Tänä kesänä vielä mökkilomalle, mutta tulevina vuosina kunnon reissulle kaukomaille. Siinä yksi hyvä tavoite, johon voi hyödyntää ainakin osan alkavan kesälomakauden lomarahoista. Mutta kuinka saada niistä sivuun laitetut eurot tuottamaan, kun käyttötilin korot ovat edelleen liki nollassa eikä saldo välttämättä riitä määräaikaistalletuksen tekoon?

Tässä kohtaa katse on suunnattava osakkeisiin ja rahastoihin, joissa kuitenkin on omat kurssiriskinsä. Niiden realisoituessa sijoitusten tuotto voi sulaa lupaavan alun jälkeen kuin jäätelötuutti auringossa.

OP:n kansainvälisistä osakkeista ja ETF-rahastoista vastaava myyntipäällikkö Joona Heinola ei vähättele sijoittamiseen liittyviä riskejä ja epävarmuutta. Samalla hän kuitenkin painottaa, että ostajan kannalta tilanne on selkeämpi kuin nousumarkkinan aikana.

– Jyvät erottuvat akanoista. Hinnoitteluvoimaiset yhtiöt siirtävät nousevat kustannukset tuotteidensa ja palvelujen kautta asiakkaille maksettaviksi. Samaan eivät huonommassa asemassa olevat yhtiöt pysty.

– Osakkeet ovat kärsineet nousevista koroista, mutta hiljalleen myös keskuspankkien korkohuiput lähestyvät. Laskeva korkotaso tietää tulevaisuudessa parempia aikoja osakemarkkinoille. Toki koronlaskuihin näyttää olevan vielä matkaa, kun inflaatio ei ole vielä taittunut kokonaan, Heinola muistuttaa.

– Kuitenkin on hyvä muistaa, että osakesijoitukset ovat pitkällä aikajänteellä olleet tuottavin omaisuusluokka – vuosien varrelle osuneista kurssipudotuksista huolimatta, hän lisää.

Miten sijoittaa lomarahat?

Heinolan mukaan sijoittamisen alkuaskeleita voi harjoitella OP-mobiilista löytyvän Sijoituskumppani-palvelun avulla.

– Se on todella simppeli tapa lähteä liikkeelle, jos sijoittamisesta ei ole aiempaa kokemusta. Palveluun voi asettaa itselle sopivan säästötavoitteen ja riskitason. Lisäksi rahaston sijoituskohteina olevat yritykset on valikoitu tiettyjen vastuullisuusmittareiden avulla.

Jos aihepiiri kiinnostaa jo enemmän, kannattaa miettiä rahastojen lisäksi myös suoria osakesijoituksia. Sopivia kohteita löytyy esimerkiksi omien harrastusten ja kulutustottumisten parista. Kesä on myös monelle yritykselle myyntisesongin aikaa.

– Jos harrastaa kesäisin vaikkapa kalastusta, tuntee todennäköisesti myös alan yrityksiä, omaa tuntumaa niiden tuotteisiin sekä markkina-asemaan. Samoilla perusteilla voi kokkailun harrastaja miettiä sijoittamista elintarvike- tai juoma-alan yrityksiin. Monilla näistä yhtiöistä liiketoimintanäkymät ovat varsin tasaisia, Heinola vinkkaa.

Sijoituksia kannattaa tehdä useampaan kohteeseen ja hajauttaa myös ajallisesti.

Kesäisiä sijoituskohteita ovat myös esimerkiksi mökki- ja remonttitarvikkeita tuottavat ja myyvät yritykset. Matkailusektori on sekin elpynyt koronapandemian jäljiltä.

– Kesällä liikutaan ja matkustetaan, mikä hyödyttää laiva- ja lentoyhtiöitä sekä polttoaineiden valmistajia, Heinola toteaa.

Eikä energiasektoria ja vihreää siirtymääkään kannata ohittaa olankohautuksella.

– Jos haluaa sijoittaa kesähelteillä esimerkiksi aurinkoenergiaan, se onnistuu erillisen ETF-rahaston kautta.

Samalla alan asiantuntija painottaa hajauttamista yhtenä tärkeänä hallita sijoitusriskejä.

– Oikea ajoitus on tavalliselle piensijoittajalle usein haastavaa. Siksi sijoituksia kannattaa tehdä useampaan kohteeseen ja hajauttaa myös ajallisesti. Näin kaikki lomarahojen eurot eivät ole samassa korissa, Heinola muistuttaa.

Tiesitkö, että sijoittamisen voit aloittaa juuri sinulle sopivalla summalla?

Näin aloitat rahastosäästämisen alk. 10 €/kk

Näin aloitat osakesijoittamisen alk. 100 €/kk


Lue myös: 

Säästätkö lähitulevaisuutta varten vai pitkällä tähtäimellä? Löydä sopivimmat kohteet juuri nyt

Kolmen budjetin sijoitusratkaisut: 30, 200 tai 1000 euroa kuukaudessa

Riikka aloitti sijoittamisen koronakeväänä: ”Nämä 5 asiaa olen oppinut”

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.