosäästämistä tai vaikka vaihtaa omistukset toiseen rahastoon.

Kummisetä Jarkkoa pitkän projektin päättyminen hieman herkistää. Hän muistaa laskeskellessaan alussa, että eriä tulee olemaan satoja. Kun viimeinen kolmekymppinen siirtyi syyskuussa tililtä, olo oli hölmistynyt: nytkö tämä oli jo tässä?

– Neiti on yhtäkkiä täysi-ikäinen, enkä minä ole vanhentunut välissä laisinkaan! Jarkko sanoo ja naurahtaa.

Kummisetä ei ole halunnut neuvoa kummityttöään rahojen suhteen, vaan luottaa siihen, että tämä tietää itse, mihin eurot kannattaa käyttää.

– Hän on fiksu mimmi, joka ymmärtää rahan arvon. En ole lainkaan huolissani siitä, että hän tuhlaisi potin turhuuksiin.

Säästäminen rahastoon on hyvä keino hajauttaa säästöjä ulkomaille, eri toimialoihin ja kuukausisäästämisellä varmistat ajallisen hajautuksen. Lue op.fi-palvelusta, miten aloitat rahastosäästämisen

Lue myös: 

Jarkko säästi kummitytölleen 30 euroa kuussa 14 vuoden ajan: ”Se on raha, jota ei ole osannut edes kaivata” 

Mitä rahastoja OP:n asiakkaat ovat tänä vuonna ostaneet eniten? Katso lista

OP:n analyytikot listasivat tämän hetken osakesuosikkinsa – Asiantuntija kertoo vinkkinsä osakepoimintojen tekemiseen

Sijoittajan viikkokalenteri – tee sijoittamisesta harrastus ja opi uutta joka päivä 

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.