Suomalaisten säästämis- ja sijoitusinto on ollut viime vuosina reippaassa nousussa. Moni säästämistä ja sijoittamista aloitteleva on kuitenkin juuri nyt ymmällään eri vaihtoehtojen ääressä.

Säästämisen tilit tarjoavat hieman perinteistä pankkitiliä parempaa tuottoa, mutta korko ei riitä kattamaan inflaation nakerrusta. Sijoitusasuntojen ostointoa jarruttavat kohonneet lainakorot. Heilunta osakemarkkinoilla ja rahastoissa jatkuu, mikä sekin mietityttää.

Nykyinen markkinatilanne tarjoaa säästäjälle silti myös hyviä oston mahdollisuuksia. Esimerkiksi vakuutussäästämisen kautta sijoittaja voi valita yhden vakuutussopimuksen sisään monia erilaisia sijoituskohteita. Nämä niin kutsutut vakuutuskuoret ovat kuitenkin jääneet monille vielä vieraiksi sijoitusratkaisuiksi.

OP Tampereen asiakkuusjohtaja Jenni Tossavainen ymmärtää, että sopivien säästö- ja sijoituskohteiden valinta voi tuntua nykyisessä tilanteessa haastavalta. Se ei hänen mielestään kuitenkaan riitä perusteeksi siirtää aloituspäätöstä päivä päivältä eteenpäin.

– Säännöllinen säästäminen sopii kaikille. Tärkeintä on aloittaa ja pitää kiinni säästöpäätöksestä. Tuottoa kyllä kertyy, kun vain jaksaa olla pitkäjänteinen ja kärsivällinen.

Tossavainen painottaa, ettei aloitusajankohta ole nyt millään tapaa muita huonompi – päinvastoin.

– Tällainen suhdannetilanne ja matala kurssitaso voi tarjota hyviäkin ostopaikkoja, varsinkin jos sijoittamisen aikajänne on pitkä.

Näin alkuun: päätä tavoite ja säästämisen aikajänne

Mutta kuinka lähteä ylipäätään liikkeelle? Kannattaako muutamaa kymppiä kuukaudessa edes laittaa sivuun?

Finanssialan ammattilaisen mukaan ensimmäiseksi pitää tehdä itselleen selväksi, mitä varten ja millaisella aikajänteellä säästää.

Onko kyse äkillisiä menoja varten vaikkapa vuoden mittaan kerrytettävästä hätävarasta vai isosta hankinnasta, joka vaatii useamman vuoden suunnitelmallista säästämistä? Tai onko ajatuksissa säästäminen vuosikymmenien päässä häämöttävien eläkepäivien varalle?

– Jokaiseen tavoitteeseen löytyy juuri siihen sopivat sijoituskohteet. Yksi helppo vaihtoehto on säästää 5 prosenttia nettotuloista kuukausittain oman riskiprofiilin mukaiseen rahastoon. Samalla on hyvä muistaa, että nimenomaan aika tekee työtä ja kerryttää tuottoa. Siksi jokainen euro on tärkeä, Jenni Tossavainen sanoo.

Yhtä tärkeää on pysyä laaditussa sijoitussuunnitelmassa. Jos ideana on kerryttää eläkevaroja, kannattaa sijoitussalkkua käsitellä pitkäjänteisesti ja ilman myyntipaniikkia.

Pitkäaikainen säästäminen – asiantuntijan suositukset

Jos katse on pitkällä, sopivia kohteita löytyy tavanomaisten sijoituskohteiden lisäksi myös asunnoista, metsäpalstoista ja kiinteistöistä. Niihin voi sijoittaa sekä suoraan että rahastojen kautta.

– Edellisten lisäksi yksi hyvä vaihtoehto on sijoitusvakuutus eli säästöhenkivakuutus, joka lisää jälleen suosiotaan. Siinä sijoituskohteita voi vaihtaa oman kiinnostuksen tai markkinatilanteen mukaan, ja veroa maksetaan vasta sitten, kun varoja nostetaan. Vakuutuksenottaja voi myös valita vapaasti edunsaajat, joille säästöt mahdollisessa kuolemantapauksessa maksetaan, Jenni Tossavainen kertoo.

Säästämistä on järkevää jakaa tavoitteiden ja aikajänteen mukaan. Sijoitusratkaisuja on hyvä olla useampia, jos vain mahdollista, sillä hajauttamisen kautta sijoittamisen riski alenee.

– Aika on säästäjän paras tuottokumppani. Jos säästöön jää joka kuukausi vaikka 100 euroa, voi osan laittaa eläkesäästöihin ja loput lyhytaikaisempiin kohteisiin. Esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa kerryttää 20 vuodessa jo varsin mukavan loppusaldon. Aika on rahaa ja pitkä aika on sitä vielä enemmän.

Lyhytaikainen säästäminen – asiantuntijan suositukset

Kuinka sitten saada talteen muutama tuhat euroa pahan päivän varalle tai jotain yksittäistä ostosta varten?

Jenni Tossavaisen perussuosituksena lyhytaikaisessa säästämisessä on Kasvutuottotili, jonka aukaiseminen on helppoa suoraan OP.fi-verkkopalvelussa.

Toisena vaihtoehtona ovat strukturoidut sijoitustuotteet, joissa on niin ikään tarjolla pääomaturvattuja 1–2 vuoden vaihtoehtoja. Esimerkiksi Säästöobligaatiossa sijoittamansa nimellispääoman saa eräpäivänä vähintään täysimääräisenä takaisin, mutta parhaimmillaan siitä voi kertyä useamman prosentin vuosituottoa.

Kun säästämisen aikajänne on 3–5 vuotta, sijoitusobligaatioiden rinnalle vaihtoehdoiksi nousevat erilaiset osakkeista ja korkosijoituksista koostuvat yhdistelmärahastot.

Tilit myöntää osuuspankki. Säästö- ja sijoitusobligaatioiden liikkeeseenlaskija on OP Yrityspankki Oyj. Osuuspankit toimivat merkintäpaikkoina OP Yrityspankki Oyj:n lisäksi. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. OP Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit toimivat.

Tutustu OP:n vakuutussäästämisen tuotteisiin

Lue myös:

Kolmen budjetin sijoitusratkaisut: 30, 200 tai 1000 euroa kuukaudessa

Niina aloitti juuri sijoittamisen rahastoon – ”Olisi pitänyt aloittaa jo kauan sitten”