Paikalliset vinkkasit 5 + 1 suosikkiaan Etelä-Suomesta. Löytyykö seuraava matkakohteesi näiden suositusten joukosta?

1. Majoitu saunalautalla Kirkkonummella

Etsitkö erilaista majoitusta? Kirkkonummella, Morsfjärdenin rannalla kelluva Saunalautta Haikara on oleskelutilojen ja puulämmitteisen saunan pieni, hurmaava yhdistelmä. Tunnelmallisen olohuoneen suurista ikkunoista avautuvat kauniit merimaisemat, ja saunalautan terassilla juot talviaikaan vaikka lämmittävät kahvit. Saunasta pääsee tietenkin suoraan virkistävään avantoon. Saunalautta on varattavissa Airbnb:n kautta.

2. Astu lottatupaan Tuusulassa

Kiinnostaako lähihistoria? Tuusulanjärven maisemissa sijaitseva Lottamuseo kertoo arvokkaasti ja mukaansatempaavasti Lotta Svärd -järjestön historiasta ja naisten vapaaehtoisesta työstä osana Suomen historiaa. Lottien 100-vuotisnäyttely on aikamatka menneeseen – tutustu tarinoihin, tutki esineistöä ja aisti tunnelmia ajan hengen mukaan kalustetuissa tiloissa, esimerkiksi ulkonäyttelyn lottatuvassa.

Museovieraita palvelevat myös Lottapuoti ja Lottakanttiini. Jälkimmäisessä tarjoillaan muonituslottien resepteistä nykypäivään muokattuja herkkuja, mutta voipa kuppiinsa saada myös ihan aitoa korviketta! Julkisilla kulkuvälineillä Lottamuseon läheisyyteen pääsee bussilla Helsingistä ja Järvenpäästä.

3. Ihastu joogaan Porvoossa

Huolehdi hyvinvoinnistasi joogastudiolla keskellä Vanhaa Porvoota. Joulukuussa avattu MaliYoga on kauniissa ympäristössä sijaitseva rauhallinen tila, jonne voi tulla joogaamaan ja rentoutumaan kuka vaan – aikaisempaa kokemusta joogasta ei tarvita. Viikko-ohjelmassa on erilaisia joogatunteja sekä aikuisille että lapsille: perinteisen valikoiman lisäksi tarjolla on esimerkiksi yin-joogaa, kosketusta ja äänimaljahoitoa yhdistäviä Soundful Yin -tunteja sekä lasten satusointukylpyjä.

Joogan jälkeen maistuvat kasvispainotteiset herkut lämminhenkisessä, puhdasta ravintoa arvostavassa  Aatos Caféssa.

4. Haukkaa hampurilaista Hämeenlinnassa

Maistuuko burgeri? Karauta Hämeenlinnan linja-autoasemalle ja astu sisään Linnan Burgeriin. Paikallisten mukaan pienestä, vaatimattoman oloisesta ravintolasta löytyvät kaupungin parhaat hampurilaiset. Hyvistä raaka-aineista valmistetuilla herkuilla on vankka kannattajakuntansa myös muualla Suomessa. Huhut kertovat, että purilaisten perässä on tehty matkaa Vaasasta saakka, ja ovatpa alan harrastajat rankanneet Linnan burgereita jopa koko Suomen parhaimmiston joukkoon.

Täydellä vatsalla on hyvä tutustua vielä burgeriravintolalle ja koko kaupungille nimen antaneeseen Hämeen linnaan. Keskiaikainen linna sitä ympäröivine puistoineen ja kasarmeineen on komea päiväkävelykohde, ja sisään kannattaa kurkistaa myös alueella sijaitseviin museoihin.

5. Helli hevosia Valkeakoskella

Valkeakoskella sijaitseva Satula on erilainen hevostalli, jossa hevoset tulevat tutuiksi ihan uudella tavalla. Satulan monipuolinen hevosavusteinen toiminta pitää sisällään esimerkiksi talliaskareiden tekemistä, hevosten hoitamista ja liikkumista hevosen kanssa jalan, kärryillä tai ratsain.  Hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus rentouttaa, treenaa tunnetaitoja ja antaa onnistumisen elämyksiä – samalla kun saa ulkoilla ja liikkua luonnossa.

5 + 1 Nauti pikkukaupungin tunnelmasta Heinolassa

Vietä mukava talvipäivä hurmaavassa Heinolassa. Heinolan kaupunginmuseon ja taidemuseon näyttelyt esittelevät seudun kulttuuriperintöä ja monenlaisia taideaarteita. Loukkaantuneista linnuista huolehtivassa Heinolan lintuhoitolassa kurkistetaan puolestaan siivekkäiden ihmeelliseen maailmaan. Murua rinnan alle tarjoaa Heinolan Siltasaari, joka on hirsiseinäinen vanhanajan kahvila keskellä Heinolan kansallista kaupunkipuistoaluetta. Kuppi kuumaa, kiitos!

Tiesitkö, että matkavakuutus kannattaa ottaa myös kotimaan matkoja varten? Lue lisää.

Lue myös:

Parhaat tanssilavat – aitoa suomalaista kesätunnelmaa

Kolme ihanaa kesäkaupunkia – ja niiden parhaat Instagram-kohteet

Matkusta tänä kesänä kotimaassa: Tässä ovat Suomen Riviera, Ateena sekä Niagara