Taloutesi on jo hyvällä tolalla, kun sinulla on rahaa maksaa asuntolainanlyhennykset tai vuokra ja muut välttämättömät menot. Lisäksi hyvään taloudenpitoon kuuluu säästäminen ja sijoittaminen itselle sopivalla summalla. Tavoitteena voi olla esimerkiksi pieni tai iso hankinta tulevaisuudessa tai turvaa tuovan vararahaston kerryttäminen.

Helpoimmalla pääset, kun aloitat säännöllisen kuukausisäästämisen mieleiseesi sijoituskohteeseen. Tarvittaessa summaa voi muuttaa itse ja sijoittamisen laittaa tauolle. Olisiko 30, 200 tai jopa 1000 euroa sinulle mahdollinen summa sivuun laitettavaksi? Lue konkreettiset vinkit sijoituskohteiksi.

Kuinka paljon saisit kerrytettyjä säästöjä eri summilla? Kokeile säästölaskuria.

30 euroa kuukaudessa

Jos pystyt laittamaan syrjään muutaman kympin kuukaudessa, rahastosäästäminen on sinulle paras vaihtoehto.

Tee ensin sijoittajaprofiilin kartoitus op.fi:ssä, ja valitse sen perusteella saamistasi sijoitusrahastovaihtoehdoista itseäsi eniten miellyttävä. Yksi rahasto riittää, jos sijoitussumma on kymppejä, ei satasia.

Varminta on valita rahasto, jonka sijoittaa eri toimialoille ja eri puolille maailmaa, ja jopa eri omaisuusluokkiin. Näin heilahtelu yhdellä toimialalla, omaisuusluokassa tai maanosassa kompensoituu toisaalla ja hajautat sijoituksesi automaattisesti.

Sopiva tavoite: Pienistä puroista kertyy isompi summa, joten tavoitteesi voi olla vaikkapa taloudellinen puskuri, josta rahoittaa kodinkonehankintoja tai yllättäviä menoja.

200 euroa kuukaudessa

Jos sijoituksiin liikenee muutama satanen kuukaudessa, harkitse sijoitusvakuutusta joko yksinomaisena sijoituskohteena tai muun sijoittamisen lisänä.

Sijoitusvakuutuksessa saat valita sijoituskohteista itsellesi mieluisimmat ja nauttia niiden tuottomahdollisuuksista. Voit vaihtaa sijoituskohteita vakuutuksen sisällä, mutta veron mahdollisesta voitosta maksat vasta sitten, kun nostat vakuutuksen varoja itsellesi. Sen voi muuten tehdä milloin vain!

Lisäksi sijoitusvakuutuksessa on kuolemanvaraturva, jonka voit määrätä haluamallesi henkilölle, jos kuolet.

Sopiva tavoite: Sopii erinomaisesti pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Oivallinen työkalu eläkepäiville säästämiseen. Sijoitusvakuutus on joustava, joten voit tarvittaessa käyttää sijoittamiasi varoja milloin vain.

1000 euroa kuukaudessa

Sijoitussumman kasvattaminen ei tarkoita, että sijoittamisen pitäisi olla yhtään työläämpää. Voit silti edelleen sijoittaa helposti ja luottaa vain yhteen, hyvin hajautettuun sijoituskohteeseen – oli se sitten sijoitusrahasto tai sijoitusvakuutus. Mutta jos sinulla on laittaa syrjään useita satoja tai jopa tuhat euroa kuukaudessa, harkitse osakesäästämistä osana sijoitussuunnitelmaasi.

Osakesijoittamisen voit aloittaa pikkuhiljaa esimerkiksi perinteisistä isojen suomalaisten yritysten osakkeista. Ota tavoitteeksesi hajauttaa salkkua vähitellen eli osta salkkuun eri toimialojen osakkeita, mielellään lähemmäs kymmenen eri yrityksen. Hajauta sijoituksia myös ulkomaille esimerkiksi osakkeiden tai pörssilistattujen rahastojen eli ETF:ien kautta.

Älä käytä liikaa aikaa sen pohtimiseen, onko nyt hyvä vai huono aika ostaa osakkeita, sillä osakekurssit menevät aina ylös- ja alaspäin. Kun hajautat salkkuasi ajallisesti eli ostat osakkeita säännöllisesti, vältät todennäköisesti kalleimmat huiput, mutta et ehkä osu kurssikuoppiinkaan – ja saat näin sijoitustesi hankintahinnaksi keskimäärin hyvän.

OP:n omistaja-asiakkaana maksat aina enintään prosentin kaupankäyntikulun suomalaisia osakkeita ostaessasi. Se mahdollistaa kustannustehokkaan osakkeisiin sijoittamisen pienilläkin summilla. Omistaja-asiakkaat maksavat Suomessa ja Ruotsissa listattujen pörssiosakkeiden kaupoista tyypillisesti 7 euron minimipalkkion.

Osta osakkeita joko perinteiselle arvo-osuustilille tai osakesäästötilille. Sitä, kumpi sopii sinulle paremmin, voit arvioida alla olevasta taulukosta.

OP-Media-arvo-osuustili-01.jpg


Kerran kvartaalissa sinulla on mahdollista sijoittaa myös rahastoihin, joka sijoittavat osakkeiden ja korkopapereiden sijaan vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin. Vaihtoehtoisia sijoituskohteita ovat esimerkiksi metsä, palvelut ja kiinteistöt. 

Juttua varten on haastateltu OPxSijoittamisen viestintäpäällikkö Ville Rajalaa.

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.