Koli nähty, Saariston Rengastie ajettu ja Nuuksio kierretty. Mitä seuraavaksi? Suomi on pullollaan upeita luontokohteita. Listasimme muutamia vaihtoehtoja syysretkikohteeksi.

Kuuntele kurkia

Kurjenrahkan kansallispuisto sijaitsee vain noin puolen tunnin päässä Turusta. Sinne on helppoa suunnitella päiväretki ja kansallispuistosta löytyy myös esteettömiä reittejä. Soinen maasto, pitkospuut ja Pukkipalon ikimetsä ovat kaunista katseltavaa.

Kurjenrahkasta löytää myös pidempiä patikkareittejä, kuten 30 kilometrin reitin, jos ajatuksissa on pidempi telttaretki luontoon. Nimensä mukaan alueella kuulee usein kurjen laulua.

Seikkaile luolassa

Lohjalla sijaitseva Torholan kalkkikiviluola on suurin luonnon muovaama luolamuodostelma Suomessa. Luolalle kulkee luontopolku läpi luonnonsuojelualueen. Lyhyt polku johtaa luolalta myös Lohjanjärven rannalle, jossa voi ihastella järvimaisemaa. Luolassa vieraillaan omalla vastuulla ja sinne tulee ottaa tasku- tai otsalamppu mukaan. Muista myös hyvät jalkineet, sillä luolassa liikkuminen on hankalaa, jos on märkää.

Jos vierailet Lohjalla, käy kurkistamassa  Paavolan tammi. Paavolan luontopolku johdattaa retkeilijän massiivisen kokoisen tammen luo. Paavolan tammea on kutsuttu Suomen kauneimmaksi puuksi. Reitti tammen luo on helppokulkuinen, ja sopii hyvin myös pienille lapsille.

Vesiputous

Veden solinaa

Mieliikö ajalle pohjoiseen? Pohjois-Lapissa Mallan luonnonpuistossa sijaitsee Kitsiputous, joka on tiettävästi korkein vesiputous Suomen rajojen sisällä. Putous ei ole kuitenkaan heti parkkipaikan vierellä, vaan sinne tulee patikoida noin viiden kilometrin matka.

Koskien suhinaa

Oulusta noin 25 kilometriä kohti Kuusamoa Kiiminkijoen varrella voi nauttia koskien kuohuista. Koiteli on ulkoilualue, joka myötäilee koskista jokea. Koskia voi ylittää siltoja pitkin ja koskille järjestetään myös melonta- ja koskiuintielämyksiä. Koiteli sopii myös kalastajille.

Jyrkkiä polkuja ja järvimaisemia

Etelä-Konneveden Kansallispuistossa Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maastossa Konneveden ja Rautalammen alueilla liikut kirkkaiden järvien maisemissa joko veneillen, meloen tai patikoiden. Kalajankierros johtaa Kalajanvuorelle, josta on hienot näkymät metsien ylle. Maasto on osittain haastavaa, siksi kohde sopii paremmin reippaalle ulkoilijalle.

Helppokulkuinen retki lähteelle

Helppokulkuinen reitti meren rannalle ja luonnonlähteelle löytyy Etelä-Suomesta Raaseporista. Dagmarin lähde on nimetty tanskalaissyntyisen prinsessan mukaan, josta myöhemmin tuli Venäjän keisarinna. Keisaripari vieraili lähteellä ja paikalla on yhä vierailun muistomerkki. Dagmarin lähde tulee Salpausselän harjusta ja pulppuava vesi on kirkasta lähdevettä. Lähteen lähellä on kaunis hiekkaranta ja hyväkuntoisia retkipolkuja.

Soutaen saarelle

Hytermän saaret sijaitsevat Saimaalla Kerimäen itäpuolella ja kohteeseen voi mennä vain veneellä. Saarille on noin kymmenen minuutin soutumatka. Saarilla on kaunista harjuluontoa ja järvimaisemat ovat läsnä jatkuvasti. Paikan erikoisuutena ovat vanhat rakennukset ja kivinen seitsenmetrinen muistomerkki. Rakennukset ovat lukittuja, mutta niitä voi ihailla ympäri vuoden.

Kivinen muistomerkki Hytermän saaressa
Kivinen muistomerkki on Hytermän saarien kuvatuimpia kohteita.

Entä, jos keli ei houkuttele ulos?

Luonnosta voi nauttia myös suomalaisissa museoissa. Luonnonmuseot ovat varsinkin lapsiperheiden mieleen. Oletko vieraillut jo näissä?

  • Luonnontieteellinen museo Helsinki
  • Biologinen museo Turku
  • Jyväskylän luontomuseo
  • Iisalmen luontomuseo

Kun lähdet luontoon, pidä nämä mielessä

  • Suosi merkittyjä reittejä. Tarkista reitin mahdolliset liikkumisrajoitukset ja -ajat. Joskus reitti voidaan rauhoittaa esimerkiksi lintujen pesimisen ajaksi. Muista, että kaikki polut eivät ole tarkoitettu pyöräiltäväksi. Tarkista rajoitukset alueen kartasta.
  • Kunnioita luontoa. Älä häiritse eläimiä, vaan katsele niitä kauempaa. Pidä lemmikkisi kytkettynä.
  • Älä roskaa. Ota mukaasi roskapussi, jonne saat kerättyä mahdolliset eväsroskat.
  • Kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa leiriytyminen on usein sallittua vain erikseen merkityillä paikoilla. 
  • Tulen teko maastoon on sallittu vain maanomistajan luvalla. Käytä vain merkittyjä tulentekopaikkoja. Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kielletty myös useimmilla tulentekopaikoilla.
  • Jos et muista, mitä saa tehdä ja mitä ei, ota selvää. Luontokohteilla on usein hyvät verkkosivut, joissa on ajankohtaista tietoa alueen mahdollisista rajoituksista. Lue lisää  jokamiehen oikeuksista sekä muun muassa kansallispuistojen retkeilyperiaatteista.

Lue myös:

Vaella vastuullisesti ja pidä luonto siistinä

Tunnetko jokamiehenoikeudet? Kertaa perusasiat ennen kesän retkiä

Salaiset paratiisit – nämä ovat Suomen upeimmat hiekkarannat, joilla ei ole ruuhkaa