Kalajoen Himangalla asuvan nelihenkisen Pietarila-Seikkulan perheen vanhemmat ovat olleet kiinnostuneita erilaisista säästämisen ja sijoittamisen muodoista jo vuosia. Osansa säästöistä sekä rahakasvatuksesta saavat tulevaisuudessa myös perheen lapset, 6-vuotias Hugo sekä 3-vuotias Iida, joille vanhemmat ovat säästäneet heidän syntymästään lähtien.

Perheen isä Juho Pietarila kertoo, että molemmilla lapsilla on tilit, joille vanhemmat siirtävät varoja tyypillisesti kuukausittain. Säästösumma on korkeimmillaan noin 100 euroa kuukaudessa perheen muista menoista riippuen. Säästötililtä vanhemmat siirtävät rahaa myös lapsilleen avaamiinsa rahastoihin.

Pietarilan ja perheen äiti Kirsi Seikkulan mukaan säästämisen tavoitteena on tarjota jälkikasvulle taloudellista tukea itsenäistymisen kynnyksellä, mutta ennen kaikkea opettaa hyviä rahataitoja.

– En itse saanut kotoa tai kouluista oppeja sijoittamiseen, vaan opiskelin itse aiheesta vasta aikuisena. Siksi haluan opettaa lapsille rahaan liittyviä taitoja ja sijoittamistakin, Seikkula sanoo.

OP-Media-pietarila-seikkula-01.jpg

Osakesäästötilillä osakekauppaa lapselle ilman välittömiä veroseuraamuksia

Rahastosäästämisen ohella monet vanhemmat ovat viime vuosina kiinnostuneet lapselle avattavasta osakesäästötilistä. Sen kautta vanhemmat voivat käydä osakekauppaa lapsen puolesta ilman välittömiä veroseuraamuksia. 

OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin johtaja Joakim Reinius kertoo, että kaikki lapsen osakesäästötilin kautta saatava tuotto pysyy säästötilin sisällä, joten osakekaupankäynnin hyödyt ovat nyt tarjolla myös lapselle. Arvopapereiden myynnistä sekä mahdollisesta osingosta peritään veroa vasta sitten, kun varoja otetaan pois tililtä.

– Kun ei maksa veroja osakkeiden myyntivoitoista, on uudelleen sijoitettava summa suurempi. Verohyödyn ansiosta lapselle on mahdollisuus kasvattaa suurempi säästöpotti, Reinius selittää.

Nyt myös OP:lla on mahdollisuus avata osakesäästötili lapselle. Avaaminen onnistuu helposti huoltajan OP-mobiilissa.

– Kun osakesäästötili on avattu alaikäiselle, molemmat huoltajat pystyvät näkemään omistukset ja käymään osakekauppaa lapselle omassa OP-mobiilissaan, Reinius selittää.

OP-Media-pietarila-seikkula-02.jpg

Tavoite: osakekauppaa koko perheen voimin

Pietarila ja Seikkula näkevät lapselle avattavan osakesäästötilin kiinnostavana sekä pitkäjänteisenä säästämismuotona, joka sisältää rahastosäästämistä enemmän hyötyjä.

– Osakesäästämisessä voi ajatella saavansa arvonnousua sekä osingonmaksua osakkeille. Rahastosäästämiseen verrattuna siinä on vähemmän jatkuvia kuluja, Seikkula sanoo.

Lisäksi Pietarila näkee osasäästämisen kiinnostavampana vaihtoehtona sen vuoksi, ettei inflaatio pääse nakertamaan säästötilillä olevia varoja.

Kun Hugo ja Iida aikanaan saavat säästetyn varallisuuden käyttöönsä, toivovat vanhemmat onnistuneensa kasvattamaan lapset fiksuun rahankäyttöön.

Vaikka Pietarila ja Seikkula hallinnoivatkin tällä hetkellä lastensa säästämistä, on heidän pyrkimyksenään innostaa lapsia sijoittamiseen ja säästämiseen jo varhain. Kun lapset varttuvat, toivovat vanhemmat voivansa harrastaa osakekauppaa koko perheen voimin.

– Olisi ihanaa, jos pystyisimme tekemään ostoja lasten kanssa yhdessä jo silloin, kun osakkeet eivät ole vielä suoraan lapsen omassa hallinnassa, Seikkula sanoo.

Kun Hugo ja Iida aikanaan saavat osakkeet sekä niiden kautta säästetyn varallisuuden käyttöönsä, toivovat vanhemmat onnistuneensa kasvattamaan lapset fiksuun rahankäyttöön.

– Olisi hienoa, että lapset käyttäisivät säästöt opintoihin, ensimmäisen asunnon hankintaan tai muuhun järkevään, Pietarila sanoo.

Kätevää säästämistä OP-mobiilissa

Osakesäästötilin avaaminen lapselle ja osakekaupankäynti onnistuvat suoraan OP-mobiilissa, eikä osakesäästötilin avaamiseksi tarvitse asioida OP:n konttorissa.

Jos huoltajalla ei itsellään ole osakesäästötiliä, palvelu kysyy alussa, avataanko tili itselle vai edunvalvottavalle lapselle. Jos taas huoltajalla on jo itsellään osakesäästötili, asetusten kautta pystyy avaamaan tilin myös lapselle. OP-mobiiliin täytetään alaikäisen sekä hänen huoltajiensa tiedot, jonka jälkeen huoltajat hyväksyvät tilin avaamisen OP:n sähköisen allekirjoituspalvelun kautta.

– Yleisin sekä helpoin tapa lapselle säästämiseen on edelleen rahastosäästäminen, mutta nyt osakesäästötilin myötä suoraan osakesijoittamiseen saadaan uusia vaihtoehtoja. On hyvä muistaa, että lapsen puolesta osakekauppaa voi käydä myös perinteisellä arvo-osuustilillä, Reinius päättää.

Lisätietoja lapselle avattavasta osakesäästötilistä sekä rahastosäästämisestä löytyy op.fi:stä.

Tutustu lapselle säästämisen vaihtoehtoihin täältä.

Lue myös:

Riikka aloitti sijoittamisen koronakeväänä: ”Nämä 5 asiaa olen oppinut”

Lomarahat tuottamaan – pidä mielessä nämä kesäiset sijoituskohteet ja toimialat

Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua.