Kakeibo on yli satavuotias, japanilainen henkilökohtaisen budjetoinnin tapa. Näinä korttimaksun aikoina on helppo nähdä mihin rahamme menevät, mutta tilitiedot keskittyvät siihen mitä olemme kuluttaneet − toisin sanoen mitä olemme tehneet väärin. Kakeibossa ajatellaan, että säästäminen on rahan käyttämistä hyvin ja kiva, tavoitetava asia. 

Mallissa menot jaetaan

  • välttämättömiin, tärkeisiin ja säännöllisiin menoihin, jotka merkitään kalenteriin joka kuukauden alussa
  • valinnaisiin menoihin, jotka kirjataan niiden tapahtuessa.  

On tärkeää erottaa se, mikä on välttämätöntä, mikä on mielihalu. Tämä auttaa huomaamaan tuhlauksen paikat. 

Kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi? 

Kakeibo eli tuttavallisemmin kakettaminen voi alkaa vaikka ruutuvihon avulla. 

Aina kuukauden alussa voi laskea, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi tässä kuussa.

On tärkeää erottaa se, mikä on välttämätöntä, mikä mielihalu.

Käyttösumma lasketaan vähentämällä kaikki kiinteät menot (esimerkiksi vuokrat, lainanlyhennykset, puhelinlasku tai matkakortti) kuukausituloistasi ja kirjaamalla nämä vihkoon.  

Huomaa, että ruokakulut eivät kuulu kiinteisiin menoihin! 

Kuinka paljon haluat säästää?  

Aseta itsellesi säästötavoite ja kirjaa se ylös. Sen pohjalta voit laskea itsellesi viikoittaisen rahankäyttökaton, jolla saavutat tavoitteesi. Kirjaa kakeibo-vihkoon tavoite, johon säästät, niin teet säästämisestä itsellesi mielekkäämpää. 

Säästösummaa asettaessa kannattaa olla realistinen.  

Jos nettopalkkasi on esimerkiksi 1700 euroa kuussa ja säännölliset kuukausimenosi 700 euroa, jää sinulle käyttöön yhteensä tuhat euroa. Siitä haluaisit säästää 200 euroa. Joten: kuukaudessa, ennen seuraavaa palkkapäivää sinulla on käytössäsi yhteensä 800 euroa, eli jokaiselle viikolle 200 euroa.  

Kuinka paljon kulutat?  

Pidä kirjaa rahankäytöstäsi merkitsemällä muistiin päivittäiset menosi. 

Täytä kakeibon viikkokalenteriin jokaiselle viikonpäivälle oma sarakkeensa, ja vastaavasti kalenterin riveille eri luokkia, jotka sopivat sinun tapaasi elää ja kuluttaa. Ruokakauppa, ravintolat, viihde: elokuvat, kirjat, suoratoistopalvelut, vaatteet, lahjat, matkat… Millainen jaottelu kuvaa sinun rahankäyttöäsi? 

luokkamatiketopelasuyht.
market18e11e23e52e
kahvit2e4e2e2e2e12e
lounas12e12e
lehdet6e3e9e
lahjat15e15e
vaatteet24e24e
viihde20e20e
matkat3e3e3e3e3e7e22e
summa23e7e22e5e5e78e26e166e

Kalenterisarakkeesta voit laskea kunkin päivän menosi yhteen ja tarkkailla samalla, tulevatko viikolle varaamasi rahat riittämään. Vastaavasti voit laskea riveittäin, mitä olet kuluttanut viikon aikana ruokaan tai vaikkapa ravintolalounaisiin, niin saat käsityksen siitä mihin rahasi kuluvat. 

Kehity säästämisessä kuukausittain 

Tarkista viikon lopuksi laskemalla yhteen viikkokalenterin loppusummat, ettet ole ylittänyt käyttörahaasi. Kirjaa samalla muistiin viikon erityiset tapahtumat tai menot. 

Kuukauden päätteeksi katso, menikö kaikki kuten suunnittelit: vähennä kuukausituloistasi toteutuneet viikottaiset menosi, niin näet paljonko sinulla on jäänyt oikeasti säästöön. Jäikö säästöön enemmän kuin tavoittelit? Vai etkö onnistunut tavoitteessasi? 

Kakeibo-tyyliin samalla voit merkitä muistiin mieleesi tulleet uudet tavat säästää, mihin tuli tuhlattua ja mitä ajattelit tehdä ensi kuussa toisin. 

Kuukaudesta vuoden tavoitteisiin 

Kun kakeibon kuukausisuunnittelusta tulee tapa, voi siirtyä ajattelemaan koko vuotta. Mitä erityisiä menoja, tuloja tai tapahtumia on tulossa?  

Odotettu matka, konsertti, uuden puhelimen hankinta tai muutto tulevat normaalien menojesi päälle eivätkä yleensä toistu. Niitä kirjatessa saatat huomata, kuinka usein näitä ”erityisiä” menoja tapahtuukaan.  

Pitäisikö siis viilata kuukausittaista säästötavoitetta vähän ylöspäin? Kunnianhimo kasvaa, kun pääset sisään kakeibon saloihin. 

 

Lähde Fumiko Chiba: Kakeibo  säästämisen taito. Bazar Kustannus 2017