Kaunis kotimaamme tarjoaa upeita vastineita maailman suosituimmille lomakohteille – ainakin silloin, kun asiaan suhtautuu avoimin mielin. Kesästä nauttiminen sujuu kotimaan kohteissa myös rauhallisemmin, kun parhaista näköalapaikoista sekä kuvakulmista ei tarvitse taistella tuhansien muiden turistien kanssa.

Suuntaa tänä kesänä nokka kohti kotimaan kohteita, ja nauti ihanista aarteista, joita koti-Suomi tarjoaa.

Keräsimme seitsemän kotimaan kohdetta, joita on verrattu ulkomailla sijaitseviin esikuviinsa.

Hanko kerää rannoilleen nautiskelijoita.

Hanko - Ibiza

Espanjalle kuuluva bilesaari Ibiza hakee vertaistaan. Nuorison suosimalla saarella juhlat jatkuvat vuorokauden ympäri. Ibiza tunnetaan myös vesiurheilijan paratiisina, ja saarelta löytyy klubien lisäksi myös kiinnostavia nähtävyyksiä.

Suomessa joutilaan elämän mekka löytyy Hangosta: sen pitkiä juhlia ja huolettomuutta onkin kuvattu vuosisatojen ajan termillä "Hangon makea elämä". Kaupungista löytyy pitkän rantaviivan lisäksi kasino sekä klubeja, joilla musiikista voi nauttia prameiden kattokruunujen alla tanssien. Suomen eteläisin kunta onkin nappivalinta hauskuutta mielivälle kesälomailijalle.

Hietasaari - Riviera

Välimeren rannikolla sijaitseva Ranskan Riviera on vakiinnuttanut asemansa erityisesti rikkaiden ja kuuluisien keskuudessa. Kohteen vetonauloja ovat suositut hiekkarannat, kauniit kaupungit, sateettomat säät sekä Cannesin elokuvajuhlat.

Kotimainen vastine Rivieralle löytyy Oulussa sijaitsevalta Hietasaarelta, tarkemmin sanottuna Nallikarin hiekkarannoilta. Pohjolan Rivieraksikin tituleerattu Nallikari houkuttelee kävijöitä upean hiekkarannan vuoksi, mutta rikkaiden ja kuuluisien sijaan se vetää puoleensa erityisesti perhelomailijoita.

Joroinen on tunnettu kartanoistaan.

Joroinen - Pariisi

Pariisi on kulttuuristaan sekä romanttisista puitteistaan tunnettu rakkauden kaupunki, jonne vastarakastuneet lentävät kuhertelemaan. Pohjois-Savossa sijaitseva Joroisten kunta puolestaan on nauttinut "Pikku-Pariisin" mainetta jo vuosisatoja, mutta lempinimensä noin viiden tuhannen asukkaan kunta on saanut lukuisten kartanoidensa vuoksi. 1700- ja 1800-luvuilla joroislaisissa kartanoissa myös puhuttiin myös seurustelukielenä Ranskaa.

Vaikka luksushotellit ja Eiffel-torni Joroisilta puuttuvatkin, tarjoaa kunta sekä läheinen Varkauden kaupunki luonnonläheiset puitteet maltillisemmasta menosta kiinnostuneille.

Jyväskylä - Ateena

Maailman vanhimpiin kaupunkeihin kuuluva Ateena on kulttuurin sekä koulutuksen keskus, ja turistit suuntaavat Ateenaan muun muassa Akropolis-kukkulan, museoiden sekä herkullisten kreikkalaisten ruokien vuoksi.

Suomessa Ateenan vastine löytyy Jyväskylästä, sillä sen vuonna 1935 perustetussa yliopistossa esimerkiksi toimii useita Suomen Akatemian huippuyksiköitä. Unescon maailmanperintökohteeksi lukeutuvaa Akropolis-kukkulaa ei Jyväskylästä löydy, mutta Unesco on nimennyt myös paikallisen Petäjäveden kirkon sekä Puolakan mittauspisteen maailmanperintökohteikseen.

Kalajoen Hiekat - Pattaya

Kalajoki Campingin leirikeskus tarjoaa vastineen suomalaisten keskuudessa supersuositulle Thaimaan Pattayalle. Yhtäläisyyksiä kohteista löytyy ainakin upeiden hiekkarantojen, vesipuiston sekä golf-mahdollisuuksien vuoksi. Molemmissa kohteissa pääsee myös vesille: Pattayalla risteillään jahdin kannella lekotellen, Kalajoella puolestaan matkustetaan ihastuttavan vanhan kaljaasin kyydissä.

Pihtsusköngäs sijaitsee keskellä erämaata.

Pihtsusköngäs, Enontekiö - Niagara

Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla sijaitsevat Niagaran vesiputoukset houkuttelevat vuosittain luokseen noin kahdeksan miljoonaa turistia.

Henkeäsalpaavia putouksia löytyy myös Suomesta: niiden kuninkaaksi on nimetty käsivarren erämaassa sijaitseva Pihtsuskönkään vesiputous, joka laskee vettä 17 metriä syvään kanjoniin. Putous sijaitsee keskellä täydellistä erämaata, ja sen luokse on vaellettava 40 kilometriä, joten nähtävyys lienee Niagaran täydellinen vastakohta.

Turku - Venetsia

Hiljalleen veden alle vajoava Venetsian kaupunki löytää vertaisensa Turusta, jossa pohjaveden pinnan lasku on saanut lukuisia kerrostaloja vajoamaan kymmeniä senttimetrejä. Siinä missä venetsialaiset tunnetaan Italiassa pöyhkeilijöinä, nauttivat myös turkulaiset ehkäpä hieman kyseenalaista mainetta muiden suomalaisten keskuudessa.

Vaikka yhtäläisyydet tähän loppuvatkin, Turku on ihana kesäkaupunki, jonne matkustaessa kannattaa vierailla ainakin museoissa, linnassa sekä kauppahallissa. Veden ääreen kaipaava voi puolestaan veneillä kanavien sijasta Aurajoessa sekä Turun saaristossa ja sen viehättävillä pikkusaarilla.

Nuutajärvi - Muranon saari Venetsiassa

Venetsiassa käyneet ovat todennäköisesti tutustuneet myös kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Muranon saareen. Murano on kuuluisa pitkästä perinteestä lasinvalmistuksessa ja sen taidokas lasitaideosaaminen tunnetaan ympäri maailman.

Suomessa historiallisesti merkittävä lasitaidekylä löytyy vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Suomen Venetsiasta. Urjalan kunnassa on 1700-luvulla perustettu Nuutajärven lasikylä, joka huokuu historian havinaa. Kylä on lasitaiteen ja suomalaisen muotoilun ystävien piilotettu helmi, sillä pienessä ja pittoreskissa kylässä asuu ja työskentelee edelleen useita tunnettuja lasitaiteilijoita sekä lasitaideopiskelijoita.

Vanhojen rakennusten uumenissa pääsee seuraamaan lasinpuhallusta, ostamaan taidelasia ja ihailemaan vaihtuvia taidenäyttelyitä. Voipa kylään halutessaan jäädä yöksikin. Pieni kylähotelli sekä kahvila-ravintola tarjoavat puitteet pidemmälle pysähdykselle.

3 vinkkiä, joilla kotimaanmatkailu sujuu mutkitta

• Maksa auton, mökin ja hotellihuoneiden vuokraukset turvallisesti luottokortillasi

• Hyödynnä älypuhelintasi maksaessasi. Mobiilimaksaminen on nopeaa, helppoa ja turvallista.

• Huolettaako, että et ehdi maksaa postilaatikkoon tipahtavia laskuja ajallaan ollessasi pois kotoa? E-laskut tavoittavat sinut, vaikka olisit koko kesän mökillä eikä sinun tarvitse muistaa laskujen eräpäiviä.

Matkavakuutus on tarpeellinen myös kotimaassa matkustettaessa. Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi kotimaan matkoillasi.

Lue myös:

Salaiset paratiisit – nämä ovat Suomen upeimmat hiekkarannat, joilla ei ole ruuhkaa

Kolme ihanaa kesäkaupunkia – ja niiden parhaat Instagram-kohteet

Suomi on pullollaan upeita luontokohteita – onko joku näistä seuraava retkikohteesi?

Artikkeli on julkaistu 17.6.2020 ja sitä on päivitetty 29.3.2023.