Moni suomalainen on tänäkin vuonna sijoittanut sijoitusrahastoihin, vaikka sijoittamista on nousseiden kustannusten ja korkojen nousun seurauksena tehty aikaisempaa pienemmillä summilla.

Alkuvuonna teettämämme kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalaissijoittaja on viimeisen vuoden aikana pienentänyt sijoittamiseen käyttämiään summia. Valtaosa ei ole kuitenkaan lopettanut sijoittamista.

– Tämä osoittaa, että suomalaiset kokevat pitkäjänteisen sijoittamisen tärkeänä. Moni sijoittaa esimerkiksi remonttia varten tai kerryttää säästöjä hyvän ja pahan päivän varalle. Säästämistä ja sijoittamista voi tehdä itselle sopivalla summalla, sanoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

Tiesitkö, että voit aloittaa rahastosijoittamisen 10 eurolla kuukaudessa? Näin aloitat rahastosijoittamisen  

Ostetuimpien rahastojen ykkösenä maailmanlaajuisesti sijoittava rahasto

Tänä vuonna OP:n asiakkaat ovat sijoittaneet eniten indeksirahasto OP-Maailma Indeksiin. Indeksirahastot sijoittavat nimensä mukaisesti jonkin tietyn indeksin mukaisesti. Esimerkiksi OP-Maailma Indeksi sijoittaa maailmanlaajuisesti hajauttavaan MSCI World ESG Screened -vertailuindeksiin. 

 – Indeksirahastojen suosio sijoituskohteina on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Matalien palkkioiden vuoksi ne ovat oivia vaihtoehtoja pitkäaikaiseen säästämiseen, sanoo Kalajainen. 

Indeksirahastojen lisäksi myös vastuullisen sijoittamisen teemarahastot sekä korkorahastot kiinnostavat nyt OP:n asiakkaita. Kymmenen tammi-heinäkuussa ostetuimman rahaston joukossa on kaksi korkorahastoa: OP-Euro ja OP-Korkotuotto.

– Korot nousivat viime vuonna voimakkaasti, joka tarkoitti korkosijoittajalle huonoa vuotta. Korkosijoitusten arvot laskivat keskimäärin 10 prosenttia vuoden 2022 aikana. Nyt kohonnut korkotaso tarjoaa kuitenkin seuraavia vuosia ajatellen hyvän tuottomahdollisuuden. Korot ovat tehneet paluun suomalaisten sijoitussalkkuihin, sanoo OP Varainhoidon arvopaperisijoituksista vastaava sijoitusjohtaja Tommi Kokkarinen.

OP:n sijoittaja- ja säästäjäasiakkaiden netto-ostetuimmat rahastot tammi-heinäkuussa 2023:

Lista ei sisällä OP Private -henkilöasiakkaiden sijoituksia. Kyseessä on OP:n säästäjä- ja sijoittaja-asiakkaiden ostetuimmat rahastot. 

Lue lisää:

Miten sijoitan, jos haluan välttää riskejä?

Himankalaiset Juho ja Kirsi: ”Osakesäästötili on pitkäjänteistä säästämistä lapselle”

Eikö sijoitussalkun jatkuva veivaaminen innosta? Listasimme top 5 pitkän aikavälin osaketta

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.