Kotimaasta löytyy uimarantoja moneen makuun. Toinen kaipaa rannan lähelle hyviä palveluita, musiikkia ja ihmisiä, toinen taas arvostaa väljyyttä ja rauhaa. Keräsimme vinkkejä upeista suomalaisista hiekkarannoista, jotka ovat vielä hieman tuntemattomampia suurelle yleisölle.

Degersand, Ahvenanmaa

Jos suunnitelmissasi on reissata kesällä Ahvenanmaalle, kannattaa ehdottomasti pistäytyä upealla Degersandin uimarannalla. Matala ranta sopii loistavasti myös lapsille. Rannan vieressä sijaitsee leirintäalue, joten kaikki palvelut löytyvät läheltä.

Bealdojávri, Inari

Pohjoisen helmi on Muotkan erämaassa sijaitseva Bealdojávri eli Peltojärvi hiekkarantoineen. Monta sataa metriä pitkä hiekkaranta on kuin kangastus Lapin luonnon keskellä.

Suomunjärvi, Lieksa

Rantaelämää rakastava ei osaisi välttämättä suunnata ensimmäisenä Lieksaan, mutta reissu todellakin kannattaa. Patvinsuon kansallispuistossa sijaitseva Suomunjärvi tarjoilee 24 kilometrin verran upeaa hiekkarantaa.

Padva, Raasepori

Hätkähdyttävän kirkasvetiseksi ja pehmeähiekkaiseksi rannaksi kuvailtu Padva on näkemisen arvoinen paikka. Pieneltä ja idylliseltä biitsiltä löytyy myös pieni kahvila, josta voi lainata välineitä rantapeleihin.

Huuhanranta, Ruokolahti

Ruokolahden aurinkorannalle kannattaa suunnata eritoten lapsien kanssa. 1,5 kilometrin pituinen, matalapohjainen hiekkaranta sopii täydellisesti pienten rantaleikkeihin. Rannalta löytyy useita tulipaikkoja ja nuotiokatoskin.

Diksand, Espoo

Pääkaupunkiseudun helmi sijaitsee Espoon edustalla Pentalan saaressa, jonne pääsee reittiveneellä. Vaaleahiekkaista rantaa kuvaillaan välimerelliseksi ilmestykseksi. Hauska yksityiskohta on saaressa sijaitseva pieni järvi. Samalla reissulla pääsee kastautumaan siis sekä järvessä että meressä!

Tisskärs sand, Uusikaarlepyy

Pieneltä rannalta löytyy vaaleaa hiekkaa, kauniita kallioita ja ennen kaikkea omaa rauhaa. Uusikaarlepyyn Vexalassa sijaitseva Tisskärs Sandin hiekkaranta sopii erityisen hyvin auringonlaskujen fiilistelyyn.

Vattajanniemi, Kokkola

Vattajanniemen mielettömät hiekkadyynit sijaitsevat 40 kilometrin päässä Kokkolan keskustasta. Vattaja on laguuneineen yksi pohjoismaiden pisimmistä yhtenäisistä hiekkarannoista. Paikka on osan vuodesta puolustusvoimien käytössä, joten alueelle suuntaavan kannattaa tarkistaa etukäteen puolustusvoimien verkkosivuilta, milloin rannalle pääsee.

Venäjänhiekka, Tiilikkajärven kansallispuisto

Retkeilyä rakastavan ykkösrantakohde löytyy Kainuun ja Pohjois-Savon alueella sijaitsevasta Tiilikkajärven kansallispuistosta. Itä-Suomen Copacabanaksi kutsuttu ranta tunnetaan erityisesti silkinpehmeästä hiekastaan.

Hietajärvi, Enontekiö

Satumaisen kaunis, turkoosivetinen Hietajärvi sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Parin kilometrin patikkamatkan jälkeen avautuu upea, valkoinen hiekkaranta.

Ärjänsaari, Oulujärvi

Kainuun Rivieraksi kutsuttu Ärjänsaari muistuttaa kaukomaiden eksoottisia paratiisisaaria. Hiekkaranta ulottuu todellakin silmänkantamattomiin, sillä se levittäytyy koko saaren ympäri. Saaren eteläpuolelta löytyy kesäkahvila, venelaituri ja tulentekopaikkoja.

Lue myös:

Matkusta tänä kesänä kotimaassa: Tässä ovat Suomen Riviera, Ateena sekä Niagara

Viisi patikointireittiä, joiden varrella voit yöpyä mukavasti

Matkavakuutus on tarpeellinen myös kotimaassa matkustettaessa. Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi kotimaan matkoillasi.